Menu górne

Ciasto ze Śliwkami i Budyniem


Klasyka, czyli przepis na ciasto ze śliwkami i budyniem waniliowym. Pasują do siebie idealnie. Ciasto jest szybkie i łatwe do przygotowania, puszyste i wilgotne. Po upieczeniu polałam je gęstniejącą galaretką malinową, ale w wersji z kruszonką byłoby równie pyszne ;) 

 Składniki:

  • 150 g masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 8 g cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do wypieków
  • 220 g mąki pszennej
  • 100 g śmietany 18%
  • śliwki 
  • 60 g budyniu waniliowego, bez cukru
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 5 łyżek cukru
  •  8 g cukru waniliowego
  • 1 galaretka o smaku malinowym

Do garnuszka wlać śmietankę 30% i 1 szklankę mleka. Dodać 5 łyżek cukru i 8 g cukru waniliowego, zagotować. W 1/2 szklanki mleka rozpuścić proszek budyniowy - dodać do gotującego się mleka ze śmietanką. Energicznie wymieszać do uzyskania - budyniu ;) Budyń przelać do miseczki, położyć na wierzch folię spożywczą. Odstawić do całkowitego wystudzenia. 

Śliwki umyć, przedzielić na pół, pousuwać pestki. 

Dno formy o wymiarach około 28x18cm wyłożyć papierem do wypieków, boki (odpinane) posmarować masłem.

  Mąkę pszesiać z proszkiem do pieczenia, odłożyć. W misie miksera umieścić masło, cukier puder i cukier waniliowy oraz sól. Ubijać do uzyskania śnieżnobiałej, puchatej masy (około 5 min). Następnie wbijać jajka, jedno po drugim, za każdym razem dobrze połączyć składniki. Zmniejszyć moc miksera do minimum. Dodać połowę śmietany 18% i połowę mąki, delikatnie zmiksować tylko do połączenia, a następnie dodać resztę śmietany i mąki. Krótko zmiksować, tylko do połączenia. Przelać masę do formy, wyrównać. Na wierzch wyłożyć budyń - łyżką, w małych odstępach. Na budyniu ułożyć śliwki - miąższem ku górze. Można je lekko docisnąć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175*. Piec około 60 min., do tzw. suchego patyczka. Wystudzić na kratce. 

Galaretkę przygotować prawie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, bo ujmując 1/4 ilości wody. Gęstniejącą galaretką polać zimne ciasto - tylko wtedy w nie nie wsiąknie, a ładnie rozejdzie się po jego powierzchni. Pozostawić w temperaturze pokojowej - do zastygnięcia.

 

Podobne przepisy:

 Ciasto Budyniowe pod Śmietankową Kruszonką

Powidła Śliwkowe

https://natomamochote.blogspot.com/2019/10/powida-sliwkowe.html

Knedle ze Śliwkami 


 Kokosowe Ciasto z Jagodami pod Kruszonką
 

Pampuchy z Karmelizowanymi Śliwkami, Malinami i Jogurtem



Ciasto na Maślance z Truskawkami pod Kruszonką
 


1 komentarz:

  1. Budyń i śliwki to zawsze dobrze smakuje:-) ciasto do zapamiętania, zrobię w tym tygodniu i pochwalę się efektem:-) już czuję, że pychotaaa

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz :)