Maślany Chlebek z Czosnkiem, Cebulką i Ziołami (tutaj przepis) bardzo nam zasmakował.
Nie traciłam, więc czasu i postanowiłam wykonać go znowu, w nieco innej wersji.
Tym razem z dodatkiem pieczarek i żółtego sera.
Wiedziałam, że wyjdzie przepyszny.
Ciasto jak zwykle puszyste, lekkie, aromatyczne - smakuje jak najlepsza na świecie bułeczka. Przytulone do siebie kawałki chlebka wystarczy tylko oderwać, bez użycia noża.
Nowe nadzienie pieczarkowo-cebulowo-serowe sprawia, że idealnie pasuje do grilla (a nawet i "na!"), różnego rodzaju mięs, sprawdzi się i jako baza kanapek i gwarantuje, że cudownie smakuje z jajkami podawanymi na różne sposoby. Ten chlebek u nas powoli staje się weekendową tradycją. Bardzo polecam! Warto, przekonacie się sami :)
Nie traciłam, więc czasu i postanowiłam wykonać go znowu, w nieco innej wersji.
Tym razem z dodatkiem pieczarek i żółtego sera.
Wiedziałam, że wyjdzie przepyszny.
Ciasto jak zwykle puszyste, lekkie, aromatyczne - smakuje jak najlepsza na świecie bułeczka. Przytulone do siebie kawałki chlebka wystarczy tylko oderwać, bez użycia noża.
Nowe nadzienie pieczarkowo-cebulowo-serowe sprawia, że idealnie pasuje do grilla (a nawet i "na!"), różnego rodzaju mięs, sprawdzi się i jako baza kanapek i gwarantuje, że cudownie smakuje z jajkami podawanymi na różne sposoby. Ten chlebek u nas powoli staje się weekendową tradycją. Bardzo polecam! Warto, przekonacie się sami :)
Składniki na 1 długi Chlebek lub 2 średnie - "przytulone do siebie":
- 4 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 25 g drożdży świeżych
- 1 płaska łyżeczka soli
- 3 łyżeczki cukru
- 3 duże jajka
- 3/4 szklanki mleka
- 60 g masła (prawdziwego)
- 1/4 szklanki śmietanki kremówki
- 3 duże cebule
- 500 g pieczarek
- łyżka masła
- 3 ząbki czosnku
- ser żółty w plasterkach
- sól
+ niewielka ilość masła roztopionego
+ 3-4 pieczarki pokrojone w plasterki
Drożdże pokruszyć do miski. Dodać cukier i 1 łyżkę mąki oraz większość
ciepłego mleka. Wymieszać, przykryć talerzykiem i odstawić na 10-15
min.
W
międzyczasie rozpuścić masło i odstawić do przestudzenia. Do dużej
miski przesiać mąkę i wymieszać ją z solą. Dodać rozbełtane jajka i
podrośnięte drożdże oraz resztę mleka i śmietankę. Połączyć składniki za pomocą
miksera z odpowiednimi końcówkami (do drożdżowego). Następnie dodawać
przestudzone, płynne masło - powoli, w trzech turach. Całość miksować
około 10 min., aż ciasto będzie miękkie, jednolite i elastyczne.
Następnie ręką zagniatać masę kilka minut. Powinna łatwo odchodzić od
rąk i być bardzo pulchna. Ciasto pozostawić w dużej misce przykrytej
talerzykiem lub lnianą czystą ściereczką na 1 godz. 15 min. (lub dłużej,
co najmniej do podwojenia objętości).
W
tym czasie cebulę i pieczarki w drobną kostkę. Umieścić na patelni na średniej mocy palnika. Pieczarki puszczą dużo wody, trzymać na ogniu mieszając dopóki woda nie odparuje, a cebula nie stanie się miękka. Następnie dodać masło i lekko podsmażyć zawartość patelni. Posolić i przestudzić. Do chłodnego nadzienia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek - wymieszać.
Podrośnięte ciasto dobrze, ale i krótko zagnieść. Na lekko podsypanej
mąką stolnicy rozwałkować je na raczej cienki, długi placek o szerokości
około 20 cm. Ciasto posmarować rozpuszczonym masłem, a następnie
równomiernie wyłożyć nadzienie pieczarkowo-cebulowe i ułożyć plasterki sera. Placek przekroić ostrym nożem wzdłuż na
pół, a następnie pokroić na "kanapkowe kwadraty". Tak przygotowane
kawałki układać jeden na drugim (nadzieniem do góry).
Następnie tak
przygotowaną "piramidkę" energicznie przełożyć do lekko wysmarowanej
masłem i wyłożonej papierem do pieczenia keksówki (bok "piramidki" to
nasz wierzch w keksówce). Ja użyłam długiej i szerokiej formy, więc upiekłam dwa mniejsze, przytulone chlebki do siebie. Kawałki ciasta można delikatnie porozsuwać,
aby równomiernie wypełniły wnętrze formy (i tak urosną i się połączą).
Ciasto przykryć lnianą ściereczką lub folią spożywczą (ale nie
dociskając wierzchu!) i odstawić na 30 min. do wyrośnięcia. Następnie
pokrojone w plasterki pieczarki wymieszać z niewielką ilością rozpuszczonego masła i ułożyć na wierzchu chlebka.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do
180*. Piec około 45 min. Wyjąć.
Przykryć
lnianą ściereczką i odstawić na min. 30 min. Przechowywać zawinięte w
folię spożywczą.
Grillowa wersja pizzy ? :D z chlebek maslany z czosnkiem był pyszny - ten też na pewno będzie :D jutro wsadzam do piekarnika
OdpowiedzUsuńChlebek wyszedł wyśmienity !!!!!!!! Polecam wszystkim ! Chrupiącą skórka i mięciutki środek. Wyborny!
OdpowiedzUsuń