Jeśli szukacie pomysłu na szybki, wyjątkowo smaczny i prosty obiad - jesteście w domu :) Koniecznie przygotujcie aromatyczne, soczyste wołowe pulpeciki w delikatnym sosie śmietankowo-pieczarkowym. Według mnie najbardziej pasują do ziemniaków i buraczków, więc tak też je podałam.
Składniki:
- 1,5 kg mięsa mielonego wołowego
- 2 jajka
- 1 łyżeczka musztardy w proszku
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 3 duże cebule
- 500 g pieczarek
- 300 ml śmietanki 30%
- 3 szklanki wody
- 5 ziel angielskich
- sól do smaku
- mąka pszenna
- olej
Do mięsa mielonego zetrzeć 1 cebulę (na tarce o małych oczkach), dodać sól, pieprz, paprykę, musztardę w proszku oraz jajka. Wyrabiać mięso rękoma około 5 minut, aż składniki bardzo dobrze się połączą (im dłuższe wyrabianie, tym smaczniejsze mięso). Formować małe pulpeciki - wielkości orzecha włoskiego, obtaczać w mące pszennej i smażyć na rozgrzanym oleju (powinien sięgać do połowy ich wysokości). Kiedy będą rumiane z każdej strony przełożyć na papierowy ręcznik w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu.
Dwie cebulę pokroić w kostkę, pieczarki umyć i pokroić w plasterki, umieścić na patelni. Dodać dużą szczyptę soli. Smażyć do odparowania wody. Dodać łyżkę oleju (może być ten z patelni po pulpecikach). Smażyć do zarumienienia. Odstawić.
Na głębokiej patelni( lub ewentualnie w garnku) zagotować około 700 ml wody, dodać ziele angielskie. Przełożyć na patelnię pulpeciki i pieczarki z cebulą. Wody powinno być tyle, aby "prawie" je pokrywała. Gotować pod przykryciem 10 min. na małym ogniu. Dodać śmietankę 30%. Delikatnie wymieszać. Gotować kolejne 10 min. bez przykrycia, do zredukowania sosu. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Opcjonalnie można zagęścić sos 1 łyżeczką mąki rozprowadzonej w niewielkiej ilości zimnej wody.
Pulpeciki wołowe w takim wydaniu podałam z ziemniakami i buraczkami, ale smaczne są także z makaronem.
Podobne przepisy:
Górka Wołowa w Mięsnym Sosie Grzybowym z Kopytkami i Buraczkami z Żurawiną
Pieczona Wołowina z Cebulą i Marchewką
Kotlety Mielone z Kapustą Pekińską i Kaszą Manną w Sosie Pomidorowym
Spaghetti Bolognese (najlepsze!)
Dziękuję za przepis w imieniu usatysfakcjonowanych bliskich. Pulpeciki baaardzo nam zasmakowały :)
OdpowiedzUsuń