Dziś mam dla Was przepis na fantastyczne mleczne drożdżówki z jagodami i serem. Są wilgotne, bardzo puchate i mięciutkie. Z ciastem pracuje się rewelacyjnie, bezproblemowo można uformować dowolne kształty. Ja swoje drożdżówki uformowałam m.in.: na kształt ślimaczków wewnątrz wypełnionych serem, a w samym środku jagodami. Bułeczki są delikatne, pięknie pachną masłem, mlekiem i jagodami. Cudowne i na długo zachowujące świeżość. Nawet na trzeci dzień smakowały wspaniale, a ciasto nadal było przepyszne i mięciutkie. Bardzo polecam!
Składniki na 16 sztuk:
- 30 g drożdży świeżych
- 30 g mleka w proszku (pełnego, użyłam Łaciate)
- 630 g mąki pszennej + 1 łyżka
- 150 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 duże jajka (użyłam dwużółtkowych)
- 250 ml mleka 2% (używam Łaciate)
- 70 g masła (używam Mlekovita)
- 1 duża łyżka oleju
+ do posmarowania drożdżówek:
- 1 małe jajko
- 3 łyżki mleka
Z łyżki mąki, 1/2 szklanki ciepłego (nie gorącego!) mleka, 1 dużej łyżki cukru i drożdży zrobić rozczyn łącząc wszystkie składniki i przykrywając naczynie talerzykiem / pokrywką. Odstawić na 15 min. Pozostałą mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól, resztę cukrów, jajka, mleko w proszku i pozostałą 1/2 szklanki ciepłego mleka. Dodać podrośniety rozczyn. Wyrabiać ciasto mikserem z hakami do drożdżowego około 3 minut, do wstępnego połączenia się skłądników. Następnie powoli, łyżka po łyżce dodawać roztopione, lekko ciepłe masło i olej. Wyrabiać ciasto kolejne 7 -10 min., aż zacznie być bielsze, elastyczne. Po tym czasie chwilkę powyrabiać ręcznie - zawsze tak robię, czuć wtedy czy ciasto jest już dobre, nie powinno zbyt mocno lepić się do rąk. Miskę przykryć dużym talerzem lub owinąć folią i odstawić na 1 godz. 30 min. do podwojenia objętości.
Po tym czasie ponownie wyrobić ciasto ręcznie. Dla ułatwienia pracy warto podzielić je na pół. Przygotowałam bułeczki na także na dwa sposoby, y możecie zdecydować się na jeden.
I SPOSÓB FORMOWANIA: Pierwszą część rozwałkować na lekko podypanej mąką stolnicy na duży, długi placek o grubości około 0,2 cm. Podzielić go na mniejsze długie paski, około 25 cm x 7 cm. Po środku każdego, po całej długości wyłożyć trochę nadzienia serowego, zlepić brzegi wzdłuż, do wewnątrz. Otrzymamy taki długi wałek wypełniony serem. Teraz trzeba go owinąć wokół jednego końca - tworząc okrąg (zerknijcie na zdjęcia). Środek bułeczki należy nacisnąć palcami, tak aby utworzyć dołek. Tutaj wykładamy nadzienie jagodowe.
II SPOSÓB FORMOWANIA: Rozwałkowane ciasto (około 0,2 cm) posmarować równo częścią masy serowej i zwinąć w rulon. Pokroić na kawałki (plastry, około 2,5 cm).
Każdy kawałek wziąć do ręki, lekko rozciągnąć wzdłuż i raz przekręcić
ciasto w przeciwnych kierunkach. Po każdej ze stron, pośrodku lekko nacisnąć bułeczki i wyłożyć jagody.
I SPOSÓB FORMOWANIA: Pierwszą część rozwałkować na lekko podypanej mąką stolnicy na duży, długi placek o grubości około 0,2 cm. Podzielić go na mniejsze długie paski, około 25 cm x 7 cm. Po środku każdego, po całej długości wyłożyć trochę nadzienia serowego, zlepić brzegi wzdłuż, do wewnątrz. Otrzymamy taki długi wałek wypełniony serem. Teraz trzeba go owinąć wokół jednego końca - tworząc okrąg (zerknijcie na zdjęcia). Środek bułeczki należy nacisnąć palcami, tak aby utworzyć dołek. Tutaj wykładamy nadzienie jagodowe.
II SPOSÓB FORMOWANIA: Rozwałkowane ciasto (około 0,2 cm) posmarować równo częścią masy serowej i zwinąć w rulon. Pokroić na kawałki (plastry, około 2,5 cm).
Drożdżówki należy ułozyć na papierze do pieczenia w odstępach i odstawić na 45 min., do podrosnięcia. Po tym czasie, przy użyciu pedzelka cukierniczego należy posmarować je mlekiem wymieszanym z jajkiem i obsypać kruszonką. Piec około 25 min. w piekarniku nagrzanym do 180* - bez termoobiegu. Drożdżówki powinny być zarumienione z wierzchu i dobrze wyrośnięte.
*Jeśli używaliście mrożonych jagód - czas ponownego wyrastania i pieczenia może być odrobinę dłuższy.
Składniki na Nadzienie Jagodowe:
- 1 litr jagód, lub więcej, mniej ile drożdżówka pomieści (mrożone bez rozmrażania)
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 4 łyżki cukru
Jagody umieścić w miseczce, wymieszać z cukrem i budyniem w proszku. Odrobinę jagód można rozgnieść widelcem, aby puściły sok, który lepiej rozprowadzi budyń... ale nie rozgniatamy wszystkich jagód - nie chcemy marmolady ;)
Składniki na Nadzienie Serowe:
- 500 g białego sera półtłustego (użyłam Mlekovita)
- 1/2 szklanki cukru, lub więcej
- 16 g cukru waniliowego
- 1 żółtko
- 20 g masła (użyłam Mlekovita)
Składniki na Najlepszą Kruszonkę:
- 70 g zimnego masła
- 160 g mąki pszennej
- 50 g cukru
Podobne przepisy:
Drożdżówki z Serem i Borówkami
Niebieskie Ciasto na Roladzie z Jagodami i Jogurtowym Kremem
Jagodzianki - Bułki z Jagodami (przepis II)
Ciasto Ekler z Borówkami
Blueberry Pie
Tort Śmietankowo-Jagodowy
Ucierane Ciasto z Jagodami i Bitą Śmietaną
Jagodowe Niebo z Kremem Biała Czekolada i Bezą
Ciasto Leśny Mech z Jagodami
Zawijane Drożdżówki z Serem i Truskawkami pod Migdałową Kruszonką
Rogaliki Krucho-Drożdżowe z Marmoladą
Krucho-drożdżowe Rogaliki z Domowym Budyniem
Kokosowe Drożdżówki z Malinami i Budyniem
Drożdżówki z Truskawkami i Czekoladą
Drożdżówki z Serem i Truskawkami pod Kruszonką
Czeresianki - Drożdżówki z Czereśniami
Drożdżowe Rogaliki z Czekoladą i Orzechową Kruszonką
Rogaliki Krucho-drożdżowe z Serem
Krucho-drożdżowe Rogaliki z Nutellą
Croissanty - Francuskie Maślane Rogaliki
Drożdżówki z Truskawkami i Waniliową Kruszonką
Drożdżówki z Nutellą, Ananasem i Bananem
Drożdżówki z Truskawkami i Rabarbarem pod Kruszonką i Cukrem Pudrem
Drożdżówki z Białym Serem i Kruszonką
Drożdżówki z Jabłkami i Cynamonową Kruszonką
Drożdżówki z Truskawkami i Budyniem
Aż chce się upiec :) piękne zdjęcia :) Pani również prześliczna !
OdpowiedzUsuńBułeczki zrobione Pani Paulino wyszły wspaniałe że ani jedna nie została więc robione były jeszcze z agrestem i również zniknęły tego samego dnia dziękuję za te nowości i pyszności ma pani wielki dar i zgadzam się z komentarzem powyżej śliczna pani jest jak te bułeczki pozdrawiam 😉
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło :) Drożdżówki z agrestem - czyta Pani w moich myślach. Robiłam takie wczoraj, wkrótce wstawię przepis :) Pozdrawiam Panią serdecznie :)
Usuń