Menu górne

Karkówka i Żeberka w Miodzie Pieczone z Ziemniakami i Cebulą




Dziś przepis na jednogarnkowy obiad :) Karkówkę i Żeberka w Miodzie. Mięso jest soczyste, mocno zarumienione i miękkie. Żeberka same odchodzą od kości. Są intensywne w smaku, bardzo aromatyczne, pięknie pachną czosnkiem, miodem i cebulą, nie zatracając mięsnego smaku. Ziemniaki, które pieczone były razem z nimi nabierają rewelacyjnego smaku. Polecam!




Składniki:
  • 4 żeberka
  • 4 plastry karczku wieprzowego
  • 1/2 przyprawy do żeberek
  • 1/2 przyprawy do karkówki 
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 8 ziemniaków, obranych, umytych
  • 4 cebule
Mięso umyć, osuszyć. W miseczce wymieszać wszystkie przyprawy z olejem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i miodem. Natrzeć mięso i odsawić na noc w chłodne miejsce. Kolejnego dnia natłuścić lekko dno brytfanki. Mięso obsmażyć na patelni (duża moc panika) - można dodać odrobinę oleju. Przełożyć do brytfanki, dołożyć 2 liście laurowe i ziele angielskie. Przykryć naczynie szczelnie folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 230* na 1 godzinę. 
Po tym czasie dodać pokrojoną w plasterki cebulę i przepołowione ziemniaki. Mięso można odwrócić na drugą stronę. Piec koleją godzinę do miękkości ziemniaków i mięsa. Co jakiś czas warto przewrócić składniki na drugą stronę. Mięso powinno być miękkie, żeberka łatwo odchodzące od kości. Podawać z ulubioną surówką. Ziemniaki na talerzu można rozgnieść lekko widelcem i polać powstałym sosem i cebulą.


Podobne przepisy:


Pieczona Wołowina z Cebulą i Marchewką


https://natomamochote.blogspot.com/2019/05/pieczona-woowina-z-cebula-i-marchewka.html

Grillowana Wieprzowina


https://natomamochote.blogspot.com/2019/05/grillowana-wieprzowina.html

Żeberka / Kąty z Domowymi Pampuchami i Buraczkami


http://natomamochote.blogspot.com/2016/11/zeberka-katy-z-domowymi-pampuchami-i.html



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za komentarz :)