Menu górne

Mega Wilgotna Babka Marmurkowa

 
 

 Marzyła Wam się kiedyś bardzo wilgotna, ale jednocześnie pięknie wyrośnięta, miękka i puszysta babka? To właśnie ten przepis ;) Zapraszam na Mega Wilgotną Babkę Marmurkową według mojego autorskiego przepisu. Nie pożałujecie i zakochacie się w tym wielkanocnym wypieku! Obiecuję :) 

A żeby zachęcić Was jeszcze bardziej - poniżej filmik z instrukcją przygotowania!


 

Składniki:

  • 200 g masła
  • 70 g oleju np. słonecznikowego 
  • 150 g cukru 
  • 16 g cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 4 żółtka
  • 4 białka 
  • 300 g mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżki kakao naturalnego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 20 g budyniu waniliowego, proszek bez cukru
  • 130 ml mleka
  • 60 g czekolady mlecznej 

Składniki na polewę czekoladową:

  • 70 ml mleka
  • 15 g masła
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 1 łyżka kakao z czubkiem
  • pół łyżeczki żelatyny 

 Uwaga! Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej!


Miękkie masło umieścić w misie miksera, dodać cukier, sól i cukier waniliowy. Utrzeć na biały puch w międzyczasie dolewając powoli olej. Dodawać powoli żółtka - jedno po drugim. Dolać 30 ml mleka i w dwóch turach przesianą mąkę z proszkiem do wypieków. Wymieszać tylko do połączenia mikserem na najniższych obrotach. Masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać płynną mieszankę powstałą poprzez połączenie kakao, łyżki cukru pudru i 60 ml mleka, a następnie dodać pokrojone w kostkę 40 g mlecznej czekolady. Wymieszać. Do drugiej części masy dodać rozprowadzone 20 g budyniu w 40 ml mleka - wymieszać. W czystej, suchej misie ubić na sztywno białka - dodać w równych częściach do masy jasnej i ciemnej. Delikatnie wymieszać szpatułką. 

 

Formę do babki wysmarować masłem. Wyłożyć połowę masy kakaowej, następnie taką samą jasnej, resztę kakaowej - można posypać dodatkowo 20 g posiekanej czekolady, przykryć resztą jasnej masy (nie musi pokrywać idealnie równo masy ciemnej). Przy użyciu długiego i wąskiego noża dwa razy delikatnie przemieszać masę (jak na załączonym do przepisu filmiku). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*, piec przez 50 min., na funkcji góra-dół. Jeśli po upływie 30 min. wierzch babki będzie już mocno rumiany, można położyć na babce kawałek papieru do wypieków i piec kolejne 20 min. 

Wyjąć, studzić na kratce. Po około 2 godz., gdy będzie już przestudzona - wyjąć z formy. Całkowicie zimną babkę można polać polewą i ozdobić czekoladowymi jajeczkami. Będzie równie pyszna posypana cukrem pudrem.

Podobne przepisy:

  Wielkanocna Babka Drożdżowa

https://natomamochote.blogspot.com/2020/04/wielkanocna-babka-drozdzowa.html

Wielkanocny Mazurek na Mleku Skondensowanym, Najlepszy

http://natomamochote.blogspot.com/2018/04/wielkanocny-mazurek-kajmakowy-na-mleku.html


Tradycyjny Sernik Krakowski
 

Wilgotna Babka Cytrynowo-Waniliowa


  Waniliowo-Kakaowa Babka Piaskowa 


Mazurek Kajmakowy na Mleku Skondensowanym z Chrupiącymi Bezami

http://natomamochote.blogspot.com/2016/03/mazurek-kajmakowy-najlepszy_27.html



Ciasteczka Wielkanocne

http://natomamochote.blogspot.com/2016/03/ciasteczka-wielkanocne.html

Wielkanocna Babka z Barankiem (z niespodzianką)

https://natomamochote.blogspot.com/2019/04/wielkanocna-babka-z-barankiem-babka-z.html

Wielkanocne Ciasteczka z Czekoladowymi Jajeczkami

https://natomamochote.blogspot.com/2020/03/wielkanocne-ciasteczka-z-czekoladowymi.html
Sernik Jajko Sadzone

https://natomamochote.blogspot.com/2020/04/sernik-jajko-sadzone.html


Sernik z Brzoskwiniami
http://natomamochote.blogspot.com/2018/04/sernik-z-brzoskwiniami.html

 
Kolorowa Babka Wielkanocna


http://natomamochote.blogspot.com/2016/03/kolorowa-babka-wielkanocna.html

Wielkanocny Baranek Bounty

http://natomamochote.blogspot.com/2016/03/wielkanocny-baranek-bounty.html

Keks Domowy - Najlepszy

http://natomamochote.blogspot.com/2018/10/keks-domowy-najlepszy.html

 

Ciasto Piegusek - Ciasto z Kawałkami Czekolady i Rodzynkami 

https://natomamochote.blogspot.com/2018/11/ciasto-piegusek.html


Kostka Hiszpańska

http://natomamochote.blogspot.com/2017/12/kostka-hiszpanska.html


Ciasto Potrójnie Mleczne - Tres Leches Cake

http://natomamochote.blogspot.com/2017/10/tres-leches-cake-ciasto-mleczne.html

Ciasto Waniliowo-Czekoladowe

http://natomamochote.blogspot.com/2017/05/ciasto-waniliowo-czekoladowe.html


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za komentarz :)