Menu górne

Mazurek Migdałowy z Mlekiem Skondensowanym

Mazurek z najlepszą na świecie masą, którą już dobrze znacie. Obłędnie smaczna, moim zdaniem bezkonkurencyjna w porównaniu z "typowym kajmakiem". Tym razem na spodzie z kruchego, delikatnego, migdałowego ciasta. Obok takiego mazurka posypanego prażonymi migdałami i ozdobionego czekoladowymi jajkami nie można przejść obojętnie. Bardzo polecam!

Składniki na ciasto:
  • 3 szklanki mąki krupczatki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g masła 
  • 3/4 szklanki zmielonych migdałów (tych w całości lub w płatkach)
  • 4 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 i 1/2 łyżki budyniu śmietankowego (proszek)
  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
  • szczypta soli 
  • 1 duża puszka mleka skondensowanego (500g)
  • czekoladowe jajka do ozdoby (użyłam tych z nadzieniem śmietankowym i czekoladowym)
  •  1/2 szklanki płatków migdałowych + cukier
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać sól, zmielone migdały, masło i zagnieść sypkie ciasto. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać budyń, jogurt - zmiksować i przelać masę do sypkich składników. Zagnieść do połączenia (ciasto powinno być bardzo puszyste i mięciutkie, lepiące). 
Część ciasta - 1/4 - odłożyć. Resztą wylepić prostokątna dużą foremkę wyłożoną papierem co pieczenia (można sobie pomóc obsypując lekko dłonie mąką krupczatką). Odłożone ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać brzegi mazurka. Ciasto wstawić do lodówki na 1 godzinę. 
Po tym czasie ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*, piec przez 20-25 min., do momentu zezłocenia się ciasta. Wystudzić.
Do nieprzywierającej głębokiej patelni lub rondelka wlać mleczko skondensowane. Podgrzewać na bardzo małym ogniu (uwaga! łatwo się przypala!), cały czas energicznie mieszając trzepaczką do lekkiego zgęstnienia. Mleczko wylać na upieczone i wystudzone ciasto, wyrównać łyżką lub pędzelkiem cukierniczym. 
Na suchej patelni podprażyć migdały (na małym ogniu). Kiedy zaczną się rumienić dodać 2 łyżeczki cukru, wstrząsnąć patelnią, chwilkę podprażyć i odłożyć na kilka minut do przestudzenia. 
Zastygające mleko skondensowane udekorować migdałami. Pozostawić do zastygnięcia. Zimny mazurek ozdobić czekoladowymi jajkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz