Menu górne

Słodko-Kwaśny Kurczak Mango-Chilli


Dziś przepis na domową, zdrową, orientalną chińszczyznę w sosie słodko-kwaśnym. Soczysta pierś z kurczaka w glazurze z dodatkiem mnóstwa warzyw, chrupiących orzechów i orzeźwiającego mango podbije Wasze kubki smakowe. Do tego smażony  na sypko makaron udon z ryżem i mnóstwo azjatyckich przypraw. Smaki świata na jednym domowym talerzu. Przygotowanie jest bardzo łatwe i nie zajmuje wiele czasu. Warto, polecam :)

 
Składniki dla 5-6 osób:
  •  4 piersi z kurczaka
  • 1 przyprawa do złotego kurczaka z czosnkiem
  • 1 dojrzałe mango
  • 1 duża papryka czerwona
  • 1 duża papryka zielona
  •  2 duże cebule czerwone
  • 1 duża cebula
  • 2 średnie pietruszki
  • 1 duża cukinia
  • 1 łyżka cukru (płaska)
  • 1/2 szklanki orzechów nerkowca
  • 2 papryczki chilli
  • 5 łyżek sosu sojowego ciemnego
  • 4 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • oliwa z oliwek (użyłam o smaku czosnku i papryki)
  • mąka ziemniaczana
Piersi z kurczaka pokroić w kostkę lub paski. Zamarynować w przyprawie do kurczaka z czosnkiem, 1 łyżce sosu sojowego ciemnego i 2 łyżkach sosu sojowego jasnego. Odstawić na min. 1 godzinę. Cebulę cienko pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy, na małej mocy panika podsmażyć cebulę. Kiedy zacznie być lekko złota, dodać olej sezamowy i pokrojoną w małe, cienkie słupki pietruszkę (lub startą na tarce na średnich oczkach). Podsmażyć całość. Na koniec dodać 3 łyżki sosu sojowego ciemnego. Podsmażyć, odstawić patelnię na bok. Cukinię pokroić w kostkę. Na minimalnej ilości oliwy podsmażyć cukinię na złoto, ale tak aby nadal była lekko chrupiąca. W międzyczasie pokroić papryki w cienkie paseczki. Dodać do cukinii i krótko podsmażyć na dużej mocy palnika. Odstawić. 
 
Kurczaka obtoczyć w mące ziemniaczanej i smażyć na rozgrzanym oleju, na złoto z obu stron. Odsączyć na papierowym ręczniku. 
Na suchej patelni podprażyć orzechy nerkowca. W woku umieścić wszystkie składniki z dodatkiem pokrojonego w kostkę mango i posiekanej papryczki chilli. Dodać 1/2 szklanki wody. Podsmażyć do zredukowania sosu wedle upodobań. Można doprawić pozostałym sosem sojowym jasnym. 
Podawać ze smażonym makaronem z ryżem.


Składniki na Smażony Ryż z Makaronem Udon:
  • 200 g ryżu białego długoziarnistego
  • 1 opakowanie makaronu udon
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • woda
  • 1,5 łyżeczki curry
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
W 2 szklankach wrzącej wody rozmieszać sól, cukier, kurkumę i curry. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju sezamowego, wrzucić surowy makaron i mieszać, aż mocno się zrumieni. Zdjąć z ognia. Powtórzyć czynność z surowym ryżem. Gdy z przezroczystego zmieni barwę na białą/kremową dorzucić usmażony makaron i natychmiast zalać przygotowanym żółtym wywarem. Zmniejszyć moc palnika na minimum. Co jakiś czas mieszać, aż prawie cała woda wyparuje - wtedy dolać kolejną szklankę wrzącej czystej wody. Pogotować, aż cała woda się wchłonie. Uzupełniać wodę, aż ryż będzie prawie miękki, a woda odparuje. Odstawić patelnię na bok do dalszego odparowywania. Pozostawić na 5-10 minut. Ryż i makaron powinny być "sypkie".



Podobne przepisy:

http://natomamochote.blogspot.com/2018/07/smazone-wonton-woowo-wieprzowe.html
http://natomamochote.blogspot.com/2016/07/chinska-zupa-z-pierozkami-wonton.html
http://natomamochote.blogspot.com/2016/07/wonton-z-woowina.html

https://natomamochote.blogspot.com/2019/07/smazony-makaron-udon-z-wieprzownina-po.html
http://natomamochote.blogspot.com/2016/07/wonton-z-kurczakiem-sodko-kwasnym.html

https://natomamochote.blogspot.com/2020/01/grillowany-kurczak-z-kuskusem-i.html
https://natomamochote.blogspot.com/2019/07/orientalna-wieprzowina-po-chinsku-z.html
http://natomamochote.blogspot.com/2016/10/sypki-smazony-ryz-z-makaronem.html
















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za komentarz :)