Kuchnia Chińska należy do tych najbardziej cenionych na świecie i nie ma się temu co dziwnić. Smaki, składniki, potrawy, które tworzą wschodni kucharze są nie do podrobienia przez resztę świata. Sposób przygotowywania dań kuchni wschodu fascynował mnie zawsze.
Dziś przedstawiam przepis na chińskie pierożki zwane wonton, w mojej "orientalnej wersji" z słodko-kwaśnym kurczakiem. Przyznam, że eksperymentowanie i przygotowywanie tego dania zupełnie na "wyczucie" było dla mnie sporym wyzwaniem, ale i świetną zabawą.... a efekt końcowy z pewnością był tego wart. Chińskie wontony z takim farszem na pewno nie raz powrócą na mój polski stół.
Bardzo, bardzo polecam!
Składniki na Wontony z Kurczakiem:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka soli
- 2 łyżki oleju
- 3/4 szklanki gorącej wody (około)
- 2 ugotowane nóżki z kurczaka (można wykorzystać te z chińskiej zupy)
- mały kawałek imbiru
- 1 szalotka (najlepiej z kawałkiem szczypiorku)
- 1 papryczka chilli
- 4 łyżki ugotowanego ryżu
- 1 jajko
- sos sojowy jasny
- sos sojowy ciemny grzybowy
- sos teriyaki
- 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
- szczypta soli
Mięso oddzielić od kości i pokroić w kostkę. Dodać drobno posiekaną chilli, szalotkę, szczypiorek ryż, jajko - Wymieszać. Doprawić startym imbirem, sosami sojowymi i teriyaki, cukrem trzcinowym, solą.
Mąkę
przesiać do dużej miski i wymieszać z solą. Powoli wlewać wodę i olej -
zagniatać ciasto. Powinno być gładkie, elastyczne, pulchne. W razie
potrzeby można dodać więcej wody lub mąki. Odstawić ciasto na co
najmniej 30 minut, aby odpoczęło.
Po
tym czasie rozwałkować je na placek - jak na pierogi. Pokroić na duże
kwadraty. Na środek każdego nakładać po kopiastej łyżce nadzienia, po
czym zlepić u góry wszystkie krawędzie / rogi kwadratu - tworząc
wontony. Wrzucać pierożki na wrzącą, lekko osoloną wodę. Delikatnie
zamieszać. Od momentu wypłynięcia gotować 1 - 2 minuty na małym ogniu.
Przełożyć wontony do garnka z zimną wodą. Podawać z sosem słodko-kwaśnym / pikantnym lub z chińskim rosołem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za komentarz :)