Menu górne

Hamburgery Amerykańskie


Prawdziwe Amerykańskie, ale i takie domowe, zdrowe - a na pewno zdrowsze niż te z sieciówek - hamburgery. Przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a na prawdę warto. Latem robię je prawie co weekend, na grillu, ale można także usmażyć mięso na zwykłej patelni - będzie równie pyszne. Nie ma co więcej pisać, bo stygnie moja porcja ;) - bardzo, bardzo polecam!



Składniki na 4 duże hamburgery:
  • 4 bułki pszenne z sezamem, do hamburgerów (duże)
  • 600 g mięsa mielonego wołowego lub wołowo-wieprzowego 
  • 1 jajko
  • 4 plasterki żółtego sera np. gouda, edamski, morski, tylżycki (chociaż ja kładę po 2 na hamburgera ;)
  • 1 pomidor
  • 2 małe cebule
  • 2 ogórki kiszone
  • 4 liście sałaty lub trochę poszatkowanej sałaty lodowej
  • papryczki chilli (ewentualnie)
  • sos tysiąca wysp / czosnkowy / pomidorowy (przepisy tutaj) lub zwykły ketchup
  • sól
  • pieprz
 Sos Czosnkowy

http://natomamochote.blogspot.com/2016/07/sos-czosnkowy.html

http://natomamochote.blogspot.com/2016/07/sos-tysiaca-wysp-agodny.html

Sos Pomidorowy, Meksykański

http://natomamochote.blogspot.com/2016/07/sos-pomidorowy-meksykanski.html

Mięso doprawić solą i pieprzem, wbić jajko i dobrze wymieszać. Odstawić do lodówki na 30 minut. Cebulę pokroić w kostkę, ogórka i pomidory w plasterki, chilli w paski. Z mięsa uformować 4 równej wielkości kulki, spłaszczyć je w dłoniach, aby wyglądały jak krągłe kotlety. Można pomóc sobie moczące lekko ręce w wodzie. Smażyć na niewielkiej ilości oleju lub na grillu. Bułki rozkroić, lekko podgrzać w mikrofali (10 s.) lub zrumienić wierzch i spód na suchej patelni lub grillu. Dół bułki posmarować sosem czosnkowym, położyć sałatę, pomidora, kotlet, ser żółty. Górną część bułki posmarować sosem pomidorowym / ketchupem, położyć pokrojonego w plasterki ogórka kiszonego, chilli, cebulkę i przykryć hamburgera. Lekko docisnąć. 

2 komentarze:

Bardzo dziękuję za komentarz :)