Menu górne

Gotowana Szynka w Sosie Chrzanowym z Koperkiem


Zapraszam po przepis na Gotowaną Szynkę w Sosie Chrzanowym. Chude mięso od szynki najpierw gotowane jest w wywarze warzywnym na bazie którego przygotowuje wspaniały sos. Resztę wywaru można wykorzystać jako bazę na zupę (tutaj propozycje).
Sos Chrzanowy ma delikatną konsystencję, jest bardzo wyrazisty w smaku i aromatyczny za sprawą dodatku świeżego koperku. Wolno gotowana w całości szynka staje się niezwykle soczysta, krucha - rozpływająca się w ustach, zachowuje swój smak i aromat. Pokrojona w grubsze plastry, przykryta sosem - smakuje wybornie szczególnie z dodatkiem ziemniaków i domowych buraczków w przeróżnych wersjach (tutaj przepisy). Do zdjęć ułożyłam kilka mniejszych kawałków na wierzchu sosu, reszta, w postaci plastrów jest pod spodem ;) 
Bardzo polecam!


Składniki:
  • 1 duży kawałek surowej, chudej Szynki
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 5 ziaren pieprzu 
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżki jarzynki 
  • 3 marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • 1/2 selera
  • 1/2 pora
  • 3 łyżki chrzanu
  • 400 ml śmietany 18%
  • 3 pęczki koperku
  • 3 łyżki mąki pszennej (lub mniej)
Duży garnek wypełnić do połowy wodą - zagotować. Dodać jarzynkę ziele, pieprz i liście laurowe oraz umyte mięso w całości! Gotować na najmniejszej mocy palnika około 2 godziny.
Po tym czasie dodać obraną marchewkę, pietruszkę, selera i pora. Gotować do miękkości warzyw. Zestawić z ognia.
W miseczce umieścić śmietanę, posiekany koperek i chrzan. Mieszając, powoli dodać 1 wazową łyżkę wywaru. Wymieszać. 
Do rondelka wlać 2-3 szklanki wywaru. Zagotować. Dodać śmietanę z chrzanem i koperkiem - dobrze wymieszać. Sos zaprawić mąką rozprowadzoną w niewielkiej ilości wody. Zagotować. Odstawić. Mięso wyjąć z pozostałego wywaru. Ostrym nożem podzielić na porcje - pokroić na nie za cienkie plastry. Umieścić w naczyniu i zalać sosem chrzanowym z koperkiem. Podawać z ziemniakami i surówką z buraczków lub gotowanymi buraczkami. 

* Resztę wywaru można wykorzystać jako baza na ulubioną zupę 

1 komentarz:

  1. Mięsko w tym sosie wygląda jak poduszeczki przykryte kołderką. Narobiłaś mi apetytu :) jadę po szynkę i chrzan!

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz :)