Mój ulubiony gulasz wołowy. Najczęściej robię go z łopatki wołowej, ligawy, czy udźca, polędwiczek wołowych. Intensywnie obsmażone, mocno zarumienione mięso duszę powoli przez długi czas w wyniku czego powstaje wspaniały, aromatyczny, bardzo mięsny sos. Nie zagęszczam go dodatkowo mąką, za to opcjonalnie redukuje - więcej w przepisie. U mnie w domu najczęściej jemy go z kaszą jęczmienną, ziemniakami lub kopytkami. Obowiązkowo w zestawie kiszony ogórek lub domowe buraczki. Polecam!
Składniki:
- 1,3 kg łopatki (łaty) wołowej
- 4 cebule
- 2 przyprawy do wołowiny
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 papryka czerwona
- 4 ziela angielskie
- 4 ziarenka pieprzu
- kilka grzybów mrożonych/świeżych (opcjonalnie)
- mąka pszenna
- olej do podsmażenia mięsa (niewielka ilość)
- masło do podsmażenia grzybów, cebuli i papryki
- 1,5 litra wody
Mięso pokroić w gulaszową kostkę. Zamarynować w przyprawie do wołowiny, dodać płynny miód i olej. Dobrze wymieszać. Odstawić na całą noc do lodówki. Kolejnego dnia na patelni rozgrzać niedużą ilość oleju. Na rozgrzany tłuszcz wrzucać mięso uprzednio obtoczone w mące pszennej. Smażyć na największej mocy palnika przez 1-2 min, następnie zamieszać, tak aby odwrócić mięso na drugą stronę. Podsmażyć. Dodać pokrojone w plasterki 2 cebule i papryki w proszku. Podsmażyć chwilę. Przełożyć zawartość patelni do garnka z gotującą się wodą. Powinno jej być tyle, aby przykrywała mięso. Dodać pieprz, liście laurowe. Gotować na minimalnej mocy palnika około 2 godzin - co jakiś czas zamieszać. Gęstniejący sos lubi przywierać do dna. Kiedy mięso będzie już prawie miękkie - na dużej patelni rozgrzać odrobinę masła i podsmażyć grzyby. Dodać cebulę pokrojoną w kostkę. Podsmażyć. Pod koniec dodać pokrojoną w kostkę paprykę. Chwilę podsmażyć. Papryka powinna być nadal chrupiąca. Przełożyć do miseczki. Na tą samą patelnię przelać większość sosu z garnka. Gotować do jego zredukowania i lekkiego zgęstnienia. Może być też tak, że sosu wcale nie jest zbyt dużo i jest już gęsty - wtedy nic nie redukujemy. Wszystkie składniki umieszczamy w jednym garnku. Gotujemy około 2-3 minut. Można doprawić solą lub pieprzem.
Podobne przepisy:
Gęsty Gulasz Wołowy z Kaszą i Surówką
Górka Wołowa w Mięsnym Sosie Grzybowym z Kopytkami i Buraczkami z Żurawiną
Schab Duszony z Pieczarkami i Cebulką
Górka Wołowa w Mięsnym Sosie Grzybowym z Kopytkami i Buraczkami z Żurawiną
Schab Duszony z Pieczarkami i Cebulką
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za komentarz :)