Dziś przepis na pyszny sos waniliowy lub śmietankowy jeśli zdecydujecie się pominąć wanilię.
W smaku bardzo przypomina słodzone mleczko skondensowane, ale jego przygotowanie zajmuje kilka minut. Jest szybkie i bardzo proste, a potrzebne składniki na pewno macie u siebie w szafce :) Sosu używam najczęściej jako polewę na kawę, nadaje się także do gofrów, deserów, naleśników czy jako dodatek do kremów. Jest gęsty, ale jednocześnie lekki, o konsystencji polewy. Bardzo polecam! Spróbujcie :)
W smaku bardzo przypomina słodzone mleczko skondensowane, ale jego przygotowanie zajmuje kilka minut. Jest szybkie i bardzo proste, a potrzebne składniki na pewno macie u siebie w szafce :) Sosu używam najczęściej jako polewę na kawę, nadaje się także do gofrów, deserów, naleśników czy jako dodatek do kremów. Jest gęsty, ale jednocześnie lekki, o konsystencji polewy. Bardzo polecam! Spróbujcie :)
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 1 szklanka cukru
- duża szczypta sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki żelatyny spożywczej + odrobina mleka
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru waniliowego lub ziarenka z 1/2 laski wanilii (czasami robię bez tych dodatków i taki też mi smakuje)
W małym naczyniu umieścić żelatynę i zalać odrobiną mleka. Odstawić na 5 min.
W garnuszku umieścić 1 szklankę mleka i 1 szklankę cukru i jeśli chcecie 1 łyżeczkę cukru waniliowego lub ziarenka z laski wanilii. Podgrzewać i mieszać, aż cukier całkowicie się rozpuści. Od momentu zagotowania nie mieszać ani razu. Gotujemy na średniej mocy palnika. Kiedy na powierzchni powstanie gęsta lśniąca piana, która wskazuje, że sos również gęstnieje - dodać pozostałe mleko. Zagotować mieszając do ponownego powstania piany. Dodać sodę oczyszczoną i energicznie mieszać około 1 minuty, nie zdejmując sosu z ognia. Po dodaniu żelatyny sos zmieni się w piankę, która później zmieni się w gęsty sos. Odstawić garnuszek na bok i dodać napęczniałą żelatynę cały czas mieszając. Sos przelać do słoiczka. W trakcie studzenia - co jakiś czas można zamieszać. Jeśli sos wyjdzie zbyt gęsty - dodać odrobinę przegotowanego mleka. Przechowywać w lodówce, w zakręconym słoiczki.
Podobne przepisy:
Sos Toffi / Karmelowy (na śmietance)
Kawa Oreo (Oreo Americano)
Kawa Migdałowa
Pistacjowe Cappuccino z Białą Czekoladą i Mleczkiem Skondensowanym
Caramel Caffe Macchiato
Raffaello Caffe Macchiato
Pumpkin Latte - Kawa z Syropem Dyniowym
Waniliowa Kawa z Malinowymi Bezami
Kawa Orzechowa z Prażonymi Orzeszkami i Czekoladą
Kawa Migdałowa
Pistacjowe Cappuccino z Białą Czekoladą i Mleczkiem Skondensowanym
Caramel Caffe Macchiato
Raffaello Caffe Macchiato
Caramel Cappuccino - Kawa z Sosem Toffi
Meringue Pumpkin Cappuccino - Kawa z Bezami i Syropem Dyniowym
Pumpkin Latte - Kawa z Syropem Dyniowym
Waniliowa Kawa z Malinowymi Bezami
Kawa Orzechowa z Prażonymi Orzeszkami i Czekoladą
Wygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuń