Menu górne

Gulasz Wieprzowy na Placku Ziemniaczanym



Co powiecie na lekkiego, chrupiącego i grubego placka ziemniaczanego podanego z domowym gulaszem wieprzowym? Pyszny, sycący, domowy obiad. 
Takie dania najlepiej smakują jesienią i zimą - korzystajmy póki można ;)


Składniki na Gulasz Wieprzowy:
  • 1 duży kawałek chudej łopatki wieprzowej
  • 5 cebuli
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 1 przyprawa do wieprzowego
  • 1/2 przyprawy do żeberek z miodem
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 ziela angielskie
  • 4 ziarna pieprzu
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 pora
  • 1/2 selera
  • sól do smaku
  • mąka pszenna
  • oliwa - użyłam oliwy smakowej z czosnkiem
Dzień wcześniej mięso pokroić w małą, gulaszową kostkę. Zamarynować w przyprawie do wieprzowiny i żeberek z 1 łyżką oliwy. 
Włoszczyznę obrać, umyć i umieścić w garnku. Dodać ziele i pieprz. Zalać wodą tylko do przykrycia warzyw. Umieścić na małym ogniu i doprowadzić do zagotowania. W międzyczasie na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oliwy (lub oleju). Mięso obtoczyć w mące pszennej. Na rozgrzany tłuszcz wyłożyć mięso - nie mieszać, pozostawić do zarumienienia. Kiedy kawałki się przypieką - przemieszać. Smażyć do momentu, aż będą mocno przypieczone z każdej strony. Dodać posiekaną w kostkę cebulę, czosnek i paprykę. Smażyć kilka minut, co jakiś czas mieszając. Zawartość patelni dodać do gotujacego się bulionu warzywnego. Przykryć pokrywką i gotować do miękkości warzyw. Gulasz nalezy co jakiś czas mieszać, aby nie przypalił się od spodu. Miękkie warzywa usunąć (można wykorzystać do sałatki, po opłukaniu). Pozostałe w garnku mięso, cebula i sos powinny się gotować jeszcze około 40-50 min, aż mięso będzie miękkie, a nadmiar wody odparuje. W razie potrzeby można zagęścić sos mąką rozprowadzoną w wodzie i doprawić. Idealnie pasuje do placków ziemniaczanych i buraczków.



https://natomamochote.blogspot.com/2019/02/chrupiace-placki-ziemniaczane.html


Spróbuj także:

Placki Ziemniaczane
http://natomamochote.blogspot.com/2016/06/placki-ziemniaczane.html

Placek po Zbójnicku z Gulaszem
http://natomamochote.blogspot.com/2016/06/placek-po-zbojnicku.html

 Rostbef na Placku Ziemniaczanym z Sosem Grzybowym i Surówką z Czerwonej Kapusty


http://natomamochote.blogspot.com/2017/09/rostbef-na-placku-ziemniaczanym-z-sosem.html


Domowy fast food

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za komentarz :)