Menu górne

Budyniowe Ciasto z Czekoladowym Ganache


Szybkie i banalnie proste do wykonania Ciasto Ucierane z pyszną Czekoladową Polewą. 
Zdjęcia robione na szybko, gdyż znikało z foremki w mgnieniu oka. 
Bardzo polecam!

 Składniki na Małą Keksówkę:
  • 150 g masła
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 budyń waniliowy bez cukru
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Mąki pszesiać z proszkiem do pieczenia i budyniem. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie dodawać jajka jedno po drugim, za każdym razem dobrze miksując składniki. Na końcu powoli dodać przesiane suche składniki i krótko zmiksować na najniższych obrotach miksera - tylko do połączenia. Keksówkę wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Przełożyć ciasto, wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175*. Piec około 45 min. do tzw. suchego patyczka. Lekko przestudzić. 

Składniki na Czekoladowy Ganache:
  • 1/2 tabliczki mlecznej czekolady
  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1 łyżka prawdziwego kakao 
  • 3 kostki mlecznej czekolady do dekoracji
 Mleko i śmietankę zagotować. Dodać kakao i czekoladę - energicznie wymieszać do powstania czekoladowego sosu. Odstawić. Po kilku minutach, kiedy polewa zacznie gęstnieć polać lekko przestudzone ciasto. Po 30 min. zetrzeć na wierzch pozostałą czekoladę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za komentarz :)