Mój przepis na skąpane w słodko-ostrej marynacie żeberka. Mięso długo pieczone w piekarniku jest perfekcyjnie przypieczone z wierzchu i wręcz rozpadające się w środku, mięciutkie i soczyste. Pięknie pachną miodem, czosnkiem i papryką. W moim domu najbardziej lubimy takie mięsko z kopytkami, kluskami śląskimi lub pampuchami. Idealnie pasuje do nich powstały przy pieczeniu żeberek wyrazisty sos. Najlepsza do tego kwaskowata surówka - może być kapusta w każdej postaci lub podkręcone cytryną buraczki na słodko albo marchewka z chrzanem. Polecam!
Składniki:
- 1,5-2 kg żeberek wieprzowych
- 2 przyprawy do żeberek
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 3 łyżki wody
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka miodu
- 5 ząbków czosnku
- 2 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- 5 ziarenek pieprzu
- 3 szklanki wody
- 5 cebuli
Żeberka umyć, osuszyć i podzielić na porcje. W miseczce umieścić przyprawy do żeberek, paprykę ostrą, 3 łyżki wody, oleju i 1 łyżkę miodu. Wymieszać. Zamarynować żeberka. Czosnek posiekać - poprzekładać nim żeberka. Całość odstawić do lodówki na 1 dzień.
Kolejnego dnia na rozgrzanej suchej patelni (lub z minimalną ilością oleju) krótko obsmażyć żeberka do zarumieniania z każdej strony - największa moc palnika. Zarumienione mięso umieścić w brytfance. Dodać liście laurowe, ziele i pieprz. Dodać 3 szklanki wody. Zakryć szczelnie brytfankę folią aluminiowa. Wstawić do nagrzanego do 250* piekarnika i piec około 1,5 godziny. Po tym czasie ostrożnie zdjąć folię, mięso odwrócić na drugą stronę. Piec kolejne 30 min. Cebulę pokroić w cząstki, dodać do mięsa. Piec kolejne 20 min. Zamieszać, cebula powinna być już na tyle miękka, aby zdołała ukryć się w sosie. Piekarnik należy przełączyć na górną grzałkę - przypiekanie i termoobieg. Piec mięso do mocnego zarumienienia z wierzchu, odwrócić na drugą stronę i ponowić proces.
Słodko-Ostre Żeberka najlepiej smakują z kopytkami, kluskami śląskimi lub ziemniakami w obowiązkowym towarzystwie buraczków lub kiszonej kapusty pod różnymi postaciami.
Podobne przepisy:
Karkówka i Żeberka w Miodzie Pieczone z Ziemniakami i Cebulą
Żeberka / Kąty z Domowymi Pampuchami i Buraczkami
Górka Wołowa w Mięsnym Sosie Grzybowym z Kopytkami i Buraczkami z Żurawiną
Schab Duszony z Pieczarkami i Cebulką
Udka w Sosie Śmietankowo-Pieczarkowym
Prażoki ze Skwarkami i Kapuśniakiem
Młode Ziemniaki i Skwarki z Cebulką
Robiłam danie z tego przepisu. Wyszło przepysznie i aromatycznie. Warto było :)
OdpowiedzUsuń