Dziś przepis na Tradycyjne Placki Ziemniaczane. Znacie go już - nie raz podawałam z nimi domowe gulasze :) Postanowiłam jednak, że ze względu na swoją wyjątkowość zasługują na osobny post :) Z tego przepisu otrzymacie chrupiące, delikatne i lekkie placki ziemniaczane.
Pyszne za równo na słono jak i słodko :)
Składniki na Najlepsze Placki Ziemniaczane:
- 12 średnich ziemniaków
- 1 średnia cebula
- 3 łyżki jogurtu naturalnego / śmietany 12%
- duża szczypta soli
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 duże jajko
- olej do smażenia i ręcznik papierowy do odsączenia ;)
Ziemniaki i cebulę obrać, pokroić na połówki lub ćwiartki. Umieścić w
misie malaksera lub blendera z dodatkiem jogurtu i soli (można partiami
np. na dwa razy). Zmielić na papkę. Przełożyć do miski. Dodać jajko,
wymieszać. Dosypać przesianą mąkę i połączyć wszystko zwykłą trzepaczką.
Rozgrzać olej - tyle aby tworzył cienką warstwę na całej powłoce
patelni. Nalewać ciasto
za pomocą wazowej łyżki - jeden duży placek to u mnie 2 łyżki ciasta.
Ciasto nie powinno być za grube, ale też nie za cienkie, wtedy możemy
mieć problem z przewróceniem placka na drugą stronę.
Smażyć do zarumienienia z obu stron na średniej mocy palnika. Placuszki
można także piec na suchej patelni - mają zupełnie inny smak, ale są równie pyszne.
Doskonałe w kilku wersjach :) Propozycje poniżej:
Rostbef na Placku Ziemniaczanym z Sosem Grzybowym i Surówką z Czerwonej Kapusty
Doskonałe w kilku wersjach :) Propozycje poniżej:
Rostbef na Placku Ziemniaczanym z Sosem Grzybowym i Surówką z Czerwonej Kapusty
ciekawych rzeczy człowiek się tu może dowiedzieć, będę polecać znajomym tą stronę.
OdpowiedzUsuń