Schab duszony z pieczarkami i cebulą to moja kolejna obiadowa propozycja. Wieprzowinę ponakłuwałam i zalałam mlekiem, które pochłonęła jak gąbka. Odpowiednia marynata i dodatki sprawiają, że to danie nabiera charakteru. Mięso jest bardzo kruche, miękkie, wilgotne i soczyste, co jak wiemy w przypadku schabu jest dość ważne. Świetnie pasuje do ziemniaków, ale i moich ulubionych kopytek czy pampuchów (klik). Sprawdzi się doskonale w zestawieniu z buraczkami, zasmażaną kapustą lub bigosem (tu przepisy). Polecam!
Składniki:
- 8 plastrów schabu
- 1 przyprawa do schabu
- mąka pszenna
- 2 łyżki oliwy (użyłam o smaku ostrej papryki z bazylią)
- 1,5 szklanki mleka
- 4 ząbki czosnku
- 10 pieczarek
- 3 cebule
- 1/2 łyżeczki cukru
- duża szczypta soli
- 1/2 szklanki wody
Schab w plastrach ponakłuwać np. widelcem. Umieścić w misce i zalać mlekiem. Wymieszać. Odstawić pod przykryciem na 3-4 godziny w chłodne miejsce. Schab powinien "wypić" całe mleko. Po tym czasie dodać przyprawę do schabu - wymieszać nacierając mięso. Odstawić pod przykryciem na całą noc.
Kolejnego dnia mięso ponownie przemieszać. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oliwy. Plastry schabu obtoczyć w mące. Smażyć po 3-4 minuty z każdej strony - do mocnego zarumienienia. Pod koniec dodać pokiekany czosnek. Dobrze jest poczekać, aby także się lekko podsmażył. Po tym czasie schab na patelni zasypać pokrojonymi w kostkę, posolonymi pieczarkami. Nie mieszać! Przykryć patelnię pokrywką i zmniejszyć moc palnika do minimum. Pieczarki powinny puścić soki. Po kilku minutach można delikatnie poprzesuwać mięso na patelni. Dodać posiekaną w kostkę cebulę wymieszaną z cukrem. Dusić około 20 minut, co jakiś czas delikatnie mieszając. Pod koniec można podlać wieprzowinę wodą i dusić jeszcze około 5 minut.
apetyczna propozycja
OdpowiedzUsuńPyszne. Schab kruchy i delikatny, soczysty.
OdpowiedzUsuń