Kiedy dwa tygodnie temu byłam nad morzem, w jednej z restauracji zamówiłam ziemniaczany placek z gulaszem.. jedyne co mnie zdziwiło, to brak w tym daniu ziemniaków... był to smaczny omlet z twardym mięsem. Chyba jeśli chodzi o placki ziemniaczane następnym razem będę zamawiać tylko po drugiej stronie Polski ;) Jednak nie czekając na kolejny wyjazd, zaraz po przyjeździe do domu postanowiłam zrobić takie danie na jakie miałam właśnie wtedy, w Karwi ochotę. Chrupiący ziemniaczany placek przygotowywany w 2 minuty - wszystko robi za nas blender - smażony na niewielkiej ilości tłuszczu, albo nawet i bez jego dodatku! Do tego dietetyczny, gęsty gulasz z miękkim mięsem, pieczarkami i dużą ilością cebuli. Bardzo, bardzo polecam!
Składniki na Wieprzowinę w sosie Cebulowo-Pieczarkowym:
- 800 g chudej łopatki wieprzowej (lub wołowiny)
- 6 cebuli
- 500 g pieczarek
- 1 kostka bulionowa o smaku grzybowym
- przyprawa do żeberek
- 3 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 3 ziarenka pieprzu
- woda
- 1 łyżeczka masła osełkowego
- 1 płaska łyżeczka cukru
- sól
- 1 łyżka mąki pszennej + 1/2 szklanki wody
Mięso umyć, osuszyć, tłuszcz w miarę możliwości usunąć, a wieprzowinę
pokroić w niewielkie kawałki (jak na sos). Zamarynować w przyprawie do żeberek. Najlepiej odstawić na co najmniej 2 godziny
albo całą noc. Rozgrzać suchą patelnię. Wrzucić mięso tak aby było
równomiernie rozłożone. I na największej mocy palnika podsmażać. Z
każdej strony powinno być zrumienione (surowe w środku), ale pory
pozamykane. Przełożyć do garnka i zalać gorącą wodą troszkę ponad wysokość mięsa. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, pieprz. Gotować na małej mocy palnika. Pieczarki umyć, usunąć końcówki ogonków i pokroić w cienkie plasterki lub ich połówki. Umieścić na patelni i smażyć na małej mocy palnika, aż cała woda którą puszczą wyparuje. Podsmażyć na suchej patelni z dużą szczyptą soli i dodać do mięsa. Gotować aż wieprzowina będzie prawie miękkie. Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć umieścić na suchej patelni i lekko podsmażać na malej mocy palnika. Gdy zacznie się zrumieniać dodać łyżkę wazową wywaru z garnka. Kiedy wyparuje, zwiększyć nieco moc palnika, dodać masło, cukier i szczyptę soli. Mieszać aż cebulka się zrumieni po czym dodać do mięsa i pieczarek. Gotować jeszcze około 20 minut. Mięso powinno byc mięciutkie, a cebulka prawie się rozpadać zagęszczając sos. Ewentualnie doprawić do smaku. Jeśli preferujecie bardziej gesty należy na suchej patelni podsmażyć dużą łyżkę mąki pszennej - powinna zmienić kolor na złoty. Przełożyć do miseczki i zalać zimną wodą - około pół szklanki - energicznie wymieszać i dodać płyn do sosu. Dobrze połączyć, zagotować i zdjąć z ognia.
Składniki na Placki Ziemniaczane:
- 12 średnich ziemniaków
- 1 średnia cebula
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- duża szczypta soli
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 duże jajko
- olej do smażenia i ręcznik papierowy do odsączenia ;)
Kolejny świetny przepis, brawa dla autorki.
OdpowiedzUsuń