Popularna i szybka w przygotowaniu - Surówka do Chińszczyzny. Tak, to ta sama, którą dostajecie zamawiając sobie do domu orientalne chińskie dania w styropianowych pudełkach ;) Przepis jest tak prosty w przygotowaniu, że aż szkoda nie urozmaicić o ten dodatek swojego własnego, domowego obiadu w stylu azjatyckim. Co więcej surówka zachowuje świeżość przez kilka dni, wg mnie jest wtedy jeszcze smaczniejsza. Bardzo polecam!!!
Ps.: Przepis na mięsko, które widzicie na zdjęciach już wkrótce ;)
A przepis na surówkę w formie filmiku - poniżej
Składniki:
- 1,5 kg kapusty białej (mała główka)
- 1 duża marchewka
- 1 łyżeczka soli (taka z czubkiem)
- 40 g cukru
- 25 ml oliwy lub oleju
- 30 ml octu ryżowego białego
- 1 ząbek czosnku
- sok z 1 lub 1,5 cytryny
Z kapusty usunąć głąb, resztę cienko posiekać. Przełożyć do miski, dodać sól i wymieszać. Odstawić na 15 min. W międzyczasie zetrzeć marchew na dużych oczkach (odstawić ją na bok) i przygotować marynatę. W rondelku z grubym dnem umieścić ocet, oliwę, cukier i przeciśnięty przez praskę czosnek. Zagotować mieszając. Marchew dodać do kapusty, wymieszać. Całość zalać gorącą marynatą. Dokładnie wymieszać. Dodać sok z 1 cytryny, wymieszać. Odstawić pod przykryciem na 1,5 godz. Po tym czasie spróbować i opcjonalnie dodać jeszcze sok z połówki cytryny - zależy jak lubicie :)
Podobne przepisy:
Marchewka z Chrzanem
Słodko-Kwaśna Surówka z Buraczkami na Zimno
Surówka Selerowo-Pietruszkowa z Mandarynkami
Smażony Makaron Udon z Wieprzowiną po Chińsku i Warzywami
Grillowany Kurczak z Kuskusem i Warzywami
Smażone WonTon Wołowo-Wieprzowe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za komentarz :)