- 6 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 50 g drożdży świeżych
- 5 żółtek
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 2 cukry waniliowe
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 1/3 szklanki roztopionego masła
- 2 kieliszki rumu
- szczypta soli
- 5-6 paczek smalcu - do smażenia
- 1 szklanka cukru pudru
- 7 łyżek mleka kokosowego
- wiórki kokosowe do posypania
Mleczko kokosowe wymieszać z cukrem pudrem. Powinno mieć konsystencję śmietany. Jeśli uważacie, że jest za rzadkie - dodajcie więcej cukru pudru, jeśli za gęste - trochę mleka kokosowego. Posmarowane pączki należy od razu posypać wiórkami kokosowymi. Polewa kokosowa rozprowadzona na ciepłych pączkach wraz z ich całkowitym wystygnięciem także stężeje.
Składniki na Nadzienie Malinowe:
Wystudzone paczki posmarowane polewą kokosową należy wypełnić nadzieniem malinowym (u mnie domowa frużelina malinowa (klik). Ja robię to specjalną szprycą lub przy pomocy rękawa cukierniczego z długą i szeroką końcówką (wtedy dżem może być z kawałkami owoców). Jeśli nie macie tak szerokiego rękawa - dżem lub marmoladę trzeba przetrzeć przez sito. Wtedy bez problemy wypełnicie każdym nadzieniem pączki.
Podobne przepisy:
Pączki z Solonym Karmelem, Masłem Orzechowym i Czekoladą
Faworki - Lekkie i Chrupiące, Najlepsze
Najlepsze Domowe Pączki
Pączki z Bitą Śmietaną
Małe Pączki z Marmoladą
Pączki z Czekoladą
Rogaliki Krucho-Drożdżowe z Marmoladą
Krucho-drożdżowe Rogaliki z Domowym Budyniem
Pączki z Marmoladą Różaną i Lukrem
Drożdżowe Rogaliki z Czekoladą i Orzechową Kruszonką
Rogaliki Krucho-drożdżowe z Serem
Krucho-drożdżowe Rogaliki z Nutellą
Domowy, Gęsty Ajerkoniak (Adwokat / Likier Jajeczny)
Pączki z Malinami i Rumowym Lukrem
Boskie pączki <3!
OdpowiedzUsuń