Menu górne

Soczysty Kurczak Pieczony z Warzywami

 

Jedna brytfanka, i wiele składników, których połączenie stworzy pyszną, zdrową i kolorową kompozycję na talerzu. Odpowiednio zamarynowane mięso, początkowo pieczone w odosobnieniu, staje się soczyste i delikatne. Dodane pod koniec warzywa pieką się krótko, są "al dente", dzięki czemu zachowują pełnię witamin, są lekko chrupiące i uwydatniają swoje smaki.U mnie w domu zwykle przygotowujemy "dwie pieczenie na jednym ogniu", dzięki czemu mamy gotowy obiad i na drugi dzień;) Polecam!!!

Składniki na 1 kurczaka i dodatki: 

  • 1 duży kurczak zagrodowy (lub dwa, ale wtedy robimy marynatę z podwójnej porcji)
  • 1 przyprawa do kurczaka złocistego
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej lub miodowej
  • 1 łyżeczka miodu
  • 4 łyżki oleju
  • 60 g masła prawdziwego
  • 1 duży brokuł
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 3 cebule
  • 2 papryki czerwone
  • 1 papryka żółta
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka listków świeżego rozmarynu (dla aromatu, jeśli lubicie)
  • sól
  • olej - do lekkiego natłuszczenia brytfanny

Od kurczaka odciąć kuper, umyć z zewnątrz i wewnątrz, osuszyć. W miseczce połączyć olej, przyprawę do kurczaka, paprykę, miód, sos sojowy i musztardę.  Natrzeć kurczaka przyprawami od wewnątrz, z zewnątrz i pod skórą - delikatnie, nie rozrywając jej, a jedynie wsuwając pod nią rękę. Kurczaka przełożyć do miski, zawinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc. Kolejnego dnia pod skórę kurczaka powpychać miejscami masło. Brytfankę lekko posmarować olejem. Umieścić w niej mięso - piersiami do góry i wstawić do piekarnika nagrzanego do 250*. Piec około 35 min., do zarumienienia. Ostrożnie wysunąć/wyjąć brytfankę i odwrócić kurczaka na drugą stronę. Ponownie piec około 35 min., do zarumienienia. Wyjąć, odwrócić tak aby piersi znów były ku górze. Piec około 15 min. w temperaturze 200*. W międzyczasie obrać i umyć warzywa. Marchewki, pietruszki, papryki pokroić w grubsze paski, brokuła podzielić na różyczki, a cebulę pokroić w ćwiartki. Brytfankę wyjąć, kurczaka polać powstałym w brytfance sosem. Następnie do powstałego sosu dodać czosnek lub kilka listków rozmarynu. Teraz czas na otoczenie kurczaka przygotowanymi warzywami. Dobrze je lekko poobracać w zgromadzonym w brytfance sosie, aby się nie przypaliły i nabrały lepszego smaku. Można lekko posolić warzywa. Ponownie wstawić brytfankę do piekarnika i piec około 20 min. w temperaturze 220*. Do warzyw polecam domowy sos czosnkowy, opiekane lub tłuczone ziemniaki, albo frytki.


 Sos Czosnkowy


http://natomamochote.blogspot.com/2016/07/sos-czosnkowy.html

Sos Tatarski

https://natomamochote.blogspot.com/2019/06/sos-tatarski.html

 

Podobne przepisy:

Słodko-Pikantny Kurczak Pieczony po Staropolsku z Puree Ziemniaczanym i Pieczarkami

 
Zapiekane Ziemniaki Nacinane z Boczkiem i Serem

https://natomamochote.blogspot.com/2020/07/zapiekane-ziemniaki-nacinane-z-boczkiem.html

Panierowane Filety z Kurczaka z Bekonem i Serem

  Pieczone Ziemniaki z Piekarnika

http://natomamochote.blogspot.com/2017/06/pieczone-ziemniaki-z-piekarnika.html

Devolay z Masłem w Środku

  Pieczony Kaczor z Jabłkami

https://natomamochote.blogspot.com/2020/01/pieczony-kaczor-z-jabkami.html

 

Kurczak po Przejściach

http://natomamochote.blogspot.com/2016/05/kurczak-po-przejsciach.html

Grillowany Kurczak z Pieczonymi Ziemniakami i Szpinakiem

http://natomamochote.blogspot.com/2017/07/grillowany-kurczak-z-pieczonymi.html

 Grillowany Kurczak z Kuskusem i Warzywami

https://natomamochote.blogspot.com/2020/01/grillowany-kurczak-z-kuskusem-i.html
Strogonow z Kurczakiem


https://natomamochote.blogspot.com/2020/03/strogonow-z-kurczaka.html

Pieczona Wołowina z Cebulą i Marchewką

https://natomamochote.blogspot.com/2019/05/pieczona-woowina-z-cebula-i-marchewka.html



Kurczak w Sosie Śmietankowo-Koperkowym

https://natomamochote.blogspot.com/2019/01/kurczak-w-sosie-smietankowo-koperkowym.html

2 komentarze:

  1. Świetny pomysł z pieczeniem od razu 2 kurczaków, też tak zrobię następnym razem i pokuszę się o dodanie warzyw. Apetycznie to wygląda

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziś kupuję kurczaki :D

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz :)