Dziś
przepis na domową, zdrową, orientalną chińszczyznę w sosie
słodko-kwaśnym. Soczysta pierś z kurczaka w glazurze z dodatkiem mnóstwa
warzyw, chrupiących orzechów i orzeźwiającego mango podbije Wasze kubki
smakowe. Do tego smażony na sypko makaron udon z ryżem i mnóstwo
azjatyckich przypraw. Smaki świata na jednym domowym talerzu.
Przygotowanie jest bardzo łatwe i nie zajmuje wiele czasu. Warto,
polecam :)
- 4 piersi z kurczaka
- 1 przyprawa do złotego kurczaka z czosnkiem
- 1 dojrzałe mango
- 1 duża papryka czerwona
- 1 duża papryka zielona
- 2 duże cebule czerwone
- 1 duża cebula
- 2 średnie pietruszki
- 1 duża cukinia
- 1 łyżka cukru (płaska)
- 1/2 szklanki orzechów nerkowca
- 2 papryczki chilli
- 5 łyżek sosu sojowego ciemnego
- 4 łyżki sosu sojowego jasnego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- oliwa z oliwek (użyłam o smaku czosnku i papryki)
- mąka ziemniaczana
Piersi z kurczaka pokroić w kostkę lub paski. Zamarynować w przyprawie do kurczaka z czosnkiem, 1 łyżce sosu sojowego ciemnego i 2 łyżkach sosu sojowego jasnego. Odstawić na min. 1 godzinę. Cebulę cienko pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy, na małej mocy panika podsmażyć cebulę. Kiedy zacznie być lekko złota, dodać olej sezamowy i pokrojoną w małe, cienkie słupki pietruszkę (lub startą na tarce na średnich oczkach). Podsmażyć całość. Na koniec dodać 3 łyżki sosu sojowego ciemnego. Podsmażyć, odstawić patelnię na bok. Cukinię pokroić w kostkę. Na minimalnej ilości oliwy podsmażyć cukinię na złoto, ale tak aby nadal była lekko chrupiąca. W międzyczasie pokroić papryki w cienkie paseczki. Dodać do cukinii i krótko podsmażyć na dużej mocy palnika. Odstawić.
Kurczaka obtoczyć w mące ziemniaczanej i smażyć na rozgrzanym oleju, na złoto z obu stron. Odsączyć na papierowym ręczniku.
Na suchej patelni podprażyć orzechy nerkowca. W woku umieścić wszystkie składniki z dodatkiem pokrojonego w kostkę mango i posiekanej papryczki chilli. Dodać 1/2 szklanki wody. Podsmażyć do zredukowania sosu wedle upodobań. Można doprawić pozostałym sosem sojowym jasnym.
Podawać ze smażonym makaronem z ryżem.
- 200 g ryżu białego długoziarnistego
- 1 opakowanie makaronu udon
- 2 łyżki oleju sezamowego
- woda
- 1,5 łyżeczki curry
- 1/3 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
W 2 szklankach wrzącej wody rozmieszać sól, cukier, kurkumę i
curry. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju sezamowego, wrzucić surowy
makaron i mieszać, aż mocno się zrumieni. Zdjąć z ognia. Powtórzyć
czynność z surowym ryżem. Gdy z przezroczystego zmieni barwę na
białą/kremową dorzucić usmażony makaron i natychmiast zalać
przygotowanym żółtym wywarem. Zmniejszyć moc palnika na minimum. Co jakiś czas mieszać, aż prawie cała woda wyparuje - wtedy dolać kolejną szklankę
wrzącej czystej wody. Pogotować, aż cała woda się wchłonie. Uzupełniać wodę, aż ryż będzie prawie miękki, a woda odparuje. Odstawić patelnię na bok do dalszego odparowywania. Pozostawić na 5-10 minut. Ryż i makaron powinny być "sypkie".
Podobne przepisy:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za komentarz :)