Menu górne

Wonton z Wołowiną


Po Orientalnych Wontonach z Kurczakiem Słodko-Kwaśnym, czas na Pierożki Wonton z Wołowiną.... tak dobre, że następnym razem zrobię z podwójnej porcji. 
Idealnie smakują z sosem słodko-kwaśnym lub słodko-pikantnym. 
Są przepyszne, doskonałe na przyjęcia i imprezy... a także do nauki jedzenia pałeczkami ;)  
Kocham Wontony.... !!! Koniecznie spróbujcie, przygotowanie jest łatwiejsze niż myślicie ;) 


Składniki na Wonton z Wołowiną:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju
  • 3/4 szklanki gorącej wody (około) 
  • 500 g mięsa wołowego mielonego (lub wieprzowego) 
  • 1 ugotowana marchewka
  • 1 cebula
  • pieprz
  • sól
  • sos sojowy jasny
  • 1 jajko
Mięso wołowe usmażyć na suchej patelni, mała moc palnika. Smażyć do lekkiego zarumienienia i odparowania wody. Zdjąć z ognia, zblendować z marchewką. Kiedy przestygnie dodać bardzo drobno posiekaną cebulę. Doprawić solą, pieprzem, sosem sojowym - spróbować. Na końcu dodać jajko, wymieszać.

Mąkę przesiać do dużej miski i wymieszać z solą. Powoli wlewać wodę i olej - zagniatać ciasto. Powinno być gładkie, elastyczne, pulchne. W razie potrzeby można dodać więcej wody lub mąki. Odstawić ciasto na co najmniej 30 minut, aby odpoczęło.
Po tym czasie rozwałkować je na placek - jak na pierogi. Pokroić na duże kwadraty. Na środek każdego nakładać po kopiastej łyżce nadzienia, po czym zlepić u góry wszystkie krawędzie / rogi kwadratu - tworząc wontony. Wrzucać pierożki na wrzącą, lekko osoloną wodę. Delikatnie zamieszać. Od momentu wypłynięcia gotować 1 - 2 minuty na małym ogniu. Przełożyć wontony do garnka z zimną wodą. Podawać z sosem słodko-kwaśnym / pikantnym lub z chińskim rosołem.

7 komentarzy:

  1. Robiłam jakiś czas temu i są niezwykle. Delikatne ciasto i rewelacyjny farsz.

    OdpowiedzUsuń
  2. No nie wiem... Takie sobie wyszły. To nie jest przepis którego szukałem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robił Pan dokładnie według przepisu? Chodzi o ciasto czy farsz? Są różne smaki ;)

      Usuń
  3. Robiłem podobnie tylko gotowałem je na parze. Zawsze z surowym mięsem, które dochodzi podczas gotowania pierożków.
    Czy to może być powód przez który mięso jest zbite? Podsmażenie pomoże?
    Dla leniwych polecam gotowe ciasto do kupienia w sklepach z produktami azjatyckimi.

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepyszne ;) Bardzo podobne w smaku jadłam w restauracji Pańska 85 w Warszawie, ach miło było sobie przypomnieć ten smak :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz :)