Menu górne

Pulpeciki Wołowe w Sosie Śmietankowo-Pieczarkowym

 Jeśli szukacie pomysłu na szybki, wyjątkowo smaczny i prosty obiad - jesteście w domu :) Koniecznie przygotujcie aromatyczne, soczyste wołowe pulpeciki w delikatnym sosie śmietankowo-pieczarkowym. Według mnie najbardziej pasują do ziemniaków i buraczków, więc tak też je podałam.

 

 Składniki:

  • 1,5 kg mięsa mielonego wołowego
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka musztardy w proszku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 3 duże cebule
  • 500 g pieczarek
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 3 szklanki wody
  • 5 ziel angielskich
  • sól do smaku
  • mąka pszenna
  • olej

Do mięsa mielonego zetrzeć 1 cebulę (na tarce o małych oczkach), dodać sól, pieprz, paprykę, musztardę w proszku oraz jajka. Wyrabiać mięso rękoma około 5 minut, aż składniki bardzo dobrze się połączą (im dłuższe wyrabianie, tym smaczniejsze mięso). Formować małe pulpeciki - wielkości orzecha włoskiego, obtaczać w mące pszennej i smażyć na rozgrzanym oleju (powinien sięgać do połowy ich wysokości). Kiedy będą rumiane z każdej strony przełożyć na papierowy ręcznik w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu. 

Dwie cebulę pokroić w kostkę, pieczarki umyć i pokroić w plasterki, umieścić na patelni. Dodać dużą szczyptę soli. Smażyć do odparowania wody. Dodać łyżkę oleju (może być ten z patelni po pulpecikach). Smażyć do zarumienienia. Odstawić. 

Na głębokiej patelni( lub ewentualnie w garnku) zagotować około 700 ml wody, dodać ziele angielskie. Przełożyć na patelnię pulpeciki i pieczarki z cebulą. Wody powinno być tyle, aby "prawie" je pokrywała. Gotować pod przykryciem 10 min. na małym ogniu. Dodać śmietankę 30%. Delikatnie wymieszać. Gotować kolejne 10 min. bez przykrycia, do zredukowania sosu. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Opcjonalnie można zagęścić sos 1 łyżeczką mąki rozprowadzonej w niewielkiej ilości zimnej wody. 

Pulpeciki wołowe w takim wydaniu podałam z ziemniakami i buraczkami, ale smaczne są także z makaronem.

 Podobne przepisy:

 Burgery Wołowe, najlepsze

https://natomamochote.blogspot.com/2020/05/burgery-woowe-najlepsze.html

 Kotlety Mielone Mojej Babci

 Górka Wołowa w Mięsnym Sosie Grzybowym z Kopytkami i Buraczkami z Żurawiną

http://natomamochote.blogspot.com/2017/09/gorka-woowa-w-miesnym-sosie-grzybowym-z.html

 Pieczona Wołowina z Cebulą i Marchewką

https://natomamochote.blogspot.com/2019/05/pieczona-woowina-z-cebula-i-marchewka.html

 Kotlety Mielone z Kapustą Pekińską i Kaszą Manną w Sosie Pomidorowym

http://natomamochote.blogspot.com/2018/08/kotlety-mielone-z-kapusta-pekinska-i.html
Kotlety Mielone z Grilla

http://natomamochote.blogspot.com/2016/07/kotlety-mielone.html

Gulasz Wołowy - Mój Ulubiony 

 Tradycyjne Kotlety Mielone

https://natomamochote.blogspot.com/2019/05/tradycyjne-kotlety-mielone.html

  Spaghetti Bolognese (najlepsze!)

http://natomamochote.blogspot.com/2018/07/spaghetti-bolognese.html

Włoska Lasagne (przepis I)

https://natomamochote.blogspot.com/2019/01/woska-lasagne-przepis-i.html

1 komentarz:

  1. Dziękuję za przepis w imieniu usatysfakcjonowanych bliskich. Pulpeciki baaardzo nam zasmakowały :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz :)