Egipski FUL to bardzo smaczna i zdrowa pasta, której głównym składnikiem jest bób. Przygotowanie jest bardzo proste i stosunkowo szybkie. Pasta doskonale sprawdzi się do świeżego pieczywa jak i do grzanek! A to co dodatkowo jeszcze położycie na taką kanapkę pozostawiam już waszej wyobraźni i upodobaniom kubków smakowych ;)
Składniki:
- 500 g bobu
- 2 cebule
- 1/2 papryczki chili
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy
- garść świeżej natki pietruszki
- 2 duże pomidory
- 1 łyżeczka garam masala
- 1/2 łyżeczki kolendry
- 1/3 łyżeczki soli
- 125 ml wody
Bób umyć pod bieżącą wodą. Wrzucić do gotującej, lekko osolonej wody. Gotować około 6-10 min., aż będzie miękki. Odcedzić. Pozostawić w garnku. Cebule pokroić w kostkę. Przełożyć na rozgrzaną patelnię i lekko zezłocić na oliwie. Pod koniec dodać posiekane chili, czosnek i natkę pietruszki. Chwilkę podsmażyć. Dodać pokrojone w ćwiartki pomidory, przyprawę garam masala, kolendrę. Ponownie chwilę podsmażyć. Zawartość patelni przełożyć do garnka z ugotowanym bobem (jeśli jest świeży, a łupinki miękkie - można je zostawić, jeśli łupiny są twarde - polecam obrać). Do garnka dolać 1/2 szklanki wody, dodać sól. Gotować pod przykryciem kilka minut, a następnie zblendować na gładką pastę. Przełożyć do szklanego pojemnika i odstawić do wystudzenia. Przechowywać pod przykryciem w lodówce, do 7 dni.
Podobne przepisy:
Konserwy na Wyjazdy - Szynka w Słoiku
Pieczeń Wieprzowa
Parzony Boczek Wędzony
Konserwy na Wyjazdy - Karczek w Słoiku
Słodko-Pikantna Pasta z Kurczaka
Smarowny Pasztet z Wątróbki, Najlepszy
Pasztet Domowy z Wołowiny i Wieprzowiny
Grillowany Ser Halloumi z Figami
Wołowy Gulasz w stylu Azjatyckim z Kimchi i Ryżem
Pieczona Ośmiornica z Ziemniakami i Warzywami
Grillowany Soczysty Stek z Masłem Czosnkowym
Spaghetti Bolognese (najlepsze!)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za komentarz :)