Menu górne

Żeberka w Miodzie (Żeberka w marynacie słodko-pikantnej)

Mój przepis na skąpane w słodko-ostrej marynacie żeberka. Mięso długo pieczone w piekarniku jest perfekcyjnie przypieczone z wierzchu i wręcz rozpadające się w środku, mięciutkie i soczyste. Pięknie pachną miodem, czosnkiem i papryką.  W moim domu najbardziej lubimy takie mięsko z kopytkami, kluskami śląskimi lub pampuchami. Idealnie pasuje do nich powstały przy pieczeniu żeberek wyrazisty sos. Najlepsza do tego kwaskowata surówka - może być kapusta w każdej postaci lub podkręcone cytryną buraczki na słodko albo marchewka z chrzanem. Polecam!

 

 

Składniki:

  • 1,5-2 kg żeberek wieprzowych 
  • 2 przyprawy do żeberek
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 3 łyżki wody
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka miodu
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 5 ziarenek pieprzu
  • 3 szklanki wody
  • 5 cebuli

Żeberka umyć, osuszyć i podzielić na porcje.  W miseczce umieścić przyprawy do żeberek, paprykę ostrą, 3 łyżki wody, oleju i 1 łyżkę miodu. Wymieszać. Zamarynować żeberka. Czosnek posiekać - poprzekładać nim żeberka. Całość odstawić do lodówki na 1 dzień. 

Kolejnego dnia na rozgrzanej suchej patelni (lub z minimalną ilością oleju) krótko obsmażyć żeberka do zarumieniania z każdej strony - największa moc palnika. Zarumienione mięso umieścić w brytfance. Dodać liście laurowe, ziele i pieprz. Dodać 3 szklanki wody. Zakryć szczelnie brytfankę folią aluminiowa. Wstawić do nagrzanego do 250* piekarnika i piec około 1,5 godziny. Po tym czasie ostrożnie zdjąć folię, mięso odwrócić na drugą stronę. Piec kolejne 30 min. Cebulę pokroić w cząstki, dodać do mięsa. Piec kolejne 20 min. Zamieszać, cebula powinna być już na tyle miękka, aby zdołała ukryć się w sosie. Piekarnik należy przełączyć na górną grzałkę - przypiekanie i termoobieg. Piec mięso do mocnego zarumienienia z wierzchu, odwrócić na drugą stronę i ponowić proces. 

Słodko-Ostre Żeberka najlepiej smakują z kopytkami, kluskami śląskimi lub ziemniakami w obowiązkowym towarzystwie buraczków lub kiszonej kapusty pod różnymi postaciami.

 Podobne przepisy:

 Karkówka i Żeberka w Miodzie Pieczone z Ziemniakami i Cebulą

https://natomamochote.blogspot.com/2020/01/karkowka-i-zeberka-w-miodzie-pieczone-z.html

 Żeberka / Kąty z Domowymi Pampuchami i Buraczkami

http://natomamochote.blogspot.com/2016/11/zeberka-katy-z-domowymi-pampuchami-i.html

 Domowe Pampuchy

http://natomamochote.blogspot.com/2016/11/domowe-pampuchy.html


Kopytka


Kluski Śląskie

Próżony Schab z Cebulką i Podsmażanymi Kopytkami

http://natomamochote.blogspot.com/2016/11/prozony-schab-z-cebulka-i-podpiekanymi.html

  Górka Wołowa w Mięsnym Sosie Grzybowym z Kopytkami i Buraczkami z Żurawiną

http://natomamochote.blogspot.com/2017/09/gorka-woowa-w-miesnym-sosie-grzybowym-z.html


Schab Duszony z Pieczarkami i Cebulką

https://natomamochote.blogspot.com/2019/01/schab-duszony-z-pieczarkami-i-cebula.html

 Udka w Sosie Śmietankowo-Pieczarkowym

https://natomamochote.blogspot.com/2018/09/udka-w-sosie-smietankowo-pieczarkowym.html 
 
Kluski Śląskie z Mięsnym Gulaszem

http://natomamochote.blogspot.com/2017/03/kluski-slaskie-z-gulaszem.html

 Prażoki ze Skwarkami i Kapuśniakiem

https://natomamochote.blogspot.com/2019/10/prazoki-ze-skwarkami-i-kapusniakiem.html

Młode Ziemniaki i Skwarki z Cebulką

https://natomamochote.blogspot.com/2019/06/mode-ziemniaki-i-skwarki-z-cebulka.html

 

 

 

1 komentarz:

  1. Robiłam danie z tego przepisu. Wyszło przepysznie i aromatycznie. Warto było :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz :)