Menu górne

Odrywany Chlebek z Pieczarkami, Serem i Cebulą



Maślany Chlebek z Czosnkiem, Cebulką i Ziołami (tutaj przepis) bardzo nam zasmakował. 
Nie traciłam, więc czasu i postanowiłam wykonać go znowu, w nieco innej wersji. 
Tym razem z dodatkiem pieczarek i żółtego sera. 
Wiedziałam, że wyjdzie przepyszny. 
Ciasto jak zwykle puszyste, lekkie, aromatyczne - smakuje jak najlepsza na świecie bułeczka. Przytulone do siebie kawałki chlebka wystarczy tylko oderwać, bez użycia noża. 
Nowe nadzienie pieczarkowo-cebulowo-serowe sprawia, że idealnie pasuje do grilla (a nawet i "na!"), różnego rodzaju mięs, sprawdzi się i jako baza kanapek i gwarantuje, że cudownie smakuje z jajkami podawanymi na różne sposoby. Ten chlebek u nas powoli staje się weekendową tradycją. Bardzo polecam! Warto, przekonacie się sami :)

Składniki na 1 długi Chlebek lub 2 średnie - "przytulone do siebie":

  • 4 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 25 g drożdży świeżych
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 3 łyżeczki cukru
  • 3 duże jajka
  • 3/4 szklanki mleka
  • 60 g masła (prawdziwego)
  • 1/4 szklanki śmietanki kremówki
Składniki na Nadzienie Pieczarkowo-Cebulowo-Serowe:

  • 3 duże cebule
  • 500 g pieczarek
  •  łyżka masła
  • 3 ząbki czosnku
  • ser żółty w plasterkach
  • sól
Dodatkowo:
+ niewielka ilość masła roztopionego
+ 3-4 pieczarki pokrojone w plasterki

Drożdże pokruszyć do miski. Dodać cukier i 1 łyżkę mąki oraz większość ciepłego mleka. Wymieszać, przykryć talerzykiem i odstawić na 10-15 min. 
W międzyczasie rozpuścić masło i odstawić do przestudzenia. Do dużej miski przesiać mąkę i wymieszać ją z solą. Dodać rozbełtane jajka i podrośnięte drożdże oraz resztę mleka i śmietankę. Połączyć składniki za pomocą miksera z odpowiednimi końcówkami (do drożdżowego). Następnie dodawać przestudzone, płynne masło - powoli, w trzech turach. Całość miksować około 10 min., aż ciasto będzie miękkie, jednolite i elastyczne. Następnie ręką zagniatać masę kilka minut. Powinna łatwo odchodzić od rąk i być bardzo pulchna. Ciasto pozostawić w dużej misce przykrytej talerzykiem lub lnianą czystą ściereczką na 1 godz. 15 min. (lub dłużej, co najmniej do podwojenia objętości).
W tym czasie cebulę i pieczarki w drobną kostkę. Umieścić na patelni na średniej mocy palnika. Pieczarki puszczą dużo wody, trzymać na ogniu mieszając dopóki woda nie odparuje, a cebula nie stanie się miękka. Następnie dodać masło i lekko podsmażyć zawartość patelni. Posolić i przestudzić. Do chłodnego nadzienia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek - wymieszać.
Podrośnięte ciasto dobrze, ale i krótko zagnieść. Na lekko podsypanej mąką stolnicy rozwałkować je na raczej cienki, długi placek o szerokości około 20 cm. Ciasto posmarować rozpuszczonym masłem, a następnie równomiernie wyłożyć nadzienie pieczarkowo-cebulowe i ułożyć plasterki sera. Placek przekroić ostrym nożem wzdłuż na pół, a następnie pokroić na "kanapkowe kwadraty". Tak przygotowane kawałki układać jeden na drugim (nadzieniem do góry). 
Następnie tak przygotowaną "piramidkę" energicznie przełożyć do lekko wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia keksówki (bok "piramidki" to nasz wierzch w keksówce). Ja użyłam długiej i szerokiej formy, więc upiekłam dwa mniejsze, przytulone chlebki do siebie. Kawałki ciasta można delikatnie porozsuwać, aby równomiernie wypełniły wnętrze formy (i tak urosną i się połączą). Ciasto przykryć lnianą ściereczką lub folią spożywczą (ale nie dociskając wierzchu!) i odstawić na 30 min. do wyrośnięcia. Następnie pokrojone w plasterki pieczarki wymieszać z niewielką ilością rozpuszczonego masła i ułożyć na wierzchu chlebka. 
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*. Piec około 45 min. Wyjąć.
 Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na min. 30 min. Przechowywać zawinięte w folię spożywczą.


2 komentarze:

  1. Grillowa wersja pizzy ? :D z chlebek maslany z czosnkiem był pyszny - ten też na pewno będzie :D jutro wsadzam do piekarnika

    OdpowiedzUsuń
  2. Chlebek wyszedł wyśmienity !!!!!!!! Polecam wszystkim ! Chrupiącą skórka i mięciutki środek. Wyborny!

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz :)