Menu górne

Egipska Pasta z Bobu

Egipski FUL to bardzo smaczna i zdrowa pasta, której głównym składnikiem jest bób. Przygotowanie jest bardzo proste i stosunkowo szybkie. Pasta doskonale sprawdzi się do świeżego pieczywa jak i do grzanek! A to co dodatkowo jeszcze położycie na taką kanapkę pozostawiam już waszej wyobraźni i upodobaniom kubków smakowych ;) 

 

Składniki:

  • 500 g bobu
  • 2 cebule
  • 1/2 papryczki chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • garść świeżej natki pietruszki
  • 2 duże pomidory
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 1/2 łyżeczki kolendry
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 125 ml wody 

Bób umyć pod bieżącą wodą. Wrzucić do gotującej, lekko osolonej wody. Gotować około 6-10 min., aż będzie miękki. Odcedzić. Pozostawić w garnku. Cebule pokroić w kostkę. Przełożyć na rozgrzaną patelnię i lekko zezłocić na oliwie. Pod koniec dodać posiekane chili, czosnek i natkę pietruszki. Chwilkę podsmażyć. Dodać pokrojone w ćwiartki pomidory, przyprawę garam masala, kolendrę. Ponownie chwilę podsmażyć. Zawartość patelni przełożyć do garnka z ugotowanym bobem (jeśli jest świeży, a łupinki miękkie - można je zostawić, jeśli łupiny są twarde - polecam obrać). Do garnka dolać 1/2 szklanki wody, dodać sól. Gotować pod przykryciem kilka minut, a następnie zblendować na gładką pastę. Przełożyć do szklanego pojemnika i odstawić do wystudzenia. Przechowywać pod przykryciem w lodówce, do 7 dni.

Podobne przepisy:

 Konserwy na Wyjazdy - Szynka w Słoiku

https://natomamochote.blogspot.com/2020/07/konserwy-na-wyjazdy-szynka-w-soiku.html

Pieczeń Wieprzowa
https://natomamochote.blogspot.com/2020/04/pieczen-wieprzowa.html

 Parzony Boczek Wędzony

https://natomamochote.blogspot.com/2020/04/wedzony-boczek-parzony.html

Konserwy na Wyjazdy - Karczek w Słoiku

https://natomamochote.blogspot.com/2020/08/konserwy-na-wyjazdy-karczek-w-soiku.html

Słodko-Pikantna Pasta z Kurczaka

whttps://natomamochote.blogspot.com/2019/01/sodko-pikantna-pasta-z-kurczaka.html

Smarowny Pasztet z Wątróbki, Najlepszy

http://natomamochote.blogspot.com/2018/04/smarowny-pasztet-z-watrobki.html


Pasztet Domowy z Wołowiny i Wieprzowiny

http://natomamochote.blogspot.com/2018/04/pasztet-domowy-z-woowiny-i-wieprzowiny.html

Grillowany Ser Halloumi z Figami

 

Wołowy Gulasz w stylu Azjatyckim z Kimchi i Ryżem

Wołowina po Burgundzku

Pieczona Ośmiornica z Ziemniakami i Warzywami

Grillowany Soczysty Stek z Masłem Czosnkowym

 Spaghetti Bolognese (najlepsze!)

http://natomamochote.blogspot.com/2018/07/spaghetti-bolognese.html

Greckie Kofty


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za komentarz :)