Zapraszam po przepis na Gotowaną Szynkę w Sosie Chrzanowym. Chude mięso od szynki najpierw gotowane jest w wywarze warzywnym na bazie którego przygotowuje wspaniały sos. Resztę wywaru można wykorzystać jako bazę na zupę (tutaj propozycje).
Sos Chrzanowy ma delikatną konsystencję, jest bardzo wyrazisty w smaku i aromatyczny za sprawą dodatku świeżego koperku. Wolno gotowana w całości szynka staje się niezwykle soczysta, krucha - rozpływająca się w ustach, zachowuje swój smak i aromat. Pokrojona w grubsze plastry, przykryta sosem - smakuje wybornie szczególnie z dodatkiem ziemniaków i domowych buraczków w przeróżnych wersjach (tutaj przepisy). Do zdjęć ułożyłam kilka mniejszych kawałków na wierzchu sosu, reszta, w postaci plastrów jest pod spodem ;)
Bardzo polecam!
Składniki:
- 1 duży kawałek surowej, chudej Szynki
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 5 ziaren pieprzu
- 2 liście laurowe
- 2 łyżki jarzynki
- 3 marchewki
- 1 duża pietruszka
- 1/2 selera
- 1/2 pora
- 3 łyżki chrzanu
- 400 ml śmietany 18%
- 3 pęczki koperku
- 3 łyżki mąki pszennej (lub mniej)
Duży garnek wypełnić do połowy wodą - zagotować. Dodać jarzynkę ziele, pieprz i liście laurowe oraz umyte mięso w całości! Gotować na najmniejszej mocy palnika około 2 godziny.
Po tym czasie dodać obraną marchewkę, pietruszkę, selera i pora. Gotować do miękkości warzyw. Zestawić z ognia.
W miseczce umieścić śmietanę, posiekany koperek i chrzan. Mieszając, powoli dodać 1 wazową łyżkę wywaru. Wymieszać.
Do rondelka wlać 2-3 szklanki wywaru. Zagotować. Dodać śmietanę z chrzanem i koperkiem - dobrze wymieszać. Sos zaprawić mąką rozprowadzoną w niewielkiej ilości wody. Zagotować. Odstawić. Mięso wyjąć z pozostałego wywaru. Ostrym nożem podzielić na porcje - pokroić na nie za cienkie plastry. Umieścić w naczyniu i zalać sosem chrzanowym z koperkiem. Podawać z ziemniakami i surówką z buraczków lub gotowanymi buraczkami.
* Resztę wywaru można wykorzystać jako baza na ulubioną zupę
Mięsko w tym sosie wygląda jak poduszeczki przykryte kołderką. Narobiłaś mi apetytu :) jadę po szynkę i chrzan!
OdpowiedzUsuń