Menu górne

Kluski Śląskie z Gulaszem


Naturalnie gęsty, mięsny, aromatyczny i intensywny w smaku gulasz
 i mięciutkie, delikatne, aksamitne - tradycyjne kluski śląskie.
 Smaki uzupełniają się doskonale. 
Bardzo, bardzo polecam!


Składniki na Gulasz:
  • 1 kg karkówki (chudej)
  • 5 cebuli
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 przyprawa do żeberek
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 3 łyżeczki przyprawy do gyrosa
  • 5 ziel angielskich
  • 4 liście laurowe
  • 5 ziarenek pieprzu
  • odrobina smalcu
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w gulaszową kostkę. Zamarynować w przyprawie do żeberek, gyrosa, papryce - odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin (najlepiej na noc). Kolejnego dnia, krótko podsmażyć mięso na dużej mocy palnika i niewielkiej ilości smalcu. Obsmażone, mocno zrumienione mięso umieścić w garnku i zalać wrzątkiem troszkę ponad objętość karczku. Dodać rozgniecione ziele i pieprz, liście laurowe i 4 cebule pokrojone w większą kostkę. Gotować gulasz przez około 1,5 godz. Pod koniec, na niewielkiej ilości smalcu podsmażyć 1 cebulę i posiekany czosnek. Dodać do gulaszu.


Składniki na Kluski Śląskie:
  • 10 ziemniaków
  • mąka ziemniaczana
  • 2 jajka
  • sól

Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i dobrze utłuc. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia w chłodnym miejscu (w garnku bez pokrywki). Ziemniaki w garnku wyrównać. Wyjąć 1/4 i uzupełnić to miejsce mąką ziemniaczaną. Dołożyć z powrotem wyjęte ziemniaki, dodać jajka i zagnieść ciasto. Rwać niewielkie kawałki i formować z nich kulki. W każdej z nich zrobić dziurkę. Kluski układać na blacie oprószonym mąką pszenną. Kluski Śląskie wrzucać do wrzącej, lekko osolonej wody. Delikatnie przemieszać i od momentu wypłynięcia gotować około 2 min. Przełożyć kluski do garnka wypełnionego zimną wodą i pozostawić na 5 min. (raz w tym czasie wymienić wodę, aby była zimna). Odcedzić (kluski nie będą się sklejać). Podawać na gorąco z gulaszem i np. buraczkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz