Menu górne

Smażone Wonton Wołowo-Wieprzowe



Próbowaliście już pierożków Won Ton? (tutaj przepisy) 
Jeśli NIE - szybko nadróbcie zaległości. Jeśli TAK - następnym razem zamiast gotować Won Tony, usmażcie kilka sztuk na patelni. Są bardzo chrupiące ... :)
Składniki na Smażone Pierożki Wonton z Mięsem Wołowo-Wieprzowym:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 szklanki gorącej wody (około) 
  • 500 g mięsa wieprzowo-wołowego
  • 1 cebula
  • pieprz
  • sól
  • sos sojowy jasny
  • sos teriyaki
  • 2 jajka (jedno do ciasta, drugie do farszu)
Mięso wieprzowe usmażyć na suchej patelni, mała moc palnika. Smażyć do lekkiego zarumienienia i odparowania wody. Zdjąć z ognia, zblendować. Kiedy przestygnie dodać bardzo drobno posiekaną cebulę. Doprawić solą, pieprzem, sosem sojowym, teriyaki - spróbować. Na końcu dodać jajko, wymieszać.

Mąkę przesiać do dużej miski i wymieszać z solą. Powoli wlewać wodę i olej, wbić jajko - zagniatać ciasto. Powinno być gładkie, elastyczne, pulchne. W razie potrzeby można dodać więcej wody lub mąki. Odstawić ciasto na co najmniej 30 minut, aby odpoczęło.
Po tym czasie rozwałkować je na placek - jak na pierogi. Pokroić na duże kwadraty. Na środek każdego nakładać po kopiastej łyżce nadzienia, po czym zlepić u góry wszystkie krawędzie / rogi kwadratu - tworząc wontony. Wrzucać pierożki na głęboki rozgrzany olej. Smażyć do zarumienienia, odsączyć na ręczniku papierowym. Podawać z sosem słodko-kwaśnym / pikantnym.

1 komentarz: