Menu górne

Gulasz z Podrobami


Niecodzienny pomysł na wyjątkowo smaczny obiad :) 
Kontrowersyjne podroby są nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe. Zawierają mnóstwo białka, żelaza i witamin. A co najważniejsze - wychodzi z nich rewelacyjny gulasz. Tym razem sezonowo - w towarzystwie grzybów :) Chociaż w smaku góruje wątróbka, mnie najbardziej smakowały żołądki. Dajcie się skusić. Polecam!

Składniki na Gulasz z Podrobów:
  • 2 duże kawałki wątróbki wieprzowej
  • 500 g żołądków z kurczaka
  • 200 g serc z kurczaka
  • 0,5 kg wątróbki drobiowej
  • 2 duże cebule
  • olej / oliwa / masło klarowane do smażenia
  • 300 ml śmietanki 30%
  •  300 g pieczarek
  • przyprawa do kurczaka 
  • pieprz
  • jarzynka
  • sól
  • 2 ząbki czosnku
Podroby oczyścić. Z serc usunąć nadmiar tłuszczu. Wątróbki pokroić w kostkę, a pozostałe podroby w ćwiartki. Na niewielkiej ilości masła osobno podsmażyć żołądki i serca oraz wątróbki - pod koniec smażenia posolić. Powinny być rumiane. Odłożyć na bok. Następnie pokroić w kostkę cebulę, a pieczarki w plasterki. Umieścić na patelni i podlać odrobiną wody. Smażyć do odparowania płynu. Posolić i dodać odrobinę masła. Podsmażyć pod koniec dodając posiekany czosnek. Dodać podroby. Chwilę podsmażyć całość na dużej mocy palnika. Zmniejszyć moc panika do minimum, podlać 2 szklankami wody. Można dodać pieprz do smaku oraz odrobinę jarzynki. Gotować pod przykryciem około 25 min. Dodać śmietankę i dobrze wymieszać. Gotować do lekkiego zgęstnienia sosu i odparowania nadmiaru wody. Opcjonalnie można zagęścić mąką. Podawać posypane natką pietruszki z ziemniakami lub kaszą i buraczkami. 

1 komentarz:

  1. Zrobiłam a co :-) Wątróbka nam nie straszna, obiad smaczny i tani

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz :)