Menu górne

Muffinki Marchewkowe z Orzechową Kruszonką

 

Jesień to czas, kiedy natura maluje świat w ciepłe odcienie brązu i pomarańczy, a my, siedząc w przytulnych kuchniach szukamy przepisów, które dodadzą naszym dniom nutkę domowego ciepła. Muffinki Marchewkowe z Orzechową Kruszonką to idealna propozycja na te jesienne chwile. Baaardzo polecam!


Składniki na około 15 sztuk:
  • 4 duże jajka
  • 160 g cukru 
  • 16 g cukru waniliowego
  • 180 ml oleju słonecznikowego (3/4 szklanki)
  • 440 g mąki pszennej
  • 4 łyżeczki cynamonu (ja dodaję sporo) 
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1,5 łyżeczki  proszku do pieczenia
  • 2 szklanki startej na średnich oczkach marchewki (około 350 g)

 Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Do miseczki przesiać mąkę, sodę, proszek do pieczenia i cynamon. Wymieszać. Odstawić.  W misie miksera ubić jajka z cukrami na jasną, gęstą, puszystą masę (około 7 minut). Powoli, partiami pod obroty miksera dolewać olej.  Zmniejszyć moc miksera do minimum. Na dwa razy dodać przesiane, suche składniki - za każdym razem krótko, delikatnie zmiksować, tylko do połączenia. Na końcu  (również delikatnie, krótko i najniższe obroty) dodać startą marchew. Papierowe foremki do babeczek umieszczam w formie sylikonowej lub kokilkach - przyklejam je do nich za pomocą odrobiny masła. Ciastem należy wypełnić foremki do 3/4 wysokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175* i piec około 30-35 minut. do wyrośnięcia i tzw. suchego patyczka. Wyjąć.

Składniki na Kruszonkę Orzechową:  

  • 60 g orzechów włoskich
  • 150 g mąki pszennej
  • 60 g cukru
  • 8 g cukru waniliowego
  • 90 g masła
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za komentarz :)