Menu górne

Najlepsze Domowe Pączki


PERFEKCYJNE PĄCZKI! 
Po wypróbowaniu wielu przepisów byłam zmuszona stworzyć własny. Przedstawiam przepis na

 NAJLEPSZE DOMOWE PĄCZKI - Niemożliwe? A jednak!


Najlepsze Ciasto Drożdżowe na Pączki, jakie można sobie wymarzyć i przygotować w domu. 
Z tego przepisu korzystam od lat i nie zamierzam szukać czy eksperymentować z innymi.
 Pączki wychodzą idealne, nie chłoną tłuszczu, pięknie wyrastają, są mięciutkie, puszyste, lekkie jak chmurka otoczone delikatnie chrupiącą skórką. Jeszcze ciepłe oblewam pomadą cukierniczą, zwaną też lukrem zaparzanym / gotowanym. To mój ulubiony biały lukier do pączków, drożdżówek czy ciast. Sposób przygotowania jest charakterystyczny, wymaga odrobiny pracy - ale efekt i smak jest oszałamiający! Lukier nie kruszy się i stanowi piękną, smaczną, słodką dekorację. 
Wracając do pączków - po przestudzeniu pączki nadziewam - oczywiście tym czym najbardziej lubię. Ogranicza tylko słodka wyobraźnia. Są cudowne, obłędnie smaczne i w przeciwieństwie do takich sklepowych - można zjeść ich więcej i nadal czuć się lekko nie mając wyrzutów sumienia. 
Pączki "z cukierni" czy te "sklepowe" najczęściej układane są w zimnym najtańszym oleju, a gdy jest już ich sporo - zostają "podgrzewane" i smażone, przez co nasiąkają ogromnymi ilościami tłuszczu, których smak czasem udaje się zatuszować przez nadzienie lub grubą warstwę cukru. 
To jeden z powodów dla którego warto zrobić je samemu. Zapewniam, że przygotowanie pączków w domu jest banalnie proste i stanowi czystą przyjemność. 
 Zapach ciasta jaki unosi się w powietrzu jest nie do opisania. 
Zobaczycie, jak ciężko po spróbowaniu takiego domowego, świeżutkiego, ciepłego pączka będzie wam trudno popatrzeć ze smakiem na te "pączkowe gąbki" zza sklepowej szyby. 

BARDZO POLECAM!

 
Składniki na około 25-30 dużych pączków:
  • 6 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 50 g drożdży świeżych
  • 5 żółtek
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 cukry waniliowe
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki roztopionego masła
  • 2 kieliszki rumu
  • szczypta soli
  • 5-6 paczek smalcu - do smażenia

Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać 2 łyżki cukru i 3 łyżki przesianej mąki. Dolać 1 szklankę ciepłego mleka (nie gorącego!). Wymieszać, przykryć talerzykiem i odstawić na 15-20 min. Resztę mąki przesiać dwa razy. Jajka i żółtka  ubić z cukrem i solą na bardzo puszystą, gęstą masę (ubijałam około 5-7 min.). Do przesianej mąki dodać ubite jajka i podrośnięte drożdże. Zagniatać ciasto ręcznie lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. Powoli dodać pozostałe ciepłe mleko. Kiedy składniki się wstępnie połączą dodawać powoli, partiami rozpuszczone ciepłe masło. Na końcu dodać partiami rum. Zagniatać ciasto około 10 min. Powinno być bardzo napowietrzone, mięciutkie, gęste, sprężyste, lśniące i nie lepić się do rąk. Kulę ciasta umieścić w dużej misce, można bardzo lekko posmarować kulę odrobiną płynnego, ciepłego masła. Przykryć naczynie talerzem lub lnianą, czystą ściereczką i odstawić na 1,5 godz. do podwojenia lub potrojenia objętości w ciepłe miejsce. 
Po tym czasie, lekko podsypując przesianą mąką rozwałkować ciasto na stolnicy na grubość około 3 cm. Wykrawać szklanką pączki, przykryć lnianą ściereczką i pozostawić na 15 min. Bardzo powoli można już rozgrzewać smalec :)

Smażenie:
Na głębokiej patelni rozgrzać smalec do temperatury 175* - można sprawdzić wrzucając skrawek ciasta, powinien wypłynąć na powierzchnie i od razu zacząć się smażyć. Przełożyć paczki. Smażyć na średniej mocy palnika, z każdej strony po około 1 min. Trzeba wyczuć czas i temperaturę. Najlepiej po usmażeniu sprawdzić jednego pączka czy jest wypieczony w środku. Odsączyć na papierowym ręczniku.

JESZCZE CIEPŁE PĄCZKI POSMAROWAĆ POMADĄ CUKIERNICZĄ

Składniki na Pomadę Cukierniczą - najlepszy lukier do pączków: 
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki octu
  • 170 ml wody

Wszystkie składniki umieścić na głębokiej, ceramicznej patelni. Wymieszać i zagotować. Na średniej mocy palnika gotować około 2-3 min., do lekkiego zgęstnienia. Zdjąć z ognia. Odstawić na 10 min. Przelać masę do misy miksera i ucierać / ubijać do uzyskania białawego lukru. Jeśli jest zbyt gęsty - wystarczy dodać kilka kropel wrzącej wody, jeśli zbyt rzadki - dalej ubijać. Mój idealny lukier jest ciepły, białawy, o gęstawej, ale nadal płynnej konsystencji. Takim natychmiast smaruję ułożone na papierze do pieczenia ciepłe pączki. Pozostawiam na 20 min. do stężenia lukru (zrobi się też śnieżnobiały), a następnie nadziewam za pomocą rękawa cukierniczego np. marmoladą, bitą śmietaną, czekoladą / nutellą, toffi, kremem ajerkoniakowym, budyniem itp.

Podobne przepisy:

Pączki Tiramisu 

https://natomamochote.blogspot.com/2020/02/paczki-tiramisu.html


Faworki - Lekkie i Chrupiące, Najlepsze

https://natomamochote.blogspot.com/2017/02/faworki.html


Najlepsze Domowe Pączki

https://natomamochote.blogspot.com/2017/01/najlepsze-domowe-paczki.html

Pączki z Bitą Śmietaną 


http://natomamochote.blogspot.com/2017/02/paczki-z-bita-smietana.html


Małe Pączki z Marmoladą 

https://natomamochote.blogspot.com/2019/02/mae-paczuszki-z-marmolada.html

Pączki z Czekoladą

https://natomamochote.blogspot.com/2019/02/paczki-z-czekolada.html

  Rogaliki Krucho-Drożdżowe z Marmoladą

https://natomamochote.blogspot.com/2019/11/rogaliki-krucho-drozdzowe-z-marmolada.html

Krucho-drożdżowe Rogaliki z Domowym Budyniem

https://natomamochote.blogspot.com/2020/01/krucho-drozdzowe-rogaliki-z-domowym.html


Pączki z Marmoladą Różaną i Lukrem


https://natomamochote.blogspot.com/2019/02/paczki-z-marmolada-rozana-i-lukrem.html



Pączki z Malinami i Rumowym Lukrem

http://natomamochote.blogspot.com/2018/02/paczki-z-malinami-i-rumowym-lukrem.html


Kostka Hiszpańska

http://natomamochote.blogspot.com/2017/12/kostka-hiszpanska.html


Pączki z Toffi
https://natomamochote.blogspot.com/2019/03/paczki-z-toffi-paczki-z-kajmakiem.html

 Ptysie z Kremem Ptysiowym


https://natomamochote.blogspot.com/2016/06/ptysie-z-kremem-ptysiowym.html


Ptysie z Bitą Śmietaną
https://natomamochote.blogspot.com/2019/03/ptysie-z-bita-smietana.html


Kremowe Ptysie (Princes Krofne)

https://natomamochote.blogspot.com/2019/05/kremowe-ptysie.html



Drożdżowe Rogaliki z Czekoladą i Orzechową Kruszonką

http://natomamochote.blogspot.com/2018/09/drozdzowe-rogaliki-z-czekolada-i.html

Rogaliki Krucho-drożdżowe z Serem

https://natomamochote.blogspot.com/2020/01/rogaliki-krucho-drozdzowe-z-serem.html

Krucho-drożdżowe Rogaliki z Nutellą

https://natomamochote.blogspot.com/2020/01/kruche-rogaliki-drozdzowe-z-nutella.html


Domowy, Gęsty Ajerkoniak (Adwokat / Likier Jajeczny)

http://natomamochote.blogspot.com/2018/02/domowy-gesty-ajerkoniak.html


Pączki z Malinami i Rumowym Lukrem

http://natomamochote.blogspot.com/2018/02/paczki-z-malinami-i-rumowym-lukrem.html


Mini Croissanty - Małe Francuskie Maślane Rogaliki

http://natomamochote.blogspot.com/2018/07/croissants-domowe-maslane-rogaliki.html


Kajmakowe Rogaliki z Orzechami i Kruszonką

https://natomamochote.blogspot.com/2019/04/kajmakowe-rogaliki-z-orzechami-i.html



30 komentarzy:

  1. Mega puchate i delikatne te pączusie i leciutkie. Wyszło mi aż 25 pączków, a wstyd przyznać że zostało 12. Dojemy na śniadanko :-) Lepsze pączki faktycznie nie istnieją. Fantastyczny przepis!

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam pączki z Pani przepisu i potwierdzam, że są najlepsze na świecie. Na tłusty czwartek znów zrobię na pewno. Nigdy nie jadłam lepszego, ciepłego pączusia, a ta pomada jest jak z najlepszej cukierni. Cud, miód po prostu!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sama kocham te pączki, dlatego już nie eksperymentuje ze zmianą składników :)

      Usuń
  3. Zrobiłam dzieciom tłusty czwartek we wrześniu a co! Najlepsze pączki na świecie ! Potwierdzam i dziękujemy za ten przepis razem z dziećmi które nadal napełniają paczuszki marmoladą

    OdpowiedzUsuń
  4. Wreszcie nic mi z pączków nie wypłynęło! Nie wpadłam żeby nadziewane po usmazeniu. Ciasto jest puchate, miękkie i nic tłuste. Rodzina potwierdza. Są ekstra. Pomada piękna. Nadziałam marmoladą różana :-) i niech się chowają te z cukierni !

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo smaczne, puszyste lekkie i miękkie. Świetny przepis

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyszły mi piękne, lekkie, puszyste. Nadziałam nutellą. Super przepis

    OdpowiedzUsuń
  7. Najlepsze potwierdzam!!!

    OdpowiedzUsuń
  8. To na prawdę najlepsze pączki. Smażę z tego przepisu co rok. Są pyszne, zjawiskowe i niepowtarzalne.

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyszły idealne a to mój pierwszy raz kiedy robię je samodzielnie. Puszyste, mięciutkie i pachnące. Niebo w gębie.

    OdpowiedzUsuń
  10. Zgadzam się- najlepsze pączki ever !

    OdpowiedzUsuń
  11. Pączki jak marzenie ! Cudowne !

    OdpowiedzUsuń
  12. PRZEPYSZNE !!! POLECAM

    OdpowiedzUsuń
  13. Przepraszam ale Gesslerowa mogłaby się od Pani uczyć robić pączki.

    OdpowiedzUsuń
  14. Najlepsze ze wszystkich jakie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  15. Pączki z cukierni nie są w połowie tak dobre jak ten z przepisu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się :) domowe najlepsze :) Ja już nie szuka nawet i nie testuje innych przepisów na paczki ;) Niedługo sama znów będę je robić :) Pozdrawiam !

      Usuń
  16. Witam, czy mogę rum zastąpić np. spirytusem? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  17. Najlepszy przepis na pączki pod słońcem. Rozdany rodzinie, wszyscy zachwyceni. Pączki robimy co rok, ale to właśnie takiego przepisu szukałam. Lekkie, wilgotne, miękkie, chrupiąca skórka. Czekam na więcej przepisów.

    OdpowiedzUsuń
  18. Wpadł mi twój blog pod myszkę na Mikserze Kulinarnym i poczytałam nieco, piękny jest twój blog i gratuluję. Jednakże zainteresowało mnie szczególnie to twoje odkrycie cytat:"Pączki "z cukierni" czy te "sklepowe" najczęściej układane są w zimnym najtańszym oleju, a gdy jest już ich sporo - zostają "podgrzewane" i smażone" Chyba nie rozumiem dokładnie, albo to niemożliwe jest :) a przepis sobie biorę z przyjemnością i do Połzimka 02.02.2021 wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie mówię, że tak jest w każdej cukierni, ale w dużej ich liczbie niestety tak... Widziałam to na własne oczy w jednej z cukierni, która się tym niemalże chwaliła. Kupujący mogli obserwować ich przygotowania tzn. formowanie kulek z ciasta (czy mrożone? czy samemu przygotowywane - tego widać nie było, czuć było po smaku:) Ciasto było układane na letni tłuszcz w wielkiej brytfannie, a kiedy było już tych pączków z 50 - "podgrzewali ten olej". Oczywiście do wysokiej temperatury, no ale tak się pączków nie smaży :) Jest to prawidłowość w wielu cukierniach, gdzie liczy się szybkość, masowe przygotowania jak największej ilości w krótkim czasie - tzw. hurt. Przynajmniej ja takich pączków nie lubię :p Są tłuste i bardzo ciężkie, nie jak prawdziwe, domowe :) Jak pisałam wyżej - nie jest tak wszędzie, są dobre cukiernie, piekarnie które dbają o jakość swoich wyrobów i to się ceni.

      Cieszę się, że wypróbuje Pani przepis :) Miło mi, proszę dać znać jak wyszły pączki i czym je Pani nadziała :) Pozdrawiam serdecznie !!!

      Usuń
    2. Pięknie napisane, zgadzam się! Nie ma jak domowe !

      Usuń
  19. Zrobione ! Córcia pomagała z ciastem. Wszystko zgodnie z przepisem. Cudowne, mięciutkie, puszyste, z obrączką 🙏 pierwszy raz jadłam takie Pączki. Przepis zapisuje i na pewno będzie moim numerem jeden w ostatki i tlusty czwartek. Dziękują najedzone brzuszki :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Pączki wyszły fenomenalne😋!!!
    Niestety lukier mi się nie udał, pozostał płynny choć go ucierałam bardzo długo.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że pączki smakują! Co do lukru to ucierany ma stać się bardziej biały, ale nadal być płynny. Wtedy smarujemy ciepłe pączki. On na nich zastyga powoli, staje się coraz bielszy - taki jak w cukierni:)

      Usuń
  21. Super przepis, uwielbiam domowe pączki !:)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz :)