Menu górne

Keks Domowy - Najlepszy

  
Postanowiłam złamać schemat, że keks to ciasto tylko świąteczne. Jest stanowczo zbyt smaczne, aby piec je dwa czy trzy razy do roku. Znów nie mogłam zdecydować się  odnośnie przepisu na to ciasto, więc zrobiłam je na wyczucie. PRZEPYSZNY! Ucierane ciasto jest delikatne, miękkie, lekko piaskowe, słodkie i wypełnione całą masą ulubionych bakali. Smak i zapach domowego keksa jest niewspółmierny do ilości pracy jaką wkłada się w jego przygotowanie. To ciasto ekspresowe. Przygotowanie jest banalne i zajmuje niewiele czasu. Znika z formy równie szybko ;) 
Doskonale sprawdzi się w leniwe południa w towarzystwie herbaty, ale i z pewnością urozmaici przerwę na lunch w pracy. Wybierając dobrej jakości składniki - łatwiej wmówić sobie, że to baardzo zdrowa przekąska, którą jemy przecież właśnie dla zdrowia! :p Bardzo polecam :)

Ps.: To cud, że zdążyłam zrobić zdjęcia, które i tak nie oddają jego wyjątkowości :)



Składniki na długą keksówkę:
  • 210 g masła
  • 2 łyżki oleju
  • 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 4 żółtka
  • 4 białka
  • 1 całe jajko
  • szczypta soli
  • 2/3 szklanki cukru + 2 łyżki
  • kilka kropelek aromatu rumowego 
  • 2 szklanki bakali (rodzynki, owoce kandyzowane, figi, daktyle itp.)

* figi i daktyle zalałam wodą, odstawiłam na 30 min. i dobrze odcedziłam, pozostałe bakalie dodałam "suche"

Miękkie masło utrzeć z 2/3 szklanki cukru na białą, puszystą masę. W międzyczasie dodać olej i aromat. Kiedy masa będzie przypominać gęsty, jasny krem - dodawać żółtka i jedno jajko , jedno po drugim (stopniowo, za każdym razem dobrze miksując składniki). Następnie zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodać przesianą mąkę z budyniem i proszkiem do pieczenia. Miksować tylko do połączenia się składników. Następnie łyżką wmieszać bakalie. 
W oddzielnym naczyniu ubić białka na sztywną pianę. Następnie dodać 2 łyżki cukru i miksować do rozpuszczenia się kryształów. Dodać łyżeczkę mąki pszennej - zmiksować. Do masy keksowej dodać białka delikatnie mieszając łyżką. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia (można go przykleić do formy lekko smarując jej brzegi masłem). Wyłożyć masę, wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*. Piec około 65-70 min. (pod koniec przykryłam wierzch ciasta papierem do pieczenia, aby za bardzo się nie przypiekło). Wyjąć i wystudzić pozostawione w formie. Przed podaniem można polukrować lub posypać cukrem pudrem.

2 komentarze:

  1. Keks super łatwy i szybki w przygotowaniu jak i znikania z talerzyków. Wszyscy chwalili tak jakby to była co najmniej królewska Pavlova. Polecam wszystkim.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny :) szkoda że już nie ma :(

    OdpowiedzUsuń