Przygotował go mój tata, a ja dokładnie spisałam listę składników.
Gęsty, słodko-ostry sos ze szczyptą chilli i czosnkiem otulający delikatne, kruchutkie, chude mięso wieprzowe. Uwierzcie, że smak jest obłędny.
Mięso rozpływa się w ustach, a sos jest tak pyszny, że mogłabym jeść go łyżkami.
Zakochałam się w tym połączeniu smaków...
Składniki na Słodko-Ostry Gulasz Wieprzowy:
- 1,5 kg mięsa wieprzowego od szynki
- 2 płaskie łyżki domowego smalcu (bez skwarek)
- 1/2 opakowania przyprawy do żeberek
- 1/2 opakowania przyprawy do gulaszu
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 kostka grzybowa
- 1 łyżka mąki
- 1-2 łyżka słodkiego sosu chilli
- 1 łyżeczka chilli
- 4 ząbki czosnku
- 4 ziarenka ziela
- 3 liście laurowe
- 1/2 łyżeczki jarzynki
- woda
Mięso umyć, pokroić w gulaszową kostkę. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę smalcu. Wrzucić mięso. Posypać przyprawą do żeberek, gulaszu, papryką słodką. Zamieszać i przysmażyć mięso. Przełożyć do garnka i zalać wrzącą wodą tylko do przykrycia mięsa. Dodać ziele, liście laurowe i gotować pod przykrywką. W tym czasie pokroić cebule w piórka. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę smalcu, wrzucić cebulę i mocno przyrumienić. Dodać do garnka z mięsem. Dołożyć 1 kostkę grzybową i jarzynkę. Całość gotować około 1 godz. i 20 min. Następnie dodać czosnek, sos chilli i przyprawę chilli (ostrożnie z wyczuciem :) . Gotować koło 30 min. Mąkę rozmieszać z 1/3 szklanki wody, dodać łyżkę gorącego sosu z garnka, zamieszać i ostrożnie, powoli wlewać zaprawę do gulaszu - cały czas mieszając. Zagotować i zdjąć z ognia. Podawać z kaszą jęczmienną / ziemniakami / kluskami śląskimi / kopytkami lub pampuchami oraz surówką.
Składniki na Pietruszkowo-Selerową Surówkę z Mandarynkami:
- 3 średnie pietruszki
- 1 średni seler
- 3 średnie jabłka (tym razem użyłam Ligoli, idealne są także Gloster i Kortland)
- 4 mandarynki
- duża szczypta soli
- 1/2 opakowania jogurtu naturalnego 0%
- 1 płaska łyżka majonezu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za komentarz :)