Prosty przepis na pyszny torcik ananasowo-kokosowy. Lekkie i wilgotne ciasto kokosowe, obłędne kremy i kawałki słodkiego ananasa. Torcik ładnie prezentuje się na stole, jest bardzo smaczny, aromatyczny, delikatnie słodki i orzeźwiający.
- 2 szklanki mąki pszennej
- 6 białek
- 6 żółtek
- 1/2 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 120 ml oleju
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 i 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 40 g wiórków kokosowych
Składniki na frużelinę ananasową:
- 1 puszka ananasa w słodkiej zalewie (około 560 g)
- 2 łyżeczki kisielu ananasowego lub cytrynowego (proszek, bez cukru)
- 1 czubata łyżeczka żelatyny spożywczej
- sok z 1/2 cytryny
- 2-3 łyżki cukru
- 1/2 szklanki wody + 1 łyżka
Żelatynę zalać wodą tylko do przykrycia, wymieszać. Odstawić na 10 min. Zalewę po ananasie przelać do garnuszka. Dodać 1/2 szklanki wody oraz sok z połowy cytryny i cukier. Połowę plastrów ananasa z zalewy pokroić w malutką kostkę, a resztę w nieco większe kawałeczki - te będą do kremu, można je od razu przełożyć do miseczki i wstawić do lodówki.
Zalewę w garnuszku zagotować, a następnie dodać drobniej pokrojonego ananasa. Spróbować i ewentualnie dodać więcej cukru - zalewa powinna być słodko-kwaśna. Kisiel rozpuścić w łyżce wody. Dodać do garnuszka, energicznie wymieszać doprowadzając do zgęstnienia i ponownego zagotowania. Zdjąć z ognia. Dodać napęczniałą żelatynę. Wymieszać do jej całkowitego rozpuszczenia i połączenia się z resztą składników. Masa frużelinowa powinna być gęstawa, ale delikatnie lejąca się. Przelać do miseczki, przykryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego wystudzenia.
Składniki do nasączenia:
- 1/2 szklanki przegotowanej wody
- 1 łyżka cukru pudru
- 1-2 łyżki soku z cytryn
Składniki na krem kokosowo-śmietankowy z ananasem:
- 1 l śmietanki 30% (dobrze schłodzonej)
- 165 ml mleczka kokosowego (mała puszka, dobrze schłodzona)
- 5 łyżek cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny deserowej
- pokrojony w większe kawałeczki ananas z puszki (ten odłożony wcześniej ;)
Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno w międzyczasie dodając cukier puder, a pod koniec mleczko kokosowe - łyżka po łyżce. Dodać żelatynę deserową - krótko ubić. Część kremu odłożyć (około 1/3), a do reszty dodać odsączonego, odłożonego wcześniej ananasa pokrojonego w większe kawałeczki. Delikatnie wymieszać. Pierwszy blat ciasta umieścić w tortownicy z dopiętymi bokami. Nasączyć lekko ponczem, wyłożyć część frużeliny, wyrównać, a następnie połowę kremu z kawałkami ananasa. Lekko docisnąć. Przykryć drugim blatem ciasta - postąpić w ten sam sposób wykorzystując resztę kremu z ananasem. Nałożyć ostatni blat ciasta, lekko docisnąć, aby wierzch był równy, lekko nasączyć i wyłożyć część odłożonego wcześniej kremu bez ananasa. Równomiernie go rozsmarować. Pozostały krem przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć na torcie różyczki (tylka M1). Ozdobić niewykorzystaną frużeliną. Tort schłodzić w lodówce - min. 6 godz., w szczelnym pojemniku np. do tortów.
Podobne przepisy:
Tort Mango z Lustrzaną Glazurą
Migdałowy Jabłecznik z Konfitura Różaną i Bitą Śmietaną
Bezowy Tort Baileys z Musem Czekoladowym i Bitą Śmietaną
Krem Maślany na Mleku Skondensowanym - Tynk do Tortów
Krem Maślany Milky Way - Tynk do Tortów Milky Way
Tort Morze i Plaża
Tort Topniejące Lody - Kremowo-Owocowa Letnia Fantazja
Tort Hiszpański z Bezami i Rumem
Torcik Budyniowy z Bitą Śmietaną i Galaretką z Truskawkami
Śmietankowo-Truskawkowy Tort Ombre
Najlepszy Biszkopt do Tortów i Ciast Tortowych (Przepis II)
Biszkopt do Tortów i Ciast Tortowych
Tort Bezowy Melba
Orzechowy Tort Śmietankowy z Kajmakiem
Tort Śmietankowo-Jagodowy
Tort Raffaello (przepis I)
Czekoladowy Tort Rocher z Malinami
Tropikalny Tort Śmietankowo-Borówkowy
Trójkolorowy Tort Bezowy na Czekoladowym Spodzie
Piękny tort, na pewno pyszny. Chciałabym go zrobić tylko jeszcze otynkować. Który tynk z Pani bloga tu się sprawdzi?
OdpowiedzUsuńZarówno tynk na mleku w proszku (milky way) jak i ten na mleku skondensowanym będą tutaj dobre :) Są smaczne, dobrze się trzymają, można z nich stworzyć śliczne wzorki :) Pozdrawiam serdecznie !
UsuńDziękuję, tynk zrobiłam Milky Way, bardzo dobrze otoczył cały tort, równiutko, bez grudek. Tort smakował bardzo wszystkim, super smak. Pozdrawiam!
Usuń