Szybkie i banalnie proste do wykonania Ciasto Ucierane z pyszną Czekoladową Polewą.
Zdjęcia robione na szybko, gdyż znikało z foremki w mgnieniu oka.
Bardzo polecam!
Składniki na Małą Keksówkę:
- 150 g masła
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 budyń waniliowy bez cukru
- 3/4 szklanki cukru
- 3 jajka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Mąki pszesiać z proszkiem do pieczenia i budyniem. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie dodawać jajka jedno po drugim, za każdym razem dobrze miksując składniki. Na końcu powoli dodać przesiane suche składniki i krótko zmiksować na najniższych obrotach miksera - tylko do połączenia. Keksówkę wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Przełożyć ciasto, wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175*. Piec około 45 min. do tzw. suchego patyczka. Lekko przestudzić.
Składniki na Czekoladowy Ganache:
- 1/2 tabliczki mlecznej czekolady
- 1/2 szklanki śmietanki kremówki
- 1/3 szklanki mleka
- 1 łyżka prawdziwego kakao
- 3 kostki mlecznej czekolady do dekoracji
Mleko i śmietankę zagotować. Dodać kakao i czekoladę - energicznie wymieszać do powstania czekoladowego sosu. Odstawić. Po kilku minutach, kiedy polewa zacznie gęstnieć polać lekko przestudzone ciasto. Po 30 min. zetrzeć na wierzch pozostałą czekoladę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za komentarz :)