Czekoladowa bomba samego zdrowia, jakiej nigdzie nie kupicie.
Krem czekoladowy z kaszy jaglanej i orzechów, słodzony daktylami i domowym sosem karmelowym. Jest bogaty w białko, magnez i błonnik a także, całą masę witamin. Od razu uspokajam, że zawarta w nim kasza jest całkowicie niewyczuwalna w smaku.
Krem jest bardzo dietetyczny, lekki, zdrowy, a co najważniejsze - smaczny. Doskonale pasuje do naleśników, placków, omletów, grzanek...,
Krem czekoladowy z kaszy jaglanej i orzechów, słodzony daktylami i domowym sosem karmelowym. Jest bogaty w białko, magnez i błonnik a także, całą masę witamin. Od razu uspokajam, że zawarta w nim kasza jest całkowicie niewyczuwalna w smaku.
Krem jest bardzo dietetyczny, lekki, zdrowy, a co najważniejsze - smaczny. Doskonale pasuje do naleśników, placków, omletów, grzanek...,
a najbardziej sam, zamiast czekolady - jedzony prosto ze słoiczka ;)
Czekoladowe i zdrowe szaleństwo bez wyrzutów sumienia! Smak jest zaskakujący, aż trudno uwierzyć, że to tylko kilka samych zdrowych składników.
Chociaż - według mnie - z prawdziwą czekoladą i smakiem oryginalnej Nutelli nie wygra - na pewno stanowi zdrową, smaczną konkurencję.
Składniki na około 500 ml słoik:
- 3/4 woreczka ugotowanej kaszy jaglanej
- 3/4 szklanki daktyli
- 3/4 szklanki orzechów laskowych lub ziemnych
- 3 łyżki prawdziwego, dobrego kakao
- 1-2 łyżeczki cukru trzcinowego
- 1-2 łyżki domowego sosu karmelowego - cudownie wzbogaca smak TUTAJ PRZEPIS (w ostateczności można dosłodzić płynnym miodem)
- woda
Daktyle zalać 1/2 szklanki wrzącej wody. Przykryć talerzykiem i odstawić na 2 godz. Po tym czasie zamieszać - daktyle powinny pochłonąć wodę i być mięciutkie. Orzeszki uprażyć na suchej patelni. Z laskowych orzeszków po uprażeniu nalezy usunąć skórkę - ciepłe orzeszki wystarczy pociarać w lnianej ściereczce. Patelnię posypać 1 lub 2 łyżeczkami cukru trzcinowego i podgrzewać na małym ogniu. Kiedy zacznie się rozpuszczać wsypac ponownie orzeszki, zamieszać, chwilkę podprażyć z cukrem i zdjąć z ognia. Orzeszki przełożyć do blendera i krótko zmielić do uzyskania orzechowej posypki. Odłożyć 1-2 łyżki. Resztę zmielić na masło orzechowe (gładka pasta). Kaszę po ugotowaniu przelać wrzatkiem. Odsączyć. Jeszcze ciepłą kaszę umieścić w misie blendera, dodać namoczone daktyle, kakao i masło orzechowe - zblendować do uzyskania gładkiego, gęstego kremu. Na koniec dodać odłożone zmielone na drobne kawałeczki orzeszki. Wmieszać orzeszki i 1-2 łyżki sosu karmelowego do czekoladowego kremu. Przechowywać w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za komentarz :)