Boeuf Bourguignon to francuskie wykwintne danie obiadowe przygotowywane z dobrej jakości wołowiny, warzyw i czerwonego wina. Mój przepis to jego delikatna wariacja... dostosowana to polskich kubków smakowych i upodobań ;) Bardzo, bardzo polecam!!!
Składniki:
- 1,5 kg wołowiny dobrej jakości - np. łopatki wołowej, udźca
- 2 łyżeczki przyprawy do cevapcici
- 1 łyżeczka przyprawy do wołowiny
- 2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
- 1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego
- 200 g boczku surowego wędzonego
- 2 duże cebule
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 10 średnich pieczarek
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 5 ząbków czosnku
- 2 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
- 750 ml bulionu wołowego
- 120 ml czerwonego wina (wybieramy swoje ulubione, wytrawne, półsłodkie)
- pęczek natki pietruszki
- olej
- niewielka ilość masła
Najlepiej smakuje z:
- podpieczonymi podpłomykami, plackami tortilli lub ryżem, makaronem, świeżym pieczywem, czy też pampuchami
Przygotować marynatę do mięsa. Do miseczki wsypać przyprawę do wołowiny, słodką paprykę i przyprawę do cevapcici, a także i sos sojowy ciemny. Dodać tyle oleju, aby po wymieszaniu powstał gęsty sos (około 1 łyżki). Zamarynować pokrojone w kostkę mięso. Odstawić na 2-3 godziny.
Na patelni podsmażyć pokrojony w kostkę boczek wędzony. Kiedy puści tłuszcz i się lekko zrumieni - dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmażyć. Przełożyć do miseczki - odstawić. Na tej samej patelni podsmażyć pokrojone w ćwiartki lub plasterki pieczarki. Jeśli po odparowaniu wody okaże się, że jest za mało tłuszczu - dodać odrobinkę masła. Podsmażyć na dużej mocy palnika do zezłocenia. Przełożyć do miseczki, odłożyć.
Na rozgrzanej niewielkiej ilości oleju i masła obsmażyć zamarynowane i obtoczone w mące mięso - duża moc palnika. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Dodać odłożony wcześniej boczek z cebulką i pokrojoną w plasterki marchewkę oraz pietruszkę. Zalać całość bulionem. Dodać ziele, pieprz, liście laurowe. Przykryć naczynie żaroodporną pokrywką, wstawić do piekarnika nagrzanego do 220* i piec 2 godz.
Po tym czasie wyjąć naczynie. Ostrożnie zdjąć pokrywkę (uwaga na gorącą parę!). Do środka dodać pomidory z puszki, koncentrat, tarty czosnek, pieczarki i wino. Delikatnie zamieszać. Wstawić do piekarnika bez pokrywki na kolejne 1 godz. co jakiś czas mieszając. Kiedy mięso będzie miękkie można podawać do stołu ;)
Podobne przepisy:
Gęsty Gulasz Wołowy z Kaszą i Surówką
Górka Wołowa w Mięsnym Sosie Grzybowym z Kopytkami i Buraczkami z Żurawiną
Pieczona Wołowina z Cebulą i Marchewką
Pęczak z Pieczarkami i Kurczakiem
Strogonow z Kurczakiem
Kurczak w Sosie Śmietankowo-Koperkowym
Wołowy Gulasz z Pieczarkami na Placku Ziemniaczanym
Wieprzowina w Sosie Słodko-Pikantnym
Kurczak w Sosie Grzybowym
Kotlety Mielone z Kapustą Pekińską i Kaszą Manną w Sosie Pomidorowym
Gulasz z Podrobami
Rostbef na Placku Ziemniaczanym z Sosem Grzybowym i Surówką z Czerwonej Kapusty
Dobór odpowiedniego wina w przygotowaniu tego dania to kluczowa kwestia.
OdpowiedzUsuń