Menu górne

Wielkanocne Ciasteczka z Czekoladowymi Jajeczkami




Nie da się obok nich przejść obojętnie. To Wasze ulubione kruche, delikatne i chrupiące ciasteczka z kolorowymi czekoladowymi jajeczkami. Są przepyszne, wyglądają uroczo i przypominają nadchodzącą wiosnę, a wraz z nią Święta Wielkanocne. Bardzo, bardzo polecam :)

 
Składniki na 2 duże blaszki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka maki krupczatki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 20 g smalcu
  • 150 g masła
  • 4 duże żółtka
  • niepełne 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 cukier z prawdziwą wanilią
  • duża szczypta soli
  • kolorowe, czekoladowe jajeczka 
Mąki i proszek do pieczenia przesiać. Dodać bardzo zimne masło, smalec, sól i szybko zagnieść ciasto na "sypką masę". Można to zrobić w malakserze. Wmieszać cukry, a następnie dodać żółtka. Zagnieść ciasto. Rwać kawałki i tworzyć w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego.
Układać na blaszce w odstępach. Można je lekko spłaszczyć dłonią lub łyżką. W każde ciastko wcisnąć czekoladowe jajeczka.
Blaszkę wstawić do lodówki na 1 godzinę - wcześniej najlepiej owinąć ją folią spożywczą.
Po tym czasie, piekarnik nagrzać do 180*, wstawić ciasteczka i piec około 20 min. do lekkiego zezłocenia.

4 komentarze:

  1. Jak długo zachowują świeżość? Wyglądają tak wspaniale że na pewno je wykonam

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo łatwy przepis, w weekend zrobię :-) mam nawet paczkę jajeczek cadburry, nadadzą się ?

    OdpowiedzUsuń
  3. Znam już te ciasteczka z Pani bloga, ale w tej wersji jeszcze nie jadłam. Muszą być pyszne

    OdpowiedzUsuń
  4. Super przepis! Ciasteczko będa nie tylko pyszne ale i śliczne, idealne na urodziny dzieci. :-)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz :)