Klasyka, czyli przepis na ciasto ze śliwkami i budyniem waniliowym. Pasują do siebie idealnie. Ciasto jest szybkie i łatwe do przygotowania, puszyste i wilgotne. Po upieczeniu polałam je gęstniejącą galaretką malinową, ale w wersji z kruszonką byłoby równie pyszne ;)
Składniki:
- 150 g masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 8 g cukru waniliowego
- szczypta soli
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do wypieków
- 220 g mąki pszennej
- 100 g śmietany 18%
- śliwki
- 60 g budyniu waniliowego, bez cukru
- 250 ml śmietanki 30%
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 5 łyżek cukru
- 8 g cukru waniliowego
- 1 galaretka o smaku malinowym
Do garnuszka wlać śmietankę 30% i 1 szklankę mleka. Dodać 5 łyżek cukru i 8 g cukru waniliowego, zagotować. W 1/2 szklanki mleka rozpuścić proszek budyniowy - dodać do gotującego się mleka ze śmietanką. Energicznie wymieszać do uzyskania - budyniu ;) Budyń przelać do miseczki, położyć na wierzch folię spożywczą. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Śliwki umyć, przedzielić na pół, pousuwać pestki.
Dno formy o wymiarach około 28x18cm wyłożyć papierem do wypieków, boki (odpinane) posmarować masłem.
Mąkę pszesiać z proszkiem do pieczenia, odłożyć. W misie miksera umieścić masło, cukier puder i cukier waniliowy oraz sól. Ubijać do uzyskania śnieżnobiałej, puchatej masy (około 5 min). Następnie wbijać jajka, jedno po drugim, za każdym razem dobrze połączyć składniki. Zmniejszyć moc miksera do minimum. Dodać połowę śmietany 18% i połowę mąki, delikatnie zmiksować tylko do połączenia, a następnie dodać resztę śmietany i mąki. Krótko zmiksować, tylko do połączenia. Przelać masę do formy, wyrównać. Na wierzch wyłożyć budyń - łyżką, w małych odstępach. Na budyniu ułożyć śliwki - miąższem ku górze. Można je lekko docisnąć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175*. Piec około 60 min., do tzw. suchego patyczka. Wystudzić na kratce.
Galaretkę przygotować prawie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, bo ujmując 1/4 ilości wody. Gęstniejącą galaretką polać zimne ciasto - tylko wtedy w nie nie wsiąknie, a ładnie rozejdzie się po jego powierzchni. Pozostawić w temperaturze pokojowej - do zastygnięcia.
Podobne przepisy:
Ciasto Budyniowe pod Śmietankową Kruszonką
Budyń i śliwki to zawsze dobrze smakuje:-) ciasto do zapamiętania, zrobię w tym tygodniu i pochwalę się efektem:-) już czuję, że pychotaaa
OdpowiedzUsuń