Menu górne

Mleczne Drożdżówki z Jagodami i Serem

 
 

Dziś mam dla Was przepis na fantastyczne mleczne drożdżówki z jagodami i serem. Są wilgotne, bardzo puchate i mięciutkie. Z ciastem pracuje się rewelacyjnie, bezproblemowo można uformować dowolne kształty. Ja swoje drożdżówki uformowałam m.in.: na kształt ślimaczków wewnątrz wypełnionych serem, a w samym środku jagodami. Bułeczki są delikatne, pięknie pachną masłem, mlekiem i jagodami. Cudowne i na długo zachowujące świeżość. Nawet na trzeci dzień smakowały wspaniale, a ciasto nadal było przepyszne i mięciutkie. Bardzo polecam! 
 




Składniki na 16 sztuk:
  • 30 g drożdży świeżych
  • 30 g mleka w proszku (pełnego, użyłam Łaciate)
  • 630 g mąki pszennej + 1 łyżka
  • 150 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 duże jajka (użyłam dwużółtkowych)
  • 250 ml mleka 2% (używam Łaciate)
  • 70 g masła (używam Mlekovita)
  • 1 duża łyżka oleju


+ do posmarowania drożdżówek:
- 1 małe jajko
- 3 łyżki mleka

Z łyżki mąki, 1/2 szklanki ciepłego (nie gorącego!) mleka, 1 dużej łyżki cukru i drożdży zrobić rozczyn łącząc wszystkie składniki i przykrywając naczynie talerzykiem / pokrywką. Odstawić na 15 min. Pozostałą mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól, resztę cukrów, jajka, mleko w proszku i pozostałą 1/2 szklanki ciepłego mleka. Dodać podrośniety rozczyn. Wyrabiać ciasto mikserem z hakami do drożdżowego około 3 minut, do wstępnego połączenia się skłądników. Następnie powoli, łyżka po łyżce dodawać roztopione, lekko ciepłe masło i olej. Wyrabiać ciasto kolejne 7 -10 min., aż zacznie być bielsze, elastyczne. Po tym czasie chwilkę powyrabiać ręcznie - zawsze tak robię, czuć wtedy czy ciasto jest już dobre, nie powinno zbyt mocno lepić się do rąk. Miskę przykryć dużym talerzem lub owinąć folią i odstawić na 1 godz. 30 min. do podwojenia objętości. 
Po tym czasie ponownie wyrobić ciasto ręcznie. Dla ułatwienia pracy warto podzielić je na pół. Przygotowałam bułeczki na także na dwa sposoby, y możecie zdecydować się na jeden.
I SPOSÓB FORMOWANIA: Pierwszą część rozwałkować na lekko podypanej mąką stolnicy na duży, długi placek o grubości około 0,2 cm. Podzielić go na mniejsze długie paski, około 25 cm x 7 cm. Po środku każdego, po całej długości wyłożyć trochę nadzienia serowego, zlepić brzegi wzdłuż, do wewnątrz. Otrzymamy taki długi wałek wypełniony serem. Teraz trzeba go owinąć wokół jednego końca - tworząc okrąg (zerknijcie na zdjęcia). Środek bułeczki należy nacisnąć palcami, tak aby utworzyć dołek. Tutaj wykładamy nadzienie jagodowe.
II SPOSÓB FORMOWANIA: Rozwałkowane ciasto (około 0,2 cm) posmarować równo częścią masy serowej i zwinąć w rulon. Pokroić na kawałki (plastry, około 2,5 cm).
Każdy kawałek wziąć do ręki, lekko rozciągnąć wzdłuż i raz przekręcić ciasto w przeciwnych kierunkach. Po każdej ze stron, pośrodku lekko nacisnąć bułeczki i wyłożyć jagody. 

Drożdżówki należy ułozyć na papierze do pieczenia w odstępach i odstawić na 45 min., do podrosnięcia. Po tym czasie, przy użyciu pedzelka cukierniczego należy posmarować je mlekiem wymieszanym z jajkiem i obsypać kruszonką. Piec około 25 min. w piekarniku nagrzanym do 180* - bez termoobiegu. Drożdżówki powinny być zarumienione z wierzchu i dobrze wyrośnięte. 

*Jeśli używaliście mrożonych jagód - czas ponownego wyrastania i pieczenia może być odrobinę dłuższy.

Składniki na Nadzienie Jagodowe:
  • 1 litr jagód, lub więcej, mniej ile drożdżówka pomieści (mrożone bez rozmrażania)
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 4 łyżki cukru
Jagody umieścić w miseczce, wymieszać z cukrem i budyniem w proszku. Odrobinę jagód można rozgnieść widelcem, aby puściły sok, który lepiej rozprowadzi budyń... ale nie rozgniatamy wszystkich jagód - nie chcemy marmolady ;)

Składniki na Nadzienie Serowe:
  • 500 g białego sera półtłustego (użyłam Mlekovita)
  • 1/2 szklanki cukru, lub więcej
  • 16 g cukru waniliowego
  • 1 żółtko
  • 20 g masła (użyłam Mlekovita)
Ser dobrze zmielić - ja używam do tego blendera. Wymieszać z żółtkiem i cukrami. Dodać płynne, lekko ciepłe masło - dobrze wymieszać. Spróbować i ewentualnie dosłodzić - nadzienie musi być słodkie.


Składniki na Najlepszą Kruszonkę:
  • 70 g zimnego masła
  • 160 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
Zimne masło umieścić w misie blendera z mąką. Pulsacyjnie zblendować. Przesypać do miski. Dodać cukier, zagnieść tworząc kruszonkę. Równie dobrze możecie od razu wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść na kruszonkę, ale ja wolę pierwszą wersję - mniej "rękami" ocieplam masło, po za tym składniki są lepiej połączone.



Podobne przepisy:


Drożdżówki z Serem i Borówkami


http://natomamochote.blogspot.com/2018/07/drozdzowki-z-serem-i-borowkami.html

Niebieskie Ciasto na Roladzie z Jagodami i Jogurtowym Kremem
 
http://natomamochote.blogspot.com/2016/07/niebieskie-ciasto-na-roladzie-z.html
Lukrowane Drożdżówki z Serem, Jagodami i Waniliową Kruszonką

http://natomamochote.blogspot.com/2016/07/lukrowane-drozdzowki-z-serem-jagodami-i.html

Jagodzianki - Bułki z Jagodami (przepis II)

https://natomamochote.blogspot.com/2020/07/jagodzianki-buki-z-jagodami-przepis-ii.html
 Ciasto Ekler z Borówkami


https://natomamochote.blogspot.com/2019/07/ciasto-ekler-z-borowkami.html

 Blueberry Pie 

https://natomamochote.blogspot.com/2018/11/jagodowy-pie-jagodowa-tarta-z-kremem.html

Tort Śmietankowo-Jagodowy


https://natomamochote.blogspot.com/2018/09/tort-smietankowo-jagodowy.html

Ucierane Ciasto z Jagodami i Bitą Śmietaną


http://natomamochote.blogspot.com/2017/06/ucierane-ciasto-z-jagodami-i-bita.html

Jagodowe Niebo z Kremem Biała Czekolada i Bezą
 
http://natomamochote.blogspot.com/2016/07/jagodowe-niebo-z-kremem-biaa-czekolada.html
Jagodzianki - Pączkowe Bułeczki z Jagodami

http://natomamochote.blogspot.com/2016/07/jagodzianki-paczkowe-bueczki-z-jagodami.html

Ciasto Leśny Mech z Jagodami 
http://natomamochote.blogspot.com/2016/06/ciasto-lesny-mech-z-jagodami.html

Zawijane Drożdżówki z Serem i Truskawkami pod Migdałową Kruszonką 


https://natomamochote.blogspot.com/2020/07/zawijane-drozdzowki-z-serem-i.html


 Rogaliki Krucho-Drożdżowe z Marmoladą

https://natomamochote.blogspot.com/2019/11/rogaliki-krucho-drozdzowe-z-marmolada.html

Krucho-drożdżowe Rogaliki z Domowym Budyniem

https://natomamochote.blogspot.com/2020/01/krucho-drozdzowe-rogaliki-z-domowym.html

Kokosowe Drożdżówki z Malinami i Budyniem

http://natomamochote.blogspot.com/2018/07/kokosowe-drozdzowki-z-malinami-i_24.html


Drożdżówki z Truskawkami i Czekoladą

http://natomamochote.blogspot.com/2018/07/drozdzowki-z-truskawkami-i-czekolada.html


Drożdżówki z Serem i Truskawkami pod Kruszonką

http://natomamochote.blogspot.com/2018/07/drozdzowki-z-serem-i-truskawkami-pod.html


Czeresianki - Drożdżówki z Czereśniami

http://natomamochote.blogspot.com/2018/07/czeresianki-drozdzowki-z-czeresniami.html


Drożdżowe Rogaliki z Czekoladą i Orzechową Kruszonką

http://natomamochote.blogspot.com/2018/09/drozdzowe-rogaliki-z-czekolada-i.html

Rogaliki Krucho-drożdżowe z Serem

https://natomamochote.blogspot.com/2020/01/rogaliki-krucho-drozdzowe-z-serem.html


Krucho-drożdżowe Rogaliki z Nutellą

https://natomamochote.blogspot.com/2020/01/kruche-rogaliki-drozdzowe-z-nutella.html

Croissanty - Francuskie Maślane Rogaliki

http://natomamochote.blogspot.com/2018/07/croissants-domowe-maslane-rogaliki.html


 Drożdżówki z Truskawkami i Waniliową Kruszonką

http://natomamochote.blogspot.com/2016/05/drozdzowki-z-truskawkami-i-waniliowa.html

Drożdżówki z Nutellą, Ananasem i Bananem

http://natomamochote.blogspot.com/2018/04/drozdzowki-z-nutella-ananasem-i-bananem.html

Drożdżówki z Truskawkami i Rabarbarem pod Kruszonką i Cukrem Pudrem

http://natomamochote.blogspot.com/2018/04/drozdzowki-z-truskawkami-i-rabarbarem.html

 Drożdżówki z Białym Serem i Kruszonką

http://natomamochote.blogspot.com/2016/05/drozdzowki-z-biaym-serem-i-kruszonka.html

Drożdżówki z Jabłkami i Cynamonową Kruszonką

http://natomamochote.blogspot.com/2017/10/drozdzowki-z-jabkami-i-cynamonowa.html

Drożdżówki z Truskawkami i Budyniem

http://natomamochote.blogspot.com/2018/04/drozdzowki-z-truskawkami-i-budyniem.html

3 komentarze:

  1. Aż chce się upiec :) piękne zdjęcia :) Pani również prześliczna !

    OdpowiedzUsuń
  2. Bułeczki zrobione Pani Paulino wyszły wspaniałe że ani jedna nie została więc robione były jeszcze z agrestem i również zniknęły tego samego dnia dziękuję za te nowości i pyszności ma pani wielki dar i zgadzam się z komentarzem powyżej śliczna pani jest jak te bułeczki pozdrawiam 😉

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło :) Drożdżówki z agrestem - czyta Pani w moich myślach. Robiłam takie wczoraj, wkrótce wstawię przepis :) Pozdrawiam Panią serdecznie :)

      Usuń

Bardzo dziękuję za komentarz :)