Menu górne

Pączki z Malinami i Polewą Kokosową

 

Maliny i kokos pasują do siebie zbyt doskonale, aby nie wykorzystać takiego połączenia w Tłusty Czwartek :) Puchate, mięciutkie pączki (z obrączką na dowód, że nie chłoną tłuszczu) wypełnione domowym nadzieniem z malin, oblane aksamitną polewą intensywnie kokosową smakują fenomenalnie!!! Słodko i lekko orzeźwiająco, mocno owocowo. PYCHA! Takich nigdzie nie kupicie ;) więc nie macie wyjścia ;) Koniecznie zróbcie je w domu!
 
 
 
 
 

 

 

 

Składniki na około 25-30 dużych pączków:
  • 6 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 50 g drożdży świeżych
  • 5 żółtek
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 cukry waniliowe
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki roztopionego masła
  • 2 kieliszki rumu
  • szczypta soli
  • 5-6 paczek smalcu - do smażenia

Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać 2 łyżki cukru i 3 łyżki przesianej mąki. Dolać 1 szklankę ciepłego mleka (nie gorącego!). Wymieszać, przykryć talerzykiem i odstawić na 15-20 min. Resztę mąki przesiać dwa razy. Jajka i żółtka  ubić z cukrem i solą na bardzo puszystą, gęstą masę (ubijałam około 5-7 min.). Do przesianej mąki dodać ubite jajka i podrośnięte drożdże. Zagniatać ciasto ręcznie lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. Powoli dodać pozostałe ciepłe mleko. Kiedy składniki się wstępnie połączą dodawać powoli, partiami rozpuszczone ciepłe masło. Na końcu dodać partiami rum. Zagniatać ciasto około 10 min. Powinno być bardzo napowietrzone, mięciutkie, gęste, sprężyste, lśniące i nie lepić się do rąk. Kulę ciasta umieścić w dużej misce, można bardzo lekko posmarować kulę odrobiną płynnego, ciepłego masła. Przykryć naczynie talerzem lub lnianą, czystą ściereczką i odstawić na 1,5 godz. do podwojenia lub potrojenia objętości w ciepłe miejsce. 
Po tym czasie, lekko podsypując przesianą mąką rozwałkować ciasto na stolnicy na grubość około 3 cm. Wykrawać szklanką pączki, przykryć lnianą ściereczką i pozostawić na 15 min. Bardzo powoli można już rozgrzewać smalec :)

Smażenie:
Na głębokiej patelni rozgrzać smalec do temperatury 175* - można sprawdzić wrzucając skrawek ciasta, powinien wypłynąć na powierzchnie i od razu zacząć się smażyć. Przełożyć paczki. Smażyć na średniej mocy palnika, z każdej strony po około 1 min. Trzeba wyczuć czas i temperaturę. Najlepiej po usmażeniu sprawdzić jednego pączka czy jest wypieczony w środku. Odsączyć na papierowym ręczniku.

UWAGA! JESZCZE CIEPŁE PĄCZKI POSMAROWAĆ POLEWĄ KOKOSOWĄ

Składniki na Polewę kokosową
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 7 łyżek mleka kokosowego
  • wiórki kokosowe do posypania

Mleczko kokosowe wymieszać z cukrem pudrem. Powinno mieć konsystencję śmietany. Jeśli uważacie, że jest za rzadkie - dodajcie więcej cukru pudru, jeśli za gęste - trochę mleka kokosowego. Posmarowane pączki należy od razu posypać wiórkami kokosowymi. Polewa kokosowa rozprowadzona na ciepłych pączkach wraz z ich całkowitym wystygnięciem także stężeje.  

Składniki na Nadzienie Malinowe:

Wystudzone paczki posmarowane polewą kokosową należy wypełnić nadzieniem malinowym (u mnie domowa frużelina malinowa (klik). Ja robię to specjalną szprycą lub przy pomocy rękawa cukierniczego z długą i szeroką końcówką (wtedy dżem może być z kawałkami owoców). Jeśli nie macie tak szerokiego rękawa - dżem lub marmoladę trzeba przetrzeć przez sito. Wtedy bez problemy wypełnicie każdym nadzieniem pączki.  


 

 

 

 

 

1 komentarz:

Bardzo dziękuję za komentarz :)