Menu górne

Leniwe Knedle z Białym Serem i Truskawkami


Moja wariacja na temat knedli. "Leniwe ciasto" z białym serem, słodką truskawką w środku, oblane musem z truskawek. Odrobina lata w środku zimy :)



Składniki:
  • 8 ugotowanych i utuczonych ziemniaków*
  • 0,5 kg białego sera (wedle uznania)
  • 0,5-0,8 kg mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2-3 łyżki cukru
  •  duża szczypta soli
  • truskawki (świeże / mrożone - nawet lepsze)
*Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, dobrze utłuc i odstawić (bez przykrywania) do całkowitego ostygnięcie - najlepiej na całą noc w zimne miejsce. W przypadku kopytek i tego typu klusek, dużo zależy od rodzajów ziemniaków i czasu ich gotowania - nie powinny być "zbyt mokre", przegotowane i za długo "ugniatane".
Do zimnych ziemniaków wbić jajka, dodać rozdrobniony biały ser, cukier, sól, krótko zagnieść. Dosypać pół kilograma mąki pszennej i zagniatać, dosypując dalej mąki (w razie potrzeby). Ciasto na knedle (tak jak na leniwe) powinno być elastyczne, nie lepić się (za mało mąki) i nie rozwarstwiać (za dużo mąki). Zbyt długie ugniatanie również powoduje że masa stanie się bardziej lepka. Nabierać ręką kawałek ciasta i oblepić nim truskawkę. Powtórzyć czynność do wyczerpania ciasta. 
Knedle wrzucić do gotującej się wody (najlepiej partiami - na dwa/trzy razy), delikatnie zamieszać, aby nie przywarły do dna garnka i poczekać aż same wypłyną na powierzchnię. Wtedy pogotować jeszcze około 4 minuty, po czym wyjąć łyżką cedzakową i przełożyć do garnka z zimną wodą. Poczekać, aż chwilę tam przestygną, ostrożnie przelać kilka razy zimną wodą i odcedzić z jej nadmiaru. Dzięki temu knedle nie będą się do siebie kleiły. Podawać z musem truskawkowym / smażoną na maśle bułką tartą.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz