Marzyła Wam się kiedyś bardzo wilgotna, ale jednocześnie pięknie wyrośnięta, miękka i puszysta babka? To właśnie ten przepis ;) Zapraszam na Mega Wilgotną Babkę Marmurkową według mojego autorskiego przepisu. Nie pożałujecie i zakochacie się w tym wielkanocnym wypieku! Obiecuję :)
A żeby zachęcić Was jeszcze bardziej - poniżej filmik z instrukcją przygotowania!
Składniki:
- 200 g masła
- 70 g oleju np. słonecznikowego
- 150 g cukru
- 16 g cukru waniliowego
- szczypta soli
- 4 żółtka
- 4 białka
- 300 g mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżki kakao naturalnego
- 1 łyżka cukru pudru
- 20 g budyniu waniliowego, proszek bez cukru
- 130 ml mleka
- 60 g czekolady mlecznej
Składniki na polewę czekoladową:
- 70 ml mleka
- 15 g masła
- 50 g czekolady mlecznej
- 1 łyżka kakao z czubkiem
- pół łyżeczki żelatyny
Uwaga! Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej!
Miękkie masło umieścić w misie miksera, dodać cukier, sól i cukier waniliowy. Utrzeć na biały puch w międzyczasie dolewając powoli olej. Dodawać powoli żółtka - jedno po drugim. Dolać 30 ml mleka i w dwóch turach przesianą mąkę z proszkiem do wypieków. Wymieszać tylko do połączenia mikserem na najniższych obrotach. Masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać płynną mieszankę powstałą poprzez połączenie kakao, łyżki cukru pudru i 60 ml mleka, a następnie dodać pokrojone w kostkę 40 g mlecznej czekolady. Wymieszać. Do drugiej części masy dodać rozprowadzone 20 g budyniu w 40 ml mleka - wymieszać. W czystej, suchej misie ubić na sztywno białka - dodać w równych częściach do masy jasnej i ciemnej. Delikatnie wymieszać szpatułką.
Formę do babki wysmarować masłem. Wyłożyć połowę masy kakaowej, następnie taką samą jasnej, resztę kakaowej - można posypać dodatkowo 20 g posiekanej czekolady, przykryć resztą jasnej masy (nie musi pokrywać idealnie równo masy ciemnej). Przy użyciu długiego i wąskiego noża dwa razy delikatnie przemieszać masę (jak na załączonym do przepisu filmiku). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*, piec przez 50 min., na funkcji góra-dół. Jeśli po upływie 30 min. wierzch babki będzie już mocno rumiany, można położyć na babce kawałek papieru do wypieków i piec kolejne 20 min.
Wyjąć, studzić na kratce. Po około 2 godz., gdy będzie już przestudzona - wyjąć z formy. Całkowicie zimną babkę można polać polewą i ozdobić czekoladowymi jajeczkami. Będzie równie pyszna posypana cukrem pudrem.
Podobne przepisy:
Wielkanocny Mazurek na Mleku Skondensowanym, Najlepszy
Wilgotna Babka Cytrynowo-Waniliowa
Waniliowo-Kakaowa Babka Piaskowa
Wielkanocna Babka z Barankiem (z niespodzianką)
Wielkanocne Ciasteczka z Czekoladowymi Jajeczkami
Sernik Jajko Sadzone
Sernik z Brzoskwiniami
Keks Domowy - Najlepszy
Ciasto Piegusek - Ciasto z Kawałkami Czekolady i Rodzynkami
Kostka Hiszpańska
Ciasto Potrójnie Mleczne - Tres Leches Cake
Ciasto Waniliowo-Czekoladowe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za komentarz :)