Menu górne

Chrupiące Placki Ziemniaczane

Dziś przepis na Tradycyjne Placki Ziemniaczane. Znacie go już - nie raz podawałam z nimi domowe gulasze :) Postanowiłam jednak, że ze względu na swoją wyjątkowość zasługują na osobny post :) Z tego przepisu otrzymacie chrupiące, delikatne i lekkie placki ziemniaczane.
 Pyszne za równo na słono jak i słodko :)

Składniki na Najlepsze Placki Ziemniaczane:
  • 12 średnich ziemniaków
  • 1 średnia cebula
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego / śmietany 12%
  • duża szczypta soli
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 duże jajko
  • olej do smażenia i ręcznik papierowy do odsączenia ;)
Ziemniaki i cebulę obrać, pokroić na połówki lub ćwiartki. Umieścić w misie malaksera lub blendera z dodatkiem jogurtu i soli (można partiami np. na dwa razy). Zmielić na papkę. Przełożyć do miski. Dodać jajko, wymieszać. Dosypać przesianą mąkę i połączyć wszystko zwykłą trzepaczką. Rozgrzać olej - tyle aby tworzył cienką warstwę na całej powłoce patelni. Nalewać ciasto za pomocą wazowej łyżki - jeden duży placek to u mnie 2 łyżki ciasta. Ciasto nie powinno być za grube, ale też nie za cienkie, wtedy możemy mieć problem z przewróceniem placka na drugą stronę. Smażyć do zarumienienia z obu stron na średniej mocy palnika. Placuszki można także piec na suchej patelni - mają zupełnie inny smak, ale są równie pyszne.



Doskonałe w kilku wersjach :) Propozycje poniżej:


Placki Ziemniaczane
http://natomamochote.blogspot.com/2016/06/placki-ziemniaczane.html

Placek po Zbójnicku z Gulaszem
http://natomamochote.blogspot.com/2016/06/placek-po-zbojnicku.html

 Rostbef na Placku Ziemniaczanym z Sosem Grzybowym i Surówką z Czerwonej Kapusty


http://natomamochote.blogspot.com/2017/09/rostbef-na-placku-ziemniaczanym-z-sosem.html







Domowy fast food

1 komentarz:

  1. ciekawych rzeczy człowiek się tu może dowiedzieć, będę polecać znajomym tą stronę.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz :)