Menu górne

Torcik Pina Colada (Kokosowo-Ananasowy)

 

Prosty przepis na pyszny torcik ananasowo-kokosowy. Lekkie i wilgotne ciasto kokosowe, obłędne kremy i kawałki słodkiego ananasa. Torcik ładnie prezentuje się na stole, jest bardzo smaczny, aromatyczny, delikatnie słodki i orzeźwiający.


 

Składniki na Ciasto Kokosowe:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 6 białek
  • 6 żółtek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 120 ml oleju
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 i 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 40 g wiórków kokosowych
Białka ubić na sztywno. Następnie dodawać stopniowo cukier. Ubijać, aż kryształki przestaną być wyczuwalne, a masa stanie się lśniąca i bardzo gęsta. Kolejnym krokiem jest dodawanie żółtek - jedno po drugim, a następnie powolne dodanie oleju. Ubijać tylko do połączenia się składników. Odstawić mikser. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz wiórkami, dolać sok z cytryny. Wymieszać szpatułką lub mikserem na najniższych obrotach (tylko do połączenia, masa nie może opaść!). Dno tortownicy (26 cm) z odpinanymi brzegami wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować lekko olejem. Wyłożyć delikatnie ciasto i wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170* i piec około 40 min. Do wyrośnięcia i zezłocenia. Wyjąć i wystudzić na kratce. Ciasto podzielić na 3 blaty.

Składniki na frużelinę ananasową:

  •  1 puszka ananasa w słodkiej zalewie (około 560 g)
  • 2 łyżeczki kisielu ananasowego lub cytrynowego (proszek, bez cukru)
  • 1 czubata łyżeczka żelatyny spożywczej
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2-3 łyżki cukru
  • 1/2 szklanki wody + 1 łyżka
Żelatynę zalać wodą tylko do przykrycia, wymieszać. Odstawić na 10 min. Zalewę po ananasie przelać do garnuszka. Dodać 1/2 szklanki wody oraz sok z połowy cytryny i cukier. Połowę plastrów ananasa z zalewy pokroić w malutką kostkę, a resztę w nieco większe kawałeczki - te będą do kremu, można je od razu przełożyć do miseczki i wstawić do lodówki. 
Zalewę w garnuszku zagotować, a następnie dodać drobniej pokrojonego ananasa. Spróbować i ewentualnie dodać więcej cukru - zalewa powinna być słodko-kwaśna. Kisiel rozpuścić w łyżce wody.  Dodać do garnuszka, energicznie wymieszać doprowadzając do zgęstnienia i ponownego zagotowania. Zdjąć z ognia. Dodać napęczniałą żelatynę. Wymieszać do jej całkowitego rozpuszczenia i połączenia się z resztą składników. Masa frużelinowa powinna być gęstawa, ale delikatnie lejąca się. Przelać do miseczki, przykryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego wystudzenia. 
 
 
Składniki do nasączenia:
  • 1/2 szklanki przegotowanej wody
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1-2 łyżki soku z cytryn
 W jeszcze ciepłej wodzie rozpuścić cukier, dodać sok z cytryny. Spróbować. Poncz powinien smakować jak delikatna lemoniada. Całkowicie wystudzić. 

Składniki na krem kokosowo-śmietankowy z ananasem:
  • 1 l śmietanki 30% (dobrze schłodzonej)
  • 165 ml mleczka kokosowego (mała puszka, dobrze schłodzona)
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny deserowej
  • pokrojony w większe kawałeczki ananas z puszki (ten odłożony wcześniej ;)
Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno w międzyczasie dodając cukier puder, a pod koniec mleczko kokosowe - łyżka po łyżce. Dodać żelatynę deserową - krótko ubić. Część kremu odłożyć (około 1/3), a do reszty dodać odsączonego, odłożonego wcześniej ananasa pokrojonego w większe kawałeczki. Delikatnie wymieszać. Pierwszy blat ciasta umieścić w tortownicy z dopiętymi bokami. Nasączyć lekko ponczem, wyłożyć część frużeliny, wyrównać, a następnie połowę kremu z kawałkami ananasa. Lekko docisnąć. Przykryć drugim blatem ciasta - postąpić w ten sam sposób wykorzystując resztę kremu z ananasem. Nałożyć ostatni blat ciasta, lekko docisnąć, aby wierzch był równy, lekko nasączyć i wyłożyć część odłożonego wcześniej kremu bez ananasa. Równomiernie go rozsmarować. Pozostały krem przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć na torcie różyczki (tylka M1). Ozdobić niewykorzystaną frużeliną. Tort schłodzić w lodówce - min. 6 godz., w szczelnym pojemniku np. do tortów.

Podobne przepisy:

 
 Tort Mango z Lustrzaną Glazurą

https://natomamochote.blogspot.com/2020/03/tort-mango-z-lustrzana-glazura.html

  Migdałowy Jabłecznik z Konfitura Różaną i Bitą Śmietaną

https://natomamochote.blogspot.com/2019/11/migdaowy-jabecznik-z-konfitura-rozana-i.html

 

Bezowy Tort Baileys z Musem Czekoladowym i Bitą Śmietaną

 Tort Ananasowo-Kokosowy 


http://natomamochote.blogspot.com/2017/01/tort-ananasowo-kokosowy.html#more

Krem Maślany na Mleku Skondensowanym - Tynk do Tortów 

https://natomamochote.blogspot.com/2020/07/krem-maslany-z-mlekiem-skondensowanym.html

Krem Maślany Milky Way - Tynk do Tortów Milky Way

https://natomamochote.blogspot.com/2020/08/krem-maslany-milky-way-tynk-do-tortu.html

Tort Morze i Plaża
https://natomamochote.blogspot.com/2020/08/tort-rajska-wyspa-tort-morze-i-plaza.html


Tort Topniejące Lody - Kremowo-Owocowa Letnia Fantazja 

https://natomamochote.blogspot.com/2020/07/tort-topniejace-lody-kremowo-owocowa.html

Ciasto z Musem Czekoladowym i Ptysiami z Kremem Śmietankowym
Tort Hiszpański z Bezami i Rumem

https://natomamochote.blogspot.com/2019/12/tort-hiszpanski-z-bezami-i-rumem.html

 Torcik Budyniowy z Bitą Śmietaną i Galaretką z Truskawkami

https://natomamochote.blogspot.com/2020/07/torcik-budyniowy-z-bita-smietana-i.html

Śmietankowo-Truskawkowy Tort Ombre

https://natomamochote.blogspot.com/2019/02/smietankowo-truskawkowy-tort-ombre.html

Najlepszy Biszkopt do Tortów i Ciast Tortowych (Przepis II)


http://natomamochote.blogspot.com/2018/07/najlepszy-biszkopt-do-tortow-i-ciast.html

Biszkopt do Tortów i Ciast Tortowych


http://natomamochote.blogspot.com/2018/01/biszkopt-do-tortow-i-ciast-tortowych.html

Tort Bezowy Melba

https://natomamochote.blogspot.com/2019/01/tort-bezowy-melba.html


Orzechowy Tort Śmietankowy z Kajmakiem

https://natomamochote.blogspot.com/2018/09/orzechowy-tort-smietankowy-z-kajmakiem.html



Tort Śmietankowo-Jagodowy

https://natomamochote.blogspot.com/2018/09/tort-smietankowo-jagodowy.html


Tort Raffaello (przepis I)

http://natomamochote.blogspot.com/2016/07/tort-raffaello-przepis-i.html

Czekoladowy Tort Rocher z Malinami

http://natomamochote.blogspot.com/2017/07/czekoladowy-tort-rocher-z-malinami.html

 
Tropikalny Tort Śmietankowo-Borówkowy

http://natomamochote.blogspot.com/2017/08/tropikalny-tort-smietankowo-borowkowy.html

http://natomamochote.blogspot.com/2017/02/budyniowy-torcik-malinowy-z-kremem.html


Trójkolorowy Tort Bezowy na Czekoladowym Spodzie

http://natomamochote.blogspot.com/2016/02/trojkolorowy-tort-bezowy-na.html#more

Kostka Hiszpańska

http://natomamochote.blogspot.com/2017/12/kostka-hiszpanska.html
 
Niebieskie Ciasto na Roladzie z Jagodami i Jogurtowym Kremem

http://natomamochote.blogspot.com/2016/07/niebieskie-ciasto-na-roladzie-z.html


Ciasto Leśny Mech 

http://natomamochote.blogspot.com/2016/06/ciasto-lesny-mech.html

3 komentarze:

  1. Piękny tort, na pewno pyszny. Chciałabym go zrobić tylko jeszcze otynkować. Który tynk z Pani bloga tu się sprawdzi?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zarówno tynk na mleku w proszku (milky way) jak i ten na mleku skondensowanym będą tutaj dobre :) Są smaczne, dobrze się trzymają, można z nich stworzyć śliczne wzorki :) Pozdrawiam serdecznie !

      Usuń
    2. Dziękuję, tynk zrobiłam Milky Way, bardzo dobrze otoczył cały tort, równiutko, bez grudek. Tort smakował bardzo wszystkim, super smak. Pozdrawiam!

      Usuń

Bardzo dziękuję za komentarz :)