Dziś przepis na prosty krem do tynkowania tortu na mleku skondensowanym. Potrzebować będziecie jedynie dwóch składników, aby prześlicznie otynkować wybrane ciasto lub udekorować Wasze wypieki. Masa z tego przepisu jest dużo smaczniejsza niż tradycyjny krem maślany. Jest smarowna i nie sprawi Wam najmniejszego problemu na żadnym z etapów :)Możecie ją również zabarwić na dowolny kolor, aby Wasze słodkości były jeszcze bardziej efektowne. Polecam!
Poniżej, aż trzy krótkie filmiki:
Poniżej, aż trzy krótkie filmiki:
Składniki:
- 300 g miękkiego masła (temperatura pokojowa)
- 300 g mleka skondensowanego słodzonego
2. Mleko skondensowane musi być w temperaturze pokojowej!
Masło
umieścić w misie miksera i ubijać do uzyskania bardzo puszystej,
śnieżnobiałej masy. U mnie trwało to 7 minut. Uwierzcie, że samo masło bez dodatków można ubić na śnieżnobiałą masę :) Następnie dodawać
stopniowo mleko skondensowane, dalej ubijając. Na koniec dobrze
wymieszać łyżką, pouderzać w krem, poszatkować go tak, aby wyzbyć się
nadmiaru powietrza - on spowoduje, że masa tynkowa nie będzie jednolita.
Gotową, dobrze połączoną, jednolitą, puszystą masę wykorzystujemy do tynkowania lub dekorowania wypieków.
Gotową, dobrze połączoną, jednolitą, puszystą masę wykorzystujemy do tynkowania lub dekorowania wypieków.
Porady:
*Masa, której używamy musi być w temperaturze pokojowej - schłodzona przestanie być smarowna, tynkowanie czy dekorowanie nie będzie niemożliwe. *Udekorowane, czy otynkowane słodkości należy schłodzić w lodówce, w szczelnym pojemniczku.
*Torty polecam tynkować potrójnie, po każdym razie schłodzić w lodówce.
*Jeśli podczas tynkowanie zauważycie pęcherzyki powietrza na cieście - nie panikujcie ! Schłodźcie ciasto, aż masa stwardnieje, a następnie tępą stroną ogrzanego noża wygładźcie tynk. Masa zacznie się leciutko rozpuszczać pod wpływem ciepła i ponownie łączyć przez wygładzanie - pęcherzyki znikną. Po takim zabiegu znów, natychmiast należy schłodzić tort. Można tak wygładzać ciasto po nałożeniu każdej z warstw tynku (jeśli np. chcecie otynkować tort potrójnie).
A takie mleko w tubce slodzone wyciskanie to o takie chodzi
OdpowiedzUsuńTak, ale w tym wypadku potrzeba go więcej - więc kupujemy puszkę :)
UsuńCzy mleko trzeba ugotować?
OdpowiedzUsuńNie, dodajemy prosto z puszki. Przypominam, że chodzi o gęste mleko skondensowane słodzone
UsuńCzy jeśli chcę otynkować tort na 3 razy, a każdą warstwę najlepiej schłodzić w lodowce, powinnam zatem krem też chować na ten czas do lodówki czy może czekać spokojnie w temperaturze pokojowej i się nie zważy? Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź :))
OdpowiedzUsuńMając na myśli krem - pisze Pani o kremie maślanym, tak? Krem maślany może być w temperaturze pokojowej :) A nawet musi być. Nic się z nim nie stanie, nie ma mowy o zważeniu się, to jeden z jego atutów :D
UsuńDruga warstwa nie chce przylegac do pierwszej tylko sie ślizga co robie źle?
OdpowiedzUsuńSchłodziła Pani tort po nałożeniu pierwszej warstwy? Musi być schłodzony, druga warstwa powinna ładnie rozsmarowywać się na pierwszej.
UsuńWitaj! kocham ten przepis! a tynk w smaku jest mega! ostatnio zrobilam tylko na sprubowanie :) a teraz potrxebuje sie dowiedziec na jaki duzy tort to sa podane skladniki? czytalam 3 razy i nie widze :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) składniki są na 2-3 warstwy do otynkowania tortu o średnicy 26 cm, np. taki jak ten:
Usuńhttps://natomamochote.blogspot.com/2020/07/tort-topniejace-lody-kremowo-owocowa.html
Podany przepis jest na 1 czy 2 tynkowania?
OdpowiedzUsuńNa 2, a nawet i 3 tynkowania :)
UsuńMyślisz, że można użyć masy kajmakowej zamiast mleka? Zależy mi na tym smaku i kolorze, a kajmakowej to mleko skondensowane w innej postaci.
OdpowiedzUsuńCzy do tego kremu można dodać np. whisky? Lub inny alkohol ,ew likier?
OdpowiedzUsuń