Trudno uwierzyć, że kiedyś nie przepadałam za owsianymi ciasteczkami, chociaż zawsze kochałam płatki owsiane. Od czasu kiedy stworzyłam własny przepis z ich wykorzystaniem to jedne z ciastek, które piekę bardzo często. To kolejny dowód na to jak ważne są tu odpowiednie składniki. Nie może być mowy o sodzie oczyszczonej i zbyt dużej ilości jajek. Moje ciasteczka są kruche i chrupiące. Dodatek dyni i słonecznika pasuje do nich idealnie urozmaicając ich smak i sprawiając, że są jeszcze zdrowsze. Ich przygotowanie jest banalnie proste i szybkie. Na długo zachowują swoją świeżość i są rewelacyjną, wartościową przekąską. Koniecznie spróbujcie :)
Składniki:
- 250 g płatków owsianych
- 150 g mąki pszennej (1 szklanka)
- 180 g masła
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 żółtka
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 60 g białej czekolady startej na małych oczkach
- duża szczypta soli
- 140 g ziaren słonecznika
- 1/3 szklanki pestek dyni
Płatki zmielić przy użyciu blendera na "mączkę". Dodać masło pokrojone w kostkę i krótko zblendować. Powinna powstać kruszonka. Masę przełożyć do miski. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier, żółtka. Zagnieść ciasto. Może być lekko lepiące. Wmieszać słonecznik, pestki dyni i startą czekoladę. Z ciasta rwać kawałki. Utworzyć w dłoniach kulkę wielkości orzecha włoskiego, umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczyć.
Super :)
OdpowiedzUsuńoj, uwielbiam chrupać takie ciastka :)
OdpowiedzUsuńCzy może być czarna, gorzka czekolada?
OdpowiedzUsuńTak, ale wpłynie to na kolor ciastek i smak. Kto co lubi ;)
Usuń