Co powiecie na lekkiego, chrupiącego i grubego placka ziemniaczanego podanego z domowym gulaszem wieprzowym? Pyszny, sycący, domowy obiad.
Takie dania najlepiej smakują jesienią i zimą - korzystajmy póki można ;)
Składniki na Gulasz Wieprzowy:
- 1 duży kawałek chudej łopatki wieprzowej
- 5 cebuli
- 2 łyżki słodkiej papryki
- 1 przyprawa do wieprzowego
- 1/2 przyprawy do żeberek z miodem
- 4 ząbki czosnku
- 4 ziela angielskie
- 4 ziarna pieprzu
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/2 pora
- 1/2 selera
- sól do smaku
- mąka pszenna
- oliwa - użyłam oliwy smakowej z czosnkiem
Dzień wcześniej mięso pokroić w małą, gulaszową kostkę. Zamarynować w przyprawie do wieprzowiny i żeberek z 1 łyżką oliwy.
Włoszczyznę obrać, umyć i umieścić w garnku. Dodać ziele i pieprz. Zalać wodą tylko do przykrycia warzyw. Umieścić na małym ogniu i doprowadzić do zagotowania. W międzyczasie na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oliwy (lub oleju). Mięso obtoczyć w mące pszennej. Na rozgrzany tłuszcz wyłożyć mięso - nie mieszać, pozostawić do zarumienienia. Kiedy kawałki się przypieką - przemieszać. Smażyć do momentu, aż będą mocno przypieczone z każdej strony. Dodać posiekaną w kostkę cebulę, czosnek i paprykę. Smażyć kilka minut, co jakiś czas mieszając. Zawartość patelni dodać do gotujacego się bulionu warzywnego. Przykryć pokrywką i gotować do miękkości warzyw. Gulasz nalezy co jakiś czas mieszać, aby nie przypalił się od spodu. Miękkie warzywa usunąć (można wykorzystać do sałatki, po opłukaniu). Pozostałe w garnku mięso, cebula i sos powinny się gotować jeszcze około 40-50 min, aż mięso będzie miękkie, a nadmiar wody odparuje. W razie potrzeby można zagęścić sos mąką rozprowadzoną w wodzie i doprawić. Idealnie pasuje do placków ziemniaczanych i buraczków.
Spróbuj także:
Rostbef na Placku Ziemniaczanym z Sosem Grzybowym i Surówką z Czerwonej Kapusty
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za komentarz :)