Menu górne

Wołowina po Burgundzku

Boeuf Bourguignon to francuskie wykwintne danie obiadowe przygotowywane z dobrej jakości wołowiny, warzyw i czerwonego wina. Mój przepis to jego delikatna wariacja... dostosowana to polskich kubków smakowych i upodobań ;) Bardzo, bardzo polecam!!!

 

 

 Składniki:

  • 1,5 kg wołowiny dobrej jakości - np. łopatki wołowej, udźca
  • 2 łyżeczki przyprawy do cevapcici
  • 1 łyżeczka przyprawy do wołowiny  
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
  • 1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego
  • 200 g boczku surowego wędzonego
  • 2 duże cebule
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 10 średnich pieczarek
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 5 ząbków czosnku 
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 750 ml bulionu wołowego
  • 120 ml czerwonego wina (wybieramy swoje ulubione, wytrawne, półsłodkie)
  • pęczek natki pietruszki
  • olej
  • niewielka ilość masła

Najlepiej smakuje z:

  • podpieczonymi podpłomykami, plackami tortilli lub ryżem, makaronem, świeżym pieczywem, czy też pampuchami

 Przygotować marynatę do mięsa. Do miseczki wsypać przyprawę do wołowiny, słodką paprykę i przyprawę do cevapcici, a także i sos sojowy ciemny. Dodać tyle oleju, aby po wymieszaniu powstał gęsty sos (około 1 łyżki). Zamarynować pokrojone w kostkę mięso. Odstawić na 2-3 godziny.

 Na patelni podsmażyć pokrojony w kostkę boczek wędzony. Kiedy puści tłuszcz i się lekko zrumieni - dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmażyć. Przełożyć do miseczki - odstawić. Na tej samej patelni podsmażyć pokrojone w ćwiartki lub plasterki pieczarki. Jeśli po odparowaniu wody okaże się, że jest za mało tłuszczu - dodać odrobinkę masła. Podsmażyć na dużej mocy palnika do zezłocenia. Przełożyć do miseczki, odłożyć. 

 

Na rozgrzanej niewielkiej ilości oleju i masła obsmażyć zamarynowane i obtoczone w mące mięso - duża moc palnika. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Dodać odłożony wcześniej boczek z cebulką i pokrojoną w plasterki marchewkę oraz pietruszkę. Zalać całość bulionem. Dodać ziele, pieprz, liście laurowe. Przykryć naczynie żaroodporną pokrywką, wstawić do piekarnika nagrzanego do 220* i piec 2 godz. 

Po tym czasie wyjąć naczynie. Ostrożnie zdjąć pokrywkę (uwaga na gorącą parę!). Do środka dodać pomidory z puszki, koncentrat, tarty czosnek, pieczarki i wino. Delikatnie zamieszać. Wstawić do piekarnika bez pokrywki na kolejne 1 godz. co jakiś czas mieszając. Kiedy mięso będzie miękkie można podawać do stołu ;)

  

 

Podobne przepisy:


Gulasz Wołowy - Mój Ulubiony 

 Gęsty Gulasz Wołowy z Kaszą i Surówką

http://natomamochote.blogspot.com/2017/01/gesty-gulasz-woowy-z-kasza-i-surowka.html

 Górka Wołowa w Mięsnym Sosie Grzybowym z Kopytkami i Buraczkami z Żurawiną

http://natomamochote.blogspot.com/2017/09/gorka-woowa-w-miesnym-sosie-grzybowym-z.html

 Pieczona Wołowina z Cebulą i Marchewką

https://natomamochote.blogspot.com/2019/05/pieczona-woowina-z-cebula-i-marchewka.html

Pęczak z Pieczarkami i Kurczakiem

https://natomamochote.blogspot.com/2018/02/peczak-z-pieczarkami-i-kurczakiem.html
Strogonow z Kurczakiem

https://natomamochote.blogspot.com/2020/03/strogonow-z-kurczaka.html


Kurczak w Sosie Śmietankowo-Koperkowym
https://natomamochote.blogspot.com/2019/01/kurczak-w-sosie-smietankowo-koperkowym.html


Wołowy Gulasz z Pieczarkami na Placku Ziemniaczanym

https://natomamochote.blogspot.com/2020/01/woowy-gulasz-z-pieczarkami-na-placku.html

Polędwiczki w Sosie Kurkowym

Wieprzowina w Sosie Słodko-Pikantnym

http://natomamochote.blogspot.com/2017/01/wieprzowina-w-sosie-sodko-pikantnym.html

Kurczak w Sosie Grzybowym

http://natomamochote.blogspot.com/2017/03/kurczak-w-sosie-grzybowym.html


Kotlety Mielone z Kapustą Pekińską i Kaszą Manną w Sosie Pomidorowym

http://natomamochote.blogspot.com/2018/08/kotlety-mielone-z-kapusta-pekinska-i.html


Gulasz z Podrobami

http://natomamochote.blogspot.com/2018/10/gulasz-z-podrobami.html

 Rostbef na Placku Ziemniaczanym z Sosem Grzybowym i Surówką z Czerwonej Kapusty

http://natomamochote.blogspot.com/2017/09/rostbef-na-placku-ziemniaczanym-z-sosem.html

1 komentarz:

  1. Dobór odpowiedniego wina w przygotowaniu tego dania to kluczowa kwestia.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz :)