Menu górne

Wieprzowina w Sosie Słodko-Pikantnym


To z jeden z najlepszych sosów jakich kiedykolwiek próbowałam.
Przygotował go mój tata, a ja dokładnie spisałam listę składników. 
Gęsty, słodko-ostry sos ze szczyptą chilli i czosnkiem otulający delikatne, kruchutkie, chude mięso wieprzowe. Uwierzcie, że smak jest obłędny. 
Mięso rozpływa się w ustach, a sos jest tak pyszny, że mogłabym jeść go łyżkami.
 Zakochałam się w tym połączeniu smaków...
 będę często do niego wracać. Bardzo, bardzo, bardzo polecam!


Składniki na Słodko-Ostry Gulasz Wieprzowy:
  • 1,5 kg mięsa wieprzowego od szynki
  • 2 płaskie łyżki domowego smalcu (bez skwarek)
  • 1/2 opakowania przyprawy do żeberek (użyłam Kamis)
  • 1/2 opakowania przyprawy do gulaszu (użyłam Kamis)
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 kostka grzybowa (użyłam Winiary)
  • 1 łyżka mąki
  • 1-2  łyżka słodkiego sosu chilli (użyłam Tao Tao)
  • 1 łyżeczka chilli
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 ziarenka ziela
  • 3 liście laurowe
  • 1/2 łyżeczki jarzynki
  • woda
Mięso umyć, pokroić w gulaszową kostkę. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę smalcu. Wrzucić mięso. Posypać przyprawą do żeberek,  gulaszu, papryką słodką. Zamieszać i przysmażyć mięso. Przełożyć do garnka i zalać wrzącą wodą tylko do przykrycia mięsa. Dodać ziele, liście laurowe i gotować pod przykrywką. W tym czasie pokroić cebule w piórka. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę smalcu, wrzucić cebulę i mocno przyrumienić. Dodać do garnka z mięsem. Dołożyć 1 kostkę grzybową i jarzynkę. Całość gotować około 1 godz. i 20 min. Następnie dodać czosnek, sos chilli i przyprawę chilli (ostrożnie z wyczuciem :) . Gotować koło 30 min. Mąkę rozmieszać z 1/3 szklanki wody, dodać łyżkę gorącego sosu z garnka, zamieszać i ostrożnie, powoli wlewać zaprawę do gulaszu - cały czas mieszając. Zagotować i zdjąć z ognia. Podawać z kaszą jęczmienną / ziemniakami / kluskami śląskimi / kopytkami lub pampuchami oraz surówką.

Składniki na Pietruszkowo-Selerową Surówkę z Mandarynkami:
  • 3 średnie pietruszki
  • 1 średni seler
  • 3 średnie jabłka (tym razem użyłam Ligoli, idealne są także Gloster i Kortland)
  • 4 mandarynki
  • duża szczypta soli
  • 1/2 opakowania jogurtu naturalnego 0%
  • 1 płaska łyżka majonezu
Warzywa i owoce obrać. Na małych oczkach zetrzeć pietruszki i selera, na średnich jabłka. Wycisnąć sok z 2 mandarynek - dodać do surówki. Pozostałe mandarynki pokroić w kostkę. Do surówki dodać jogurt i majonez oraz sól. Dobrze wymieszać. Na końcu dodać pokrojone mandarynki. Odstawić na 10 min. w chłodne miejsce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz