Co powiecie na Przepis na Domowe Łazanki? Czyli starodawny, tradycyjny, polski obiad?
Moje Łazanki są błyskawiczne i bardzo proste do wykonania. Jeśli w kuchni macie słoik z domowym smalcem ze skwarkami, a poprzedniego dnia robiliście rosół z domowym makaronem - połowa drogi za Wami i już prawie nic nie stoi na przeszkodzie, aby zafundować sobie tą przyjemność i rozpieścić na nowo kubki smakowe. Pamiętam, jak moja babcia robiła swoje a'la łazanki - były to lane kluski ze skwarkami. Smak pamiętam do dziś i bardzo miło go wspominam.
Jednak do przygotowania moich Łazanek wykorzystałam przepis na makaron mojego dziadka - a że właśnie poprzedniego dnia był rosół, łazanki kształt mają mniej tradycyjny ;)
Żeby je trochę podkręcić, dla urozmaicenia smaku i pozbawienia nudy dodałam kiszoną kapustę, pieczarki i cebulę. Baaardzo, baardzo polecam!
Składniki na Domowe Łazanki:
- Ugotowany, Domowy Makaron (tutaj przepis - wystarczy zrobić z połowy porcji, ciasto można pokroić w kwadraciki lub prostokąty)
- 6 łyżek skwarek bez smalcu (tutaj przepis)
- 2 cebule
- 1/2 kg kapusty kiszonej średniokwaśnej
- 1 liść laurowy
- 1 łyżka miodu
- 3 ziela angielskie
- 500 g pieczarek
- sól
- 1 duża łyżka smalcu ze skwarek (tutaj przepis)
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Kapustę kiszoną pokroić. Umieścić w garnku zalewając wodą trochę ponad jej objętość. Zagotować. Dodać ziele i liść laurowy. Gotować pod przykryciem do miękkości. Odcedzić (troszkę wody może zostać, 2-3 łyżki). Usunąć ziele i liść laurowy. Ponownie umieścić w garnku. Dodać miód i wymieszać. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną rozprowadzoną w minimalnej ilości wody. Chwilę podgotować do zagęszczenia. Pieczarki pokroić w półplasterki lub kostkę.
Cebulę drobno posiekać. Wszystko razem umieścić na patelni, podlać 1/2 szklanki wody i smażyć co jakiś czas mieszając, aż płyny odparują. Dodać smalec i podsmażyć składniki do zarumieniania. Dodać skwarki - chwilę potrzymać na ogniu. Dodać makaron i kapustę. Wymieszać i chwilkę podsmażyć. Doprawić solą do smaku. Podawać na gorąco.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za komentarz :)