Jedna brytfanka, i wiele składników, których połączenie stworzy pyszną, zdrową i kolorową kompozycję na talerzu. Odpowiednio zamarynowane mięso, początkowo pieczone w odosobnieniu, staje się soczyste i delikatne. Dodane pod koniec warzywa pieką się krótko, są "al dente", dzięki czemu zachowują pełnię witamin, są lekko chrupiące i uwydatniają swoje smaki.U mnie w domu zwykle przygotowujemy "dwie pieczenie na jednym ogniu", dzięki czemu mamy gotowy obiad i na drugi dzień;) Polecam!!!
Składniki na 1 kurczaka i dodatki:
- 1 duży kurczak zagrodowy (lub dwa, ale wtedy robimy marynatę z podwójnej porcji)
- 1 przyprawa do kurczaka złocistego
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej lub miodowej
- 1 łyżeczka miodu
- 4 łyżki oleju
- 60 g masła prawdziwego
- 1 duży brokuł
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 3 cebule
- 2 papryki czerwone
- 1 papryka żółta
- 2 ząbki czosnku
- kilka listków świeżego rozmarynu (dla aromatu, jeśli lubicie)
- sól
- olej - do lekkiego natłuszczenia brytfanny
Od kurczaka odciąć kuper, umyć z zewnątrz i wewnątrz, osuszyć. W miseczce połączyć olej, przyprawę do kurczaka, paprykę, miód, sos sojowy i musztardę. Natrzeć kurczaka przyprawami od wewnątrz, z zewnątrz i pod skórą - delikatnie, nie rozrywając jej, a jedynie wsuwając pod nią rękę. Kurczaka przełożyć do miski, zawinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc. Kolejnego dnia pod skórę kurczaka powpychać miejscami masło. Brytfankę lekko posmarować olejem. Umieścić w niej mięso - piersiami do góry i wstawić do piekarnika nagrzanego do 250*. Piec około 35 min., do zarumienienia. Ostrożnie wysunąć/wyjąć brytfankę i odwrócić kurczaka na drugą stronę. Ponownie piec około 35 min., do zarumienienia. Wyjąć, odwrócić tak aby piersi znów były ku górze. Piec około 15 min. w temperaturze 200*. W międzyczasie obrać i umyć warzywa. Marchewki, pietruszki, papryki pokroić w grubsze paski, brokuła podzielić na różyczki, a cebulę pokroić w ćwiartki. Brytfankę wyjąć, kurczaka polać powstałym w brytfance sosem. Następnie do powstałego sosu dodać czosnek lub kilka listków rozmarynu. Teraz czas na otoczenie kurczaka przygotowanymi warzywami. Dobrze je lekko poobracać w zgromadzonym w brytfance sosie, aby się nie przypaliły i nabrały lepszego smaku. Można lekko posolić warzywa. Ponownie wstawić brytfankę do piekarnika i piec około 20 min. w temperaturze 220*. Do warzyw polecam domowy sos czosnkowy, opiekane lub tłuczone ziemniaki, albo frytki.
Sos Tatarski
Podobne przepisy:
Słodko-Pikantny Kurczak Pieczony po Staropolsku z Puree Ziemniaczanym i Pieczarkami
Zapiekane Ziemniaki Nacinane z Boczkiem i Serem
Panierowane Filety z Kurczaka z Bekonem i Serem
Pieczone Ziemniaki z Piekarnika
Grillowany Kurczak z Pieczonymi Ziemniakami i Szpinakiem
Grillowany Kurczak z Kuskusem i Warzywami
Pieczona Wołowina z Cebulą i Marchewką
Kurczak w Sosie Śmietankowo-Koperkowym
Świetny pomysł z pieczeniem od razu 2 kurczaków, też tak zrobię następnym razem i pokuszę się o dodanie warzyw. Apetycznie to wygląda
OdpowiedzUsuńDziś kupuję kurczaki :D
OdpowiedzUsuń