Menu górne

Wieprzowina po Chińsku z Grzybami Shiitake

 Prosty i szybki (w zaledwie 20 minut!) przepis na orientalną, bardzo krótko smażoną wieprzowinę na sposób azjatycki. Sekret miękkości i soczystości mięsa - w tym przypadku - tkwi w krojeniu i marynowaniu jeszcze na wpół zamrożonej polędwicy. To dzięki temu wyjdą nam kruche, delikatne, cieniutkie kawałeczki, otoczone błyszczącym aromatycznym sosem z grzybami Shiitake tworząc wyjątkowy obiad dla całej rodziny lub niebanalne imprezowe danie. Grzyby Shiitake oprócz tego, że są niezwykle aromatyczne i posiadają unikatowe walory smakowe - są też bardzo zdrowe! Musicie tego spróbować! Pamiętajcie do dodatku chińskiej surówki (klik) lub kimchi (klik) :)

 

 

Składniki:

  • 1 duża polędwiczka wieprzowa (lekko zmrożona - lepiej się kroi w cieniutkie półplasterki)
  • 150 g grzybów ShiiTake świeżych 
  • 6-7 pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 5 łyżek sosu sojowego ciemnego 
  • 1 łyżeczka przyprawy do cavapcici
  • 1 łyżeczka przyprawy "tajski street food" lub innej, podobnej
  • 1 łyżeczka sosu teriyaki 
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 
  • 200 ml wody
  • olej do smażenia 

Grzyby pokroić w półplasterki, cebulę w piórka. Smażyć na niewielkiej ilości oleju do lekkiego zezłocenia. Pod koniec dodać cukier i 3 łyżki sosu sojowego ciemnego. Wymieszać i podsmażać do lekkiego zredukowania (30 s.). Przełożyć do miseczki, odstawić. Na tej samej gorącej jeszcze patelni, na odrobinie oleju podsmażyć paprykę - około 1 minuty, nadal ma być twarda i chrupiąca. Dodać do grzybów. Odstawić.

Lekko zamrożoną polędwiczkę (ja na 1 godz. przed krojeniem wyjmuję zamrożoną z zamrażarki) pokroić ostrym nożem w bardzo cienkie półplasterki. Mięso przełożyć do miski, dodać 2 łyżki sosu sojowego ciemnego, teriyaki, przyprawę do cavapcici i tajską - wymieszać. Mięso natychmiast wrzucić na rozgrzaną niewielką ilość oleju. Podsmażać mieszając na najwyższej mocy palnika przez 3 minuty. Dodać przygotowane wcześniej grzyby z cebulą i paprykę. Smażyć około 1 minuty. Dodać mąkę ziemniaczaną rozprowadzoną w 200 ml wody - energicznie wymieszać do uzyskania konsystencji błyszczącego lekkiego sosu oplatającego składniki. Podawać z ryżem i chińską surówką lub kimchi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za komentarz :)