Próbowaliście już pierożków Won Ton? (tutaj przepisy)
Jeśli NIE - szybko nadróbcie zaległości. Jeśli TAK - następnym razem zamiast gotować Won Tony, usmażcie kilka sztuk na patelni. Są bardzo chrupiące ... :)
- 2 szklanki mąki pszennej
- łyżeczka soli
- 2 łyżki oleju
- 1/2 szklanki gorącej wody (około)
- 500 g mięsa wieprzowo-wołowego
- 1 cebula
- pieprz
- sól
- sos sojowy jasny
- sos teriyaki
- 2 jajka (jedno do ciasta, drugie do farszu)
Mięso
wieprzowe usmażyć na suchej patelni, mała moc palnika. Smażyć do lekkiego
zarumienienia i odparowania wody. Zdjąć z ognia, zblendować. Kiedy przestygnie dodać bardzo drobno posiekaną cebulę. Doprawić solą,
pieprzem, sosem sojowym, teriyaki - spróbować. Na końcu dodać jajko, wymieszać.
Mąkę przesiać do dużej miski i wymieszać z solą. Powoli wlewać wodę i olej, wbić jajko - zagniatać ciasto. Powinno być gładkie, elastyczne, pulchne. W razie potrzeby można dodać więcej wody lub mąki. Odstawić ciasto na co najmniej 30 minut, aby odpoczęło.
Mąkę przesiać do dużej miski i wymieszać z solą. Powoli wlewać wodę i olej, wbić jajko - zagniatać ciasto. Powinno być gładkie, elastyczne, pulchne. W razie potrzeby można dodać więcej wody lub mąki. Odstawić ciasto na co najmniej 30 minut, aby odpoczęło.
Po
tym czasie rozwałkować je na placek - jak na pierogi. Pokroić na duże
kwadraty. Na środek każdego nakładać po kopiastej łyżce nadzienia, po
czym zlepić u góry wszystkie krawędzie / rogi kwadratu - tworząc
wontony. Wrzucać pierożki na głęboki rozgrzany olej. Smażyć do zarumienienia, odsączyć na ręczniku papierowym. Podawać z sosem słodko-kwaśnym / pikantnym.
Zjadłabym takie danie :)
OdpowiedzUsuń