Przepis na te ciasteczka wymyśliłam sama z tęsknoty za bałkańskimi słodkościami.
Piekę je bardzo często - to ulubione ciastka mojej mamy :) Kupowaliśmy podobne ciasteczka wiele razy podczas pobytu w Chorwacji czy Albanii pod nazwą
Maamul / Mamoul, Chorwackie Ciasteczka - Ciasteczka Figowe.
Maamul / Mamoul, Chorwackie Ciasteczka - Ciasteczka Figowe.
Po porannej kąpieli w Adriatyku, wracaliśmy do apartamentu na kawę i właśnie takie słodkości.
Zakochaliśmy się w ich smaku i chociaż robiliśmy zapasy na powrót do domu - zawsze było za mało. Odkąd upiekłam te ciastka - zupełnie na wyczucie - przywożenie ich do Polski się skończyło.
Zdaniem mojej mamy te są po prostu o wiele lepsze.
Zdaniem mojej mamy te są po prostu o wiele lepsze.
Ciasteczka mają delikatną, piaskową konsystencję, którą "trzyma w ryzach" nadzienie figowe. Rozpływają się w ustach. Pachną wakacjami, latem. Doskonale smakują z czarną kawą lub herbatą. Poezja, zakochacie się w nich - obiecuję !
Składniki na około 25 sztuk:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 40 g budyniu waniliowego (proszek, bez cukru)
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- 200 g masła dobrej jakości
- 2 jajka
- szczypta soli
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- mąka krupczatka do podsypywania
- 400 g fig susznych
- 3/4 szklanki wrzątku
Z suszonych fig usunąć twarde końcówki. Pokroić w ćwiartki i zalać wodą. Odstawić na 1 godz. a następnie zblendować - ja nie robię tego bardzo długo, masa jest po części jednolita z małymi kawałkami owoców. W razie problemów z blenodwaniem można dodać odrobinę więcej wody. Masę przełożyć do miseczki i odstawić pod przykryciem na kolejną 1 godzinę.Masa powinna być gęsta, ale smarowna, wilgotna.
Miękkie masło utrzeć z cukrami na puszystą, białą masę. Dodawać kolejno jajka, za każdym razem dobrze łącząc składniki. Dodać sól i przesiane z proszkiem do pieczenia i budyniem mąki (pszenna i ziemniaczana) - najlepiej w trzech turach, za każdym razem dobrze miksując składniki. Z ciasta utworzyć kulę lub zwyczajnie włożyć miskę z ciastem do lodówki na 30-40 min.
Ciasto podzielić na 4 części. Lekko podsypując mąką krupczatką - każdą rozwałkować na długi prostokąt o szerokości 10 cm i grubości 2-3 mm. Wzdłuż dłuższego boku prostokąta, po całej lewej stronie rozsmarować część nadzienia figowego. Złożyć prostokąt na pół (strona z nadzieniem do strony bez nadzienia). Boki złożonego prostokąta wygładzić bokiem szerokiego noża, wierzch można lekko spłaszczyć. Pokroić na mniejsze prostokąty (nasze ciasteczka). Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując niewielkie odstępy. Tak samo postąpić z pozostałym ciastem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180* i piec około 25-30 min. Ciastka powinny być białe - lekko beżowe z wierzchu. Wyjąć i wystudzić na kratce.
*surowe ciasto jest bardzo delikatne, ale nie lepi się do rąk. Trzeba pracować z nim szybko i pewnie :)Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180* i piec około 25-30 min. Ciastka powinny być białe - lekko beżowe z wierzchu. Wyjąć i wystudzić na kratce.
Podobne przepisy:
Muszą być pyszne :) uwielbiam figi !
OdpowiedzUsuńJuż sobie wyobrażam jak cudownie to może smakować. Na pewno upieķę
OdpowiedzUsuńPyszne są :) ciasto lekkie, piaskowe, kruche i rewelacyjne nadzienie. Po schlodzeniu z ciastem nie bylo ptoblemu, podsypywałam krupczatką. Figi pasują i nadają niesamowitego smaku. Dzis robie kolejny raz :)
OdpowiedzUsuńUbóstwiam figi. Robiłam juz z Pani przepisów dzem i greckie ciasto. Teraz czas na zakochanie się w tych kruszynkach
OdpowiedzUsuńNadziane figami.. już sobie wyobrażam jakie to pyszne. Swietne pomysły i uroczy, domowy blog. Ciastka na pewno upiekę
OdpowiedzUsuńSuper smaczne :) po prostu przepyszne i żałuje że nie zrobiłam z podwójnej porcji. Dzis nie musiałabym znowu ich robić.
OdpowiedzUsuńCudownie smakują. Polecam i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis
OdpowiedzUsuńSuper przepisy, super blog :)
OdpowiedzUsuńTe ciasteczka jadłam w Rovinj. Istria to ogólnie mega smaczna kraina. Gdzie nie poszliśmy to coś pysznego się zjadło. Do tego te widoki. Piękne wspomnienia mam z tego miejsca.
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję za przepis. Ciasteczka wyszły przepyszne 🙂Polecam i pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuń