Menu górne

Najlepsze, Domowe Pączki



PERFEKCYJNE PĄCZKI!
 
Po wypróbowaniu wielu przepisów byłam zmuszona stworzyć własny. Przedstawiam przepis na

 NAJLEPSZE DOMOWE PĄCZKI -  smaczniejsze niż u samego A. Bliklego! Niemożliwe? A jednak!

 
Najlepsze Ciasto Drożdżowe na Pączki, jakie można sobie wymarzyć i przygotować w domu. 
Z tego przepisu korzystam od lat i nie zamierzam szukać czy eksperymentować z innymi.
 Pączki wychodzą idealne, nie chłoną tłuszczu, pięknie wyrastają, są mięciutkie, puszyste, lekkie jak chmurka otoczone delikatnie chrupiącą skórką. Jeszcze ciepłe oblewam pomadą cukierniczą, zwaną też lukrem zaparzanym / gotowanym. To mój ulubiony biały lukier do pączków, drożdżówek czy ciast. Sposób przygotowania jest charakterystyczny, wymaga odrobiny pracy - ale efekt i smak jest oszałamiający! Lukier nie kruszy się i stanowi piękną, smaczną, słodką dekorację. 
Wracając do pączków - po przestudzeniu pączki nadziewam - oczywiście tym czym najbardziej lubię. Ogranicza tylko słodka wyobraźnia. Są cudowne, obłędnie smaczne i w przeciwieństwie do takich sklepowych - można zjeść ich więcej i nadal czuć się lekko nie mając wyrzutów sumienia. 
Pączki "z cukierni" czy te "sklepowe" najczęściej układane są w zimnym najtańszym oleju, a gdy jest już ich sporo - zostają "podgrzewane" i smażone, przez co nasiąkają ogromnymi ilościami tłuszczu, których smak czasem udaje się zatuszować przez nadzienie lub grubą warstwę cukru. 
To jeden z powodów dla którego warto zrobić je samemu. Zapewniam, że przygotowanie pączków w domu jest banalnie proste i stanowi czystą przyjemność. 
 Zapach ciasta jaki unosi się w powietrzu jest nie do opisania. 
Zobaczycie, jak ciężko po spróbowaniu takiego domowego, świeżutkiego, ciepłego pączka będzie wam trudno popatrzeć ze smakiem na te "pączkowe gąbki" zza sklepowej szyby. 

BARDZO POLECAM!



Składniki:

  • 6 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 50 g drożdży świeżych
  • 5 żółtek
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 cukry waniliowe
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki roztopionego masła
  • 2 kieliszki rumu
  • szczypta soli
  • 5-6 paczek smalcu - do smażenia





Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać 2 łyżki cukru i 3 łyżki przesianej mąki. Dolać 1 szklankę ciepłego mleka (nie gorącego!). Wymieszać, przykryć talerzykiem i odstawić na 15-20 min. Resztę mąki pszesiać dwa razy. Jajka i żółtka  ubić z cukrem i solą na bardzo puszystą, gęstą masę (ubijałam około 5-7 min.). Do przesianej mąki dodać ubite jajka i podrośnięte drożdże. Zagniatać ciasto ręcznie lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. Powoli dodać pozostałe ciepłe mleko. Kiedy składniki się wstępnie połączą dodawać powoli, partiami rozpuszczone ciepłe masło. Na końcu dodać partiami rum. Zagniatać ciasto około 10 min. Powinno być bardzo napowietrzone, mięciutkie, gęste, sprężyste, lśniące i nie lepić się do rąk. Kulę ciasta umieścić w dużej misce, można bardzo lekko posmarować kulę odrobiną płynnego, ciepłego masła. Przykryć naczynie talerzem lub lnianą, czystą ściereczką i odstawić na 1,5 godz. do podwojenia lub potrojenia objetości w ciepłe miejsce. 
Po tym czasie, lekko podsypując przesianą mąką rozwałkować ciasto na stolnicy: grubość - małe pączuszki - około 1 cm, duże około 2-2,5 cm. Przykryć pączki lnianą ściereczką lub ręcznikiem papierowym. Pozostawić na 15-20 min. do lekkiego podrośnięcia. 

Smażenie:

  • Duże Pączki - na głębokiej patelni rozgrzać smalec do temperatury 175* - można sprawdzić wrzucając skrawek ciasta, powinien wypłynąć na powierzchnie i od razu zacząć się smażyć. Przełożyć paczki. Smażyć na średniej mocy palnika, z każdej strony po około 1 min. Trzeba wyczuć czas i temperaturę. Najlepiej po usmażeniu sprawdzić jednego pączka czy jest wypieczony w środku. Odsączyć na papierowym ręczniku.
  • Małe Pączki - w głębokim rondelku rozgrzać smalec. Kiedy osiągnie temperaturę 175* szybko i ostrożnie włożyć pączki, Docisnąć je metalowym sitkiem (używam tego z frytkownicy), tak aby były całe zanurzone w tłuszczu. Smażyć około 2 min. na  średniej mocy palnika (trzeba wyczuć temperaturę). Mocno brązowe paczki wyjąć i odsączyć na ręczniku papierowym.

JESZCZE CIEPŁE PĄCZKI POSMAROWAĆ POMADĄ CUKIERNICZĄ

Składniki na Pomadę Cukierniczą - najlepszy lukier do pączków: 
  • 1 I 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki octu
  • 170 ml wody
Wszystkie składniki umieścić na głębokiej, ceramicznej patelni. Wymieszać i zagotować. Na średniej mocy palnika gotować około 3-4 min., do lekkiego zgęstnienia. Zdjąć z ognia. Odstawić na 10 min. Przelać masę do misy miksera i ucierać / ubijać do uzyskania śnieżnobiałego lukru. Jeśli jest zbyt gęsty - wystarczy dodać kilka kropel wrzącej wody, jeśli zbyt rzadki - dalej ubijać. Mój idealny lukier jest ciepły, biały, o gęstej, ale płynnej konsystencji. Takim natychmiast smaruje ułożone na papierze do pieczenia pączki. Pozostawiam na 20 min. do stężenia lukru, a następnie nadziewam za pomocą ręka cukierniczego np. marmoladą, bitą śmietaną, czekoladą itp.

4 komentarze:

  1. Mega puchate i delikatne te pączusie i leciutkie. Wyszło mi aż 25 pączków, a wstyd przyznać że zostało 12. Dojemy na śniadanko :-) Lepsze pączki faktycznie nie istnieją. Fantastyczny przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i bardzo się cieszę że smakują!

      Usuń
  2. Robiłam pączki z Pani przepisu i potwierdzam, że są najlepsze na świecie. Na tłusty czwartek znów zrobię na pewno. Nigdy nie jadłam lepszego, ciepłego pączusia, a ta pomada jest jak z najlepszej cukierni. Cud, miód po prostu!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sama kocham te pączki, dlatego już nie eksperymentuje ze zmianą składników :)

      Usuń