Menu górne

Domowy Gęsty Ajerkoniak


Są takie przepisy, z którymi męczyłam się długo dochodziłam do perfekcji. 
Kiedyś na wakacjach piłam idealny domowy adwokat, czyli według mnie taki bardzo gęsty, kremowy, rozgrzewający i nie za słodki. Wreszcie - za chyba 6 podejściem, metodą prób i błędów - udało się. Ajerkoniak czyli likier jajeczny wyszedł mi doskonały. Nic dodać nic ująć. 
Największym błędem jaki popełniałam za każdym razem było miksowanie spirytusu z żółtkami. 
Ajerkoniak wychodził baaaardzo smaczny, ale rzadki.
 Jeśli lubicie gęste, kremowe likiery i znudził wam się zwykły sklepowy adwokat, już za chwilę możecie cieszyć się jego smakiem i rozgrzać w chłodne dni. Pasuje idealnie także do lodów, deserów, jako dodatek do kremów czy lukrów. 
Koniecznie wypróbujcie i wykonajcie w ilości jaka Wam odpowiada :)

Składniki na 1,5 szklanki:
  • 5 dużych żółtek
  • 3-4 łyżki cukru
  • 1/2 szklanki spirytusu (lub więcej)
Żółtka utrzeć z cukrem na bardzo gęstą, białą masę - może to potrwać nawet 5 min. Dwie łyżeczki masy jajecznej przełożyć do innej miseczki i tam dolać spirytus - zmiksować. Powstanie bardzo rzadki i wysoko procentowy "płyn jajeczny". 
Od tej pory mikser już nie będzie potrzebny. 
Rozprowadzony spirytus bardzo powoli - w kilku turach - przelewać do pozostałej masy jajecznej - cały czas delikatnie mieszając łyżeczką. Adwokat będzie coraz bardziej gęsty i oczywiście mocny. Przelać do karafki i schłodzić przez około 30 min. Po tym czasie jeszcze bardziej zgęstnieje. Przechowywać w chłodnym miejscu. Podawać także schłodzony.

*Jeśli jest dla Was zbyt gęsty wmieszajcie odrobinę mleka.

**Większą ilość można przechowywać w szczelnie zamykanej karafce, w lodówce.

 *** Jeśli wolicie rzadki "typowy" ajerkoniak - do ubitych z cukrem żółtek bezpośrednio wymiksujcie spirytus.

6 komentarzy:

  1. Robię ! Tylko czy wódka się nada ?

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis! Ajerkoniak pyszny

    OdpowiedzUsuń
  3. Był na Wielkanoc. Super przepis. Gesty, kremowy i mocny.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo bardzo gęsty, kremowy i mocny. O taki chodziło

    OdpowiedzUsuń
  5. Jestem fanem likierów i chylę czoła za ten przepis.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz :)