Dziś przepis na jednogarnkowy obiad :) Karkówkę i Żeberka w Miodzie. Mięso jest soczyste, mocno zarumienione i miękkie. Żeberka same odchodzą od kości. Są intensywne w smaku, bardzo aromatyczne, pięknie pachną czosnkiem, miodem i cebulą, nie zatracając mięsnego smaku. Ziemniaki, które pieczone były razem z nimi nabierają rewelacyjnego smaku. Polecam!
Składniki:
- 4 żeberka
- 4 plastry karczku wieprzowego
- 1/2 przyprawy do żeberek
- 1/2 przyprawy do karkówki
- 1 łyżeczka miodu
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju
- 8 ziemniaków, obranych, umytych
- 4 cebule
Mięso umyć, osuszyć. W miseczce wymieszać wszystkie przyprawy z olejem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i miodem. Natrzeć mięso i odsawić na noc w chłodne miejsce. Kolejnego dnia natłuścić lekko dno brytfanki. Mięso obsmażyć na patelni (duża moc panika) - można dodać odrobinę oleju. Przełożyć do brytfanki, dołożyć 2 liście laurowe i ziele angielskie. Przykryć naczynie szczelnie folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 230* na 1 godzinę.
Po tym czasie dodać pokrojoną w plasterki cebulę i przepołowione ziemniaki. Mięso można odwrócić na drugą stronę. Piec koleją godzinę do miękkości ziemniaków i mięsa. Co jakiś czas warto przewrócić składniki na drugą stronę. Mięso powinno być miękkie, żeberka łatwo odchodzące od kości. Podawać z ulubioną surówką. Ziemniaki na talerzu można rozgnieść lekko widelcem i polać powstałym sosem i cebulą.
Podobne przepisy:
Pieczona Wołowina z Cebulą i Marchewką
Grillowana Wieprzowina
Żeberka / Kąty z Domowymi Pampuchami i Buraczkami
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za komentarz :)