Lubicie bezy? Ja uwielbiam, ale tylko te domowe, "nieprzecukrzone", lekkie, bardzo chrupiące, o idealnym smaku. Można jeść je same np. do kawy, albo pokruszyć je na jej mleczną piankę.
Przecięte w poprzek można wypełnić bitą śmietaną, albo po prostu wmieszać je do kremu.
Przecięte w poprzek można wypełnić bitą śmietaną, albo po prostu wmieszać je do kremu.
Składniki na Kruche Waniliowe Bezy:
- 3/4 szklanki białek
- niepełna szklanka cukru
- 2 płaskie łyżeczki budyniu waniliowego (proszek, bez cukru)
Białka ubić na sztywną pianę. Następnie nie przerywając
miksowania dodawać cukier (łyżka po łyżce). Miksować, aż
kryształki cukru całkowicie się rozpuszczą. Następnie dodać
budyń waniliowy. Zmiksować. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem
do pieczenia. Łyżką / łyżeczką lub przy pomocy rękawa cukierniczego wykładać bezy (w odstępach). Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180* z termoobiegiem.
Natychmiast zmniejszyć temperaturę do 140* i suszyć bezy przez 30 min. Następnie zmniejszyć temperaturę do 130* i suszyć dalej przez 1 godz.
Następnie dosuszać w 110* przez 30 min. Wyjąć. Dobrze wysuszone bezy mogą lekko popękać z wierzchu, ale to tylko nadaje im uroku (Każdy musi wyczuć swój piekarnik. Być może czas suszenia waszych bez będzie krótszy / dłuższy.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Bezy można zawsze dosuszyć jeszcze kolejnego dnia (gdyby zmiękły) - 30 min. w 110*.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za komentarz :)