Menu górne

Wołowy Gulasz z Pieczarkami na Placku Ziemniaczanym



Zapraszam po przepis na intensywny w smaku wołowy gulasz z pieczarkami podany na placku ziemniaczanym. Blisko mu do góralskiego placka po zbójnicku.
 Gulasz jest bardzo aromatyczny, mięso miękkie i delikatne.
 Z kolej placki ziemniaczane według mojego przepisu - niezawodne. 
Nie ma szans, aby ciasto ściemniało nawet po 2-3 godzinach od jego przygotowania. 
Placki wychodzą bardzo chrupiące z wierzchu, w środku ciasto jest idealnie wypieczone.
 Polecam :)
 


Składniki:
  • 1 kg wołowiny (miałam akurat antrykot)
  • 8 pieczarek
  • 3 suszone grzyby
  • 1 kostka grzybowa 
  • 1 i 1/2 opakowania przyprawy do wołowiny 
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • domowy smalec bez skwarek
  • 3 cebule
  • 1 łyżka oleju
  • 200 ml śmietanki 30% 
  • ser żółty do posypania (opcjonalnie)
Wołowinę umyć, osuszyć i pokroić w gulaszową kostkę. Zamarynować w przyprawie do wołowiny i łyżce oleju. Odstawić pod przykryciem na 1 dzień w chłodne miejsce.
Kolejnego dnia na niewielkiej ilości smalcu obsmażyć mięso do zarumienienia z obu stron. Dodać pokrojoną w pół plasterki cebulę. Podsmażyć całość do zarumienienia cebuli. W międzyczasie zagotować w garnku 4 szklanki wody z dodatkiem liści laurowych i suszonych grzybów. Dodać do garnka mięso (wody powinno być tyle aby było w niej zanurzone, ewentualnie dodać więcej). Gotować na minimalnej mocy palnika około 1,5 godziny. 
Na patelni ponownie roztopić 1 łyżkę smalcu. Dodać pokrojone z plasterki pieczarki. Podsmażyć do zarumienienia. Pod koniec dodać kostkę grzybową. Wlać 1/2 szklanki wody i zamieszać. Przelać zawartość patelni do garnka z gulaszem. Gotować do miękkości mięsa. Pod koniec dodać posiekaną natkę pietruszki, i 1 łyżkę mąki rozmieszanej w śmietance (można dodać więcej mąki, jeśli chcemy gęstszy sos). Zagotować. Podawać z plackiem ziemniaczanym, można posypać żółtym serem.

Składniki na Najlepsze Placki Ziemniaczane:
  • 12 średnich ziemniaków
  • 1 średnia cebula
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego / śmietany 12%
  • duża szczypta soli
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 duże jajko
  • olej do smażenia i ręcznik papierowy do odsączenia ;)
Ziemniaki i cebulę obrać, pokroić na połówki lub ćwiartki. Umieścić w misie malaksera lub blendera z dodatkiem jogurtu i soli (można partiami np. na dwa razy). Zmielić na papkę. Przełożyć do miski. Dodać jajko, wymieszać. Dosypać przesianą mąkę i połączyć wszystko zwykłą trzepaczką. Rozgrzać olej - tyle aby tworzył cienką warstwę na całej powłoce patelni. Nalewać ciasto za pomocą wazowej łyżki - jeden duży placek to u mnie 2 łyżki ciasta. Ciasto nie powinno być za grube, ale też nie za cienkie, wtedy możemy mieć problem z przewróceniem placka na drugą stronę. Smażyć do zarumienienia z obu stron na średniej mocy palnika. Placuszki można także piec na suchej patelni.  
 
Pasujące przepisy:

https://natomamochote.blogspot.com/2019/05/marchewka-z-chrzanem.html
 
Surówka Pietruszkowo-Porowa
 
http://natomamochote.blogspot.com/2016/05/surowka-pietruszkowo-porowa.html
 
http://natomamochote.blogspot.com/2017/09/surowka-z-czerwonej-kapusty-i-jabka.html
http://natomamochote.blogspot.com/2018/10/sodko-kwasna-surowka-z-buraczkami-na.html

http://natomamochote.blogspot.com/2017/09/rostbef-na-placku-ziemniaczanym-z-sosem.html


Placek po Zbójnicku 
http://natomamochote.blogspot.com/2016/06/placek-po-zbojnicku.html

Placki Ziemniaczane 

https://natomamochote.blogspot.com/2019/02/chrupiace-placki-ziemniaczane.html

1 komentarz:

  1. Zainteresował mnie ten blog, wiele przydatnych przepisów można tu znaleźć.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz :)