Menu górne

Łazanki z Kapustą, Pieczarkami i Skwarkami z Cebulką


Co powiecie na Przepis na Domowe Łazanki? Czyli starodawny, tradycyjny, polski obiad?
 Moje Łazanki są błyskawiczne i bardzo proste do wykonania. Jeśli w kuchni macie słoik z domowym smalcem ze skwarkami, a poprzedniego dnia robiliście rosół z domowym makaronem - połowa drogi za Wami i już prawie nic nie stoi na przeszkodzie, aby zafundować sobie tą przyjemność i rozpieścić na nowo kubki smakowe. Pamiętam, jak moja babcia robiła swoje a'la łazanki - były to lane kluski ze skwarkami. Smak pamiętam do dziś i bardzo miło go wspominam. 
Jednak do przygotowania moich Łazanek wykorzystałam przepis na makaron mojego dziadka - a że właśnie poprzedniego dnia był rosół, łazanki kształt mają mniej tradycyjny ;) 
Żeby je trochę podkręcić, dla urozmaicenia smaku i pozbawienia nudy dodałam kiszoną kapustę, pieczarki i cebulę. Baaardzo, baardzo polecam!



Składniki na Domowe Łazanki:
Kapustę kiszoną pokroić. Umieścić w garnku zalewając wodą trochę ponad jej objętość. Zagotować. Dodać ziele i liść laurowy. Gotować pod przykryciem do miękkości. Odcedzić (troszkę wody może zostać, 2-3 łyżki). Usunąć ziele i liść laurowy. Ponownie umieścić w garnku. Dodać miód i wymieszać. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną rozprowadzoną w minimalnej ilości wody. Chwilę podgotować do zagęszczenia. Pieczarki pokroić w półplasterki lub kostkę. 
Cebulę drobno posiekać. Wszystko razem umieścić na patelni, podlać 1/2 szklanki wody i smażyć co jakiś czas mieszając, aż płyny odparują. Dodać smalec i podsmażyć składniki do zarumieniania. Dodać skwarki - chwilę potrzymać na ogniu. Dodać makaron i kapustę. Wymieszać i chwilkę podsmażyć. Doprawić solą do smaku. Podawać na gorąco. 


Domowy fast food

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za komentarz :)