Bardzo czekoladowe babeczki sowy - gwarantuje, że smakują nie tylko w Halloween ;)
Mięsiste, mocno czekoladowe, wilgotne, miękkie. Przygotowanie jest szybkie i bardzo łatwe. A nad dekorowaniem jeszcze muszę dojść do wprawy -robiłam je po raz pierwszy ;)
Mięsiste, mocno czekoladowe, wilgotne, miękkie. Przygotowanie jest szybkie i bardzo łatwe. A nad dekorowaniem jeszcze muszę dojść do wprawy -
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 30 g kakao
- 80 g masła
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 2 jajka
- 250 ml śmietany 18%
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g czekolady mlecznej (odłożyć 10 kostek na później)
Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. W oddzielnym naczyniu wymieszać jajka, cukier, rozpuszczone i przestudzone masło oraz śmietanę. Wszystkie składniki krótko połączyć trzepaczką. Dodać posiekaną czekoladę. Papilotki lub foremki do babeczek wypełnić ciastem do 3/4 wysokości. W każdą babeczkę wcisnąć kostkę czekolady. Wstawić do piekarnika, piec w 200* przez 25 min. Wyjąć i wystudzić.
Składniki na Krem Czekoladowy:
- 100 g czekolady mlecznej
- 250 ml śmietanki 30%
- 1 łyżka kakao
Czekoladę połamać do miseczki. Śmietankę podgrzać w garnuszku nie doprowadzając do wrzenia. Zalać czekoladę śmietanką. Po 2 min. wymieszać do połączenia. Przykryć naczynie folią spożywczą i schłodzić przez min. 12 godzin.
Po tym czasie ubić masę na gęsty krem, pod koniec dodać kakao.
Udekorować kremem babeczki.
Do ozdobienia użyłam ciasteczek oreo, nutelli i migdałów.
Gotowe babeczki schłodzić przez min. 1 godz.
Gotowe babeczki schłodzić przez min. 1 godz.
Podobne przepisy:
Muffinki z Brzoskwiniami i Kruszonką
Muffinki z Rabarbarem i Truskawkami
Muffiny z Porzeczkami i Budyniem
Kruche Babeczki
Ale świetne babeczki :D
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
Usuń