Prawdziwe Amerykańskie, ale i takie domowe, zdrowe - a na pewno zdrowsze niż te z sieciówek - hamburgery. Przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a na prawdę warto. Latem robię je prawie co weekend, na grillu, ale można także usmażyć mięso na zwykłej patelni - będzie równie pyszne. Nie ma co więcej pisać, bo stygnie moja porcja ;) - bardzo, bardzo polecam!
Składniki na 4 duże hamburgery:
- 4 bułki pszenne z sezamem, do hamburgerów (duże)
- 600 g mięsa mielonego wołowego lub wołowo-wieprzowego
- 1 jajko
- 4 plasterki żółtego sera np. gouda, edamski, morski, tylżycki (chociaż ja kładę po 2 na hamburgera ;)
- 1 pomidor
- 2 małe cebule
- 2 ogórki kiszone
- 4 liście sałaty lub trochę poszatkowanej sałaty lodowej
- papryczki chilli (ewentualnie)
- sos tysiąca wysp / czosnkowy / pomidorowy (przepisy tutaj) lub zwykły ketchup
- sól
- pieprz
Sos Pomidorowy, Meksykański
Mięso doprawić solą i pieprzem, wbić jajko i dobrze wymieszać. Odstawić do lodówki na 30 minut. Cebulę pokroić w kostkę, ogórka i pomidory w plasterki, chilli w paski. Z mięsa uformować 4 równej wielkości kulki, spłaszczyć je w dłoniach, aby wyglądały jak krągłe kotlety. Można pomóc sobie moczące lekko ręce w wodzie. Smażyć na niewielkiej ilości oleju lub na grillu. Bułki rozkroić, lekko podgrzać w mikrofali (10 s.) lub zrumienić wierzch i spód na suchej patelni lub grillu. Dół bułki posmarować sosem czosnkowym, położyć sałatę, pomidora, kotlet, ser żółty. Górną część bułki posmarować sosem pomidorowym / ketchupem, położyć pokrojonego w plasterki ogórka kiszonego, chilli, cebulkę i przykryć hamburgera. Lekko docisnąć.
Takie domowe hamburgery to wspaniały, letni obiadek <3
OdpowiedzUsuńZjadłbym!
OdpowiedzUsuń