Menu górne

Placek po Zbójnicku z Gulaszem


Kiedy dwa tygodnie temu byłam nad morzem, w jednej z restauracji zamówiłam ziemniaczany placek z gulaszem.. jedyne co mnie zdziwiło, to brak w tym daniu ziemniaków... był to smaczny omlet z twardym mięsem. Chyba jeśli chodzi o placki ziemniaczane następnym razem będę zamawiać tylko po drugiej stronie polski ;) Jednak nie czekając na kolejny wyjazd, zaraz po przyjeździe do domu postanowiłam zrobić takie danie na jakie miałam właśnie wtedy, w Karwi ochotę. Chrupiący ziemniaczany placek przygotowywany w 2 minuty - wszystko robi za nas blender - smażony na niewielkiej ilości tłuszczu, albo nawet i bez jego dodatku! Do tego dietetyczny, gęsty gulasz z miękkim mięsem, pieczarkami i dużą ilością cebuli. Bardzo, bardzo polecam!


Składniki na Wieprzowinę w sosie Cebulowo-Pieczarkowym:
  • 800 g chudej łopatki wieprzowej (lub wołowiny)
  • 6 cebuli
  • 500 g pieczarek
  • 1 kostka bulionowa o smaku grzybowym
  • przyprawa do żeberek
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 ziarenka pieprzu
  • woda
  • 1 łyżeczka masła osełkowego
  • 1 płaska łyżeczka cukru 
  • sól
  • 1 łyżka mąki pszennej + 1/2 szklanki wody
Mięso umyć, osuszyć, tłuszcz w miarę możliwości usunąć, a wieprzowinę pokroić w niewielkie kawałki (jak na sos). Zamarynować w przyprawie do żeberek. Najlepiej odstawić na co najmniej 2 godziny albo całą noc.  Rozgrzać suchą patelnię. Wrzucić mięso tak aby było równomiernie rozłożone. I na największej mocy palnika podsmażać. Z każdej strony powinno być zrumienione (surowe w środku), ale pory pozamykane. Przełożyć do garnka i zalać gorącą wodą troszkę ponad wysokość mięsa. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, pieprz. Gotować na małej mocy palnika. Pieczarki umyć, usunąć końcówki ogonków i pokroić w cienkie plasterki lub ich połówki. Umieścić na patelni i smażyć na małej mocy palnika, aż cała woda którą puszczą wyparuje. Podsmażyć na suchej patelni z dużą szczyptą soli i dodać do mięsa. Gotować aż wieprzowina będzie prawie miękkie. Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć umieścić na suchej patelni i lekko podsmażać na malej mocy palnika. Gdy zacznie się zrumieniać dodać łyżkę wazową wywaru z garnka. Kiedy wyparuje, zwiększyć nieco moc palnika, dodać masło, cukier i szczyptę soli. Mieszać aż cebulka się zrumieni po czym dodać do mięsa i pieczarek. Gotować jeszcze około 20 minut. Mięso powinno byc mięciutkie, a cebulka prawie się rozpadać zagęszczając sos. Ewentualnie doprawić do smaku. Jeśli preferujecie bardziej gesty należy na suchej patelni podsmażyć dużą łyżkę mąki pszennej - powinna zmienić kolor na złoty. Przełożyć do miseczki i zalać zimną wodą - około pół szklanki - energicznie wymieszać i dodać płyn do sosu. Dobrze połączyć, zagotować i zdjąć z ognia. 

Składniki na Placki Ziemniaczane:
  • 12 średnich ziemniaków
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • duża szczypta soli
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 duże jajko
  • olej do smażenia i ręcznik papierowy do odsączenia ;)
Ziemniaki i cebulę obrać, pokroić na połówki lub ćwiartki. Umieścić w misie malaksera lub blendera z dodatkiem jogurtu i soli (można partiami np. na dwa razy). Zmielić na papkę. Przełożyć do miski. Dodać jajko, wymieszać. Dosypać przesianą mąkę i połączyć wszystko zwykłą trzepaczką. Rozgrzać olej - tyle aby tworzył cienką warstwę na całej powłoce patelni. Nalewać ciasto za pomocą wazowej łyżki - jeden duży placek to u mnie 2 łyżki ciasta. Ciasto nie powinno być za grube, ale też nie za cienkie, wtedy możemy mieć problem z przewróceniem placka na drugą stronę. Smażyć do zarumienienia z obu stron na średniej mocy palnika. Placuszki można także piec na suchej patelni - mają zupełnie inny smak.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz