Po Orientalnych Wontonach z Kurczakiem Słodko-Kwaśnym, czas na Pierożki Wonton z Wołowiną.... tak dobre, że następnym razem zrobię z podwójnej porcji.
Idealnie smakują z sosem słodko-kwaśnym lub słodko-pikantnym.
Są przepyszne, doskonałe na przyjęcia i imprezy... a także do nauki jedzenia pałeczkami ;)
Kocham Wontony.... !!! Koniecznie spróbujcie, przygotowanie jest łatwiejsze niż myślicie ;)
Składniki na Wonton z Wołowiną:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka soli
- 2 łyżki oleju
- 3/4 szklanki gorącej wody (około)
- 500 g mięsa wołowego mielonego (lub wieprzowego)
- 1 ugotowana marchewka
- 1 cebula
- pieprz
- sól
- sos sojowy jasny
- 1 jajko
Mięso wołowe usmażyć na suchej patelni, mała moc palnika. Smażyć do lekkiego zarumienienia i odparowania wody. Zdjąć z ognia, zblendować z marchewką. Kiedy przestygnie dodać bardzo drobno posiekaną cebulę. Doprawić solą, pieprzem, sosem sojowym - spróbować. Na końcu dodać jajko, wymieszać.
Mąkę przesiać do dużej miski i wymieszać z solą. Powoli wlewać wodę i olej - zagniatać ciasto. Powinno być gładkie, elastyczne, pulchne. W razie potrzeby można dodać więcej wody lub mąki. Odstawić ciasto na co najmniej 30 minut, aby odpoczęło.
Mąkę przesiać do dużej miski i wymieszać z solą. Powoli wlewać wodę i olej - zagniatać ciasto. Powinno być gładkie, elastyczne, pulchne. W razie potrzeby można dodać więcej wody lub mąki. Odstawić ciasto na co najmniej 30 minut, aby odpoczęło.
Po
tym czasie rozwałkować je na placek - jak na pierogi. Pokroić na duże
kwadraty. Na środek każdego nakładać po kopiastej łyżce nadzienia, po
czym zlepić u góry wszystkie krawędzie / rogi kwadratu - tworząc
wontony. Wrzucać pierożki na wrzącą, lekko osoloną wodę. Delikatnie
zamieszać. Od momentu wypłynięcia gotować 1 - 2 minuty na małym ogniu.
Przełożyć wontony do garnka z zimną wodą. Podawać z sosem słodko-kwaśnym / pikantnym lub z chińskim rosołem.
Robiłam jakiś czas temu i są niezwykle. Delikatne ciasto i rewelacyjny farsz.
OdpowiedzUsuńRewelacja!!!!
OdpowiedzUsuńNo nie wiem... Takie sobie wyszły. To nie jest przepis którego szukałem
OdpowiedzUsuńRobił Pan dokładnie według przepisu? Chodzi o ciasto czy farsz? Są różne smaki ;)
UsuńRobiłem podobnie tylko gotowałem je na parze. Zawsze z surowym mięsem, które dochodzi podczas gotowania pierożków.
OdpowiedzUsuńCzy to może być powód przez który mięso jest zbite? Podsmażenie pomoże?
Dla leniwych polecam gotowe ciasto do kupienia w sklepach z produktami azjatyckimi.
Może i tak, nie robiłam z surowym ;)
UsuńPrzepyszne ;) Bardzo podobne w smaku jadłam w restauracji Pańska 85 w Warszawie, ach miło było sobie przypomnieć ten smak :)
OdpowiedzUsuń