Menu górne

Surówka do Chińszczyzny


Popularna i szybka w przygotowaniu - Surówka do Chińszczyzny. Tak, to ta sama, którą dostajecie zamawiając sobie do domu orientalne chińskie dania w styropianowych pudełkach ;)  Przepis jest tak prosty w przygotowaniu, że aż szkoda nie urozmaicić o ten dodatek swojego własnego, domowego obiadu w stylu azjatyckim. Co więcej surówka zachowuje świeżość przez kilka dni, wg mnie jest wtedy jeszcze smaczniejsza. Bardzo polecam!!! 

Ps.: Przepis na mięsko, które widzicie na zdjęciach już wkrótce ;) 

A przepis na surówkę w formie filmiku - poniżej

 

 

 

Składniki:

  • 1,5 kg kapusty białej (mała główka)
  • 1 duża marchewka
  • 1 łyżeczka soli (taka z czubkiem)
  • 40 g cukru
  • 25 ml oliwy lub oleju
  • 30 ml octu ryżowego białego
  • 1 ząbek czosnku
  •  sok z 1 lub 1,5 cytryny 
Z kapusty usunąć głąb, resztę cienko posiekać. Przełożyć do miski, dodać sól i wymieszać. Odstawić na 15 min. W międzyczasie zetrzeć marchew na dużych oczkach (odstawić ją na bok) i przygotować marynatę. W rondelku z grubym dnem umieścić ocet, oliwę, cukier i przeciśnięty przez praskę czosnek. Zagotować mieszając. Marchew dodać do kapusty, wymieszać. Całość zalać gorącą marynatą. Dokładnie wymieszać. Dodać sok z 1 cytryny, wymieszać. Odstawić pod przykryciem na 1,5 godz. Po tym czasie spróbować i opcjonalnie dodać jeszcze sok z połówki cytryny - zależy jak lubicie :) 
 
 
 
Podobne przepisy:
 
 

http://natomamochote.blogspot.com/2016/07/chinska-zupa-z-pierozkami-wonton.html



http://natomamochote.blogspot.com/2016/07/wonton-z-woowina.html
   
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za komentarz :)