Sajgonki to jak powszechnie wiadomo tradycyjne danie w wielu krajach azjatyckich. Jednak nie każdy zdaje sobie sprawę, jak łatwo można je wykonać samemu w domu. Są bardzo chrupiące, mięsno-warzywne - doskonałe. Stanowią dobrą przekąskę, przystawkę, dodatek do chińszczyzny .. ah po prostu smakują obłędnie same w sobie, a z sosami to już istny słodko-ostro-kwaśny raj dla kubków smakowych :)
- 12-14 arkuszy papieru ryżowego
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego
- 1 marchewka
- 3/4 szklanki cienko posiekanej młodej kapusty
- 1/2 szklanki ugotowanego makaronu ryżowego
- sos sojowy ciemny
- sos sojowy jasny
- sos teriyaki
- kilka kropel oleju sezamowego
- 4 grzybku mun
- mała szalotka (opcjonalnie)
- mała chilli (opcjonalnie)
- kilka kropel oleju sezamowego
Mięso mielone usmażyć na suchej patelni, mała moc palnika. Smażyć do
lekkiego zarumienienia i odparowania wody. Zdjąć z ognia, zblendować.
Kiedy przestygnie dodać startą na małych oczkach surową marchewkę, posiekaną kapustę, bardzo drobno pokrojoną szalotkę, chilli oraz makaron ryżowy. Doprawić pieprzem, sosem sojowym jasnym, ciemnym, teriyaki, olejem sezamowym. Arkusze papieru ryżowego zamoczyć w ciepłej wodzie. Kiedy zmiękną układać na środku po dużej łyżce nadzienia z którego uformować prostokąt. Dolne i górne brzegu papieru złożyć do środka, a następnie zwinąć sajgonka w rulon. Smażyć na rozgrzanym głębokim oleju lub upiec w mikrofali na funkcji Crispy 6 zmysł (jednak polecam - olej ;). Usmażone na tłuszczu odsączyć na ręczniku papierowym.
Podawać z sosem słodko-kwaśnym lub pikantnym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za komentarz :)