Menu górne

Babeczki Sowy


Bardzo czekoladowe babeczki sowy - gwarantuje, że smakują nie tylko w Halloween ;)
 Mięsiste, mocno czekoladowe, wilgotne, miękkie. Przygotowanie jest szybkie i bardzo łatwe. A nad dekorowaniem jeszcze muszę dojść do wprawy - robiłam je po raz pierwszy ;) 

Składniki na 10 sztuk:
  •  1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 30 g kakao
  • 80 g masła
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 2 jajka
  • 250 ml śmietany 18%
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g czekolady mlecznej (odłożyć 10 kostek na później)
Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. W oddzielnym naczyniu wymieszać jajka, cukier, rozpuszczone i przestudzone masło oraz śmietanę. Wszystkie składniki krótko połączyć trzepaczką. Dodać posiekaną czekoladę. Papilotki lub foremki do babeczek wypełnić ciastem do 3/4 wysokości. W każdą babeczkę wcisnąć kostkę czekolady. Wstawić do piekarnika, piec w 200* przez 25 min. Wyjąć i wystudzić.

Składniki na Krem Czekoladowy:
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka kakao
Czekoladę połamać do miseczki. Śmietankę podgrzać w garnuszku nie doprowadzając do wrzenia.  Zalać czekoladę śmietanką. Po 2 min. wymieszać do połączenia. Przykryć naczynie folią spożywczą i schłodzić przez min. 12 godzin. 
Po tym czasie ubić masę na gęsty krem, pod koniec dodać kakao.
Udekorować kremem babeczki.

Do ozdobienia użyłam ciasteczek oreo, nutelli i migdałów.
Gotowe babeczki schłodzić przez min. 1 godz. 
 

2 komentarze:

Bardzo dziękuję za komentarz :)